«Ja, Ødegaard: Timingen er skrekkelig»

KOMMENTAR: Det er Martin Ødegaard som lager mest støy. Ikke Ada Hegerberg.

Publisert Publisert

BREDSIDE: Martin Ødegaard angrep Ada Hegerberg for å skape støy foran VM i fotball. Angrepet skapte enda mer støy, påpeker BT-kommentator Anders Pamer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  1. Leserne mener

Endelig snakket Ada Hegerberg. Verdens beste fotballspiller fortalte til Josimar og Morgenbladet om bakgrunnen for at hun ikke vil spille på landslaget. Kort oppsummert: Hun ble depressiv av det. Hun fikk mareritt av det.

Hun ble psykisk knekt av det.

Syk, altså. Ada Hegerberg ble syk av å spille for Norge, og det var en viktig årsak til at hun sluttet å spille for landslaget og det er også bakgrunnen for at hun tilbringer sommeren som rimelig kvalifisert ekspertkommentator for France Football fremfor å spille VM for sitt land.

Oppsiktsvekkende uttalelser, absolutt. Er de også støyfremkallende?

Helt klart, og det skulle da også bare mangle. Se for deg at Lionel Messi kom med liknende uttalelser. Eller at Cristiano Ronaldo sto frem med psykisk sykdom utløst av tilværelsen på det portugisiske landslaget.

Det er jo svære greier, dette.

Les også

Hegerberg hadde mareritt etter landslagssamlinger: – Jeg har vært knekt psykisk

TRE PÅ RAD: Ada Hegerberg scoret hat trick i Champions League-finalen. Siden begrunnet hun sitt nei til Norge med blant annet at hun ble «psykisk knekt» av landslagsspill. Foto: Lisi Niesner / X02762

Men Hegerberg ble ikke bare mottatt med forståelse eller empati.

Ikke fra Martin Ødegaard. Ødegaard, som er en av svært få mannlige norske fotballstjerner, kastet ikke bort tiden onsdag kveld. Bare timer etter at Hegerberg-intervjuet ble gjengitt av de store mediene, kom han med sitt tilsvar, en Instagram-post han på forhånd hadde informert fotballforbundet om.

Han filleristet henne:

«Kanskje du kan finne på noe bedre å gjøre enn å forstyrre landslagets forberedelser til VM?»

Og:

«At du nå velger å gjøre et slikt intervju, er totalt uforståelig. Timingen er skrekkelig. Valget om å ikke spille for Norge er ditt, men respekter Norge og landslaget vårt. Det holder nå.»

Ødegaard har et poeng. Det er bemerkelsesverdig hvis det stemmer, som Morgenbladets journalist uttalte til VG, at intervjuet ble foretatt i februar, men at partene var enige om publisering nå like før VM. Det kan hende at Hegerberg ville vente til sesongen var over, men hun burde skjønt at timingen kunne kritiseres.

Samtidig var Ødegaards kritikk åpenbart utløst av at han mente Hegerberg laget støy for sine tidligere landslagsvenninner, som nå forbereder seg til VM i Frankrike.

Det kan han jo ha hatt rett i. Men kvinnespillerne har i månedsvis svart som roboter hver gang temaet Ada Hegerberg har kommet opp. «Hun er god i fotball. Hun er ikke med på landslaget. Vi snakker om dem som er med på landslaget». De er åpenbart blitt enige om en helhetlig respons, for å si det slik.

Martin Ødegaard har neppe fått samme drillen.

Les også

Landslagssjefen støtter Ødegaard i Hegerberg-saken: – Det var veldig bra skrevet

VERDENS BESTE: I fjor vant Ada Hegerberg Gullballen etter å ha blitt kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller. Foto: BENOIT TESSIER / X02011

Fordi det er nettopp nå det blir bråk. Om Ødegaard ønsket ro rundt kvinnelandslagets VM-forberedelser, kunne han ikke valgt en verre strategi enn å dundre løs mot Ada Hegerberg.

Det burde han ha skjønt.

For Hegerbergs nei til Norge er journalistisk pirrende. Begrunnelsen for landslagsboikotten gjør saken enda mer interessant. Men det er Ødegaards angrep på henne som gjør det til en mediemammut.

Det er jo først nå det tar av.

For å bruke Ødegaards egne ord: Timingen er skrekkelig.

I tillegg er utførelsen i beste fall tankeløs. Det er ikke spesielt kledelig å skjelle ut mennesker som forteller åpent om psykiske belastninger.

Lørdag spiller Norge sin første VM-kamp mot Nigeria. De norske fotballkvinnene har et hårete mål om å ta medalje i VM, selv uten verdens beste spiller på laget. For å klare det, er de avhengige av fokus, konsentrasjon og tunnelsyn rettet mot det de skal gjøre på banen.

Det kan de glemme nå. Det må Martin Ødegaard ta sin del av ansvaret for.

Publisert