Britisk friidrettssjef fikk navnene til juksemakere

Ble advart, men kunne ikke gjøre stort.

Publisert Publisert

Kommende helg starter friidretts-VM i Beijing. Det henger mørke dopingskyer over mesterskapet. Foto: MIKE BLAKE - Reuters

  • Kurt B.M. Haugli
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sunday Times kommer nå ukentlig med nye avsløringer om hvor omfattende dopingbruken kan ha vært i friidretten. Sist søndag kom saken om at en tredjedel av utøverne under friidretts-VM i 2011 i Sør-Korea innrømmer at de har dopet seg. Det er bare en av flere som har kommet de siste ukene.

Fortalte om juksemakere

Ed Warner har vært sjef for det britiske friidrettsforbundet (British Athletics – BA) i åtte og et halvt år. Han er ikke overrasket over omfanget av doping i sporten.

— I den første uken etter at jeg fikk denne jobben for åtte år siden, tok en ledende person i British Athletics kontakt og fortalte meg om alle utøverne - utøvere jeg hadde fulgt som en tilhenger i årevis - og som han mente var jukesemakere, fortalte Ed Warner til den britiske radiokanalen BBC 5 Live.

Den gangen han fikk opplysningene var han ikke helt sikker på hvordan han skulle tolke det han ble fortalt.

— Det denne personen fortalte meg kunne være sladder og slibrighter eller det kunne være en advarsel til meg som fersk sjef for BA. Det viste seg å være en advarsel, fortalte Ward til radiostasjonen.

Les også

Dopingrapport viser at 1 av 3 friidrettsutøvere innrømmet regelbrudd - holdes tilbake av forbundet

Mørke skyer over VM

Inngangen til VM i friidrett åpner 22. august i Beijing i Kina. Opptakten har vært alt annet enn lystig for Det internasjonale friidretssforbundet (IAAF). Det begynte med at Sunday Times sammen med den tyske TV-kanalen ARD avslørte at en trededel av OL— og VM-medaljene i friidrett i perioden 2001 til 2012 var tatt utøvere med mistenkelige blodverdier.

Sebastian Coe er favoritt til å bli ny president i IAAF. Foto: JUAN CARLOS ULATE

IAAF har forsøkt å tilbakevise eller redusere verdien av påstandene som er kommet frem i disse artiklene og dokumentarene.Det er Lamine Diack som i dag er president og har hatt vervet siden 1999. Foran VM i Beijing er det ny kongress og det skal velges ny president.

Det er nå to legender som kjemper for å ta over presidentvervet. Begge med resultater knapt uten sidestykke i friidrettens historie. Valget skjer onsdag denne uken og foreløpig ser det ut som det er mellomdistansehelten fra 80-tallet, Sebastian Coe, som har tatt ledelsen over den ukrainske stavlegenden Sergej Bubka.

Les også

Russisk olympamester risikerer lang utestengelse

— Krig mot min sport

Det er forventinger om at begge kandidatene vil gjøre mer for å fjerne dopingondet fra sporten når de tar over etter den sittende presidenten.

Stavlegenden Sergej Bubka tar opp kampen med Sebastian Coe i kampen om å bli president. Foto: JUAN CARLOS ULATE

I forkant av valget er det Sergej Bubka som i ord har vist størst engasjement for å komme dopingen til livs. Sebastian Coe har vært mer forsiktig i sine uttalelser og til dels støttet IAAFs håndtering av saken.— Dette er krig mot min sport, sa Coe om de første avsløringene i Sunday Times/ARD.

Bubka har snakket varmt for en forenkling og effektivisering av kampen mot doping.

Publisert
  1. Friidrett
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mener Gatlin burde vært utestengt på livstid

  2. De fire fremste VM-rivalene til Usain Bolt er alle tatt i doping

  3. Tredobbelt sølvvinner utpekes som doper

  4. Russland slår tilbake mot dopinganklager: - Alle metoder brukes i informasjonskrigen mot Russland

  5. Sunday Times: - Sju av de siste 12 års vinnere i London Maraton kan ha vært dopet

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN