- Vi tar selvkritikk

Brann-sjef Roald Bruun-Hanssen om Trond Mohn, Hardball, den økonomiske krisen og kritikken mot styringen av klubben.

Publisert Publisert

VIL HA INVESTORHJELP: - Drømmeforholdet er at vi skal ha det samme gode forholdet til de eksterne støttespillerne som vi har hatt i mange år. At de skal gi nye løft til klubben, slik at vi opprettholder entusiasmen i byen. Men i det drømmescenariet skal vi drive klubben forsvarlig gjennom de inntektene vi får naturlig gjennom driften, sier Brann-leder Roald Bruun-Hanssen. ARKIVFOTO: Martin Eilertsen Foto: Martin Eilertsen

  • Øystein Vik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Dette er ikke en sunn situasjon å være oppi. Vi har ingen problemer med å forstå kritikken, sier Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Brann.

Sjefen selv sitter på styrerommet på Brann Stadion med controller Terje Marthinsen ved sin side. Han ønsker å forklare hvordan det henger sammen at Brann gikk med 15,1 millioner kroner i minus første halvår 2014, før pengegaver fra eksterne givere (først og fremst Trond Mohn) på 17,5 millioner kroner er regnet med.

Og han vil svare på kritikken fra akademikerne Tor Geir Kvinen, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI og NHH-professor Ola Grytten som bruker ord som "uansvarlig" og "katastrofalt" når de omtaler Brann-økonomien.

Etter det BT forstår var om lag halvparten av den eksterne støtten allerede kalkulert inn da budsjettert ble laget.

En del av pengene som var kalkulert inn, er Mohns støtte til utviklingsarbeidet i klubben. I tillegg garanterte Mohn for å dekke inn en eventuell publikumssvikt. Brann budsjetterte med 13.333 tilskuere. Realiteten så langt er 11.719. — Vi tok en kalkulert risiko ved å heve publikumsinntektene i budsjettet. Vi sa til Trond at dette var optimistisk, og ba han om å stille et sikkerhetsnett. Det sa han ja til, sier Bruun-Hanssen.

— Vi mente ved inngangen til 2014 at vi hadde grunn til å være optimister, fortsetter Brann-lederen.

Svikt i bedriftsmarkedet

I tillegg til publikum, har store, forventede inntekter fra sponsormarkedet uteblitt. Det er blant annet for å dekke inn denne inntektssvikten at klubben har fått ytterligere nødhjelp.

— Vi vil ta selvkritikk for at vi burde forutsett at bedriftsmarkedet kunne blitt vanskeligere. Men både publikumsmarkedet og bedriftsmarkedet er avhengig av den sportslige situasjonen. Gjennom våren og sommeren har vi ikke levert. Forskjellen på 10.000 og 13.000 i snitt er 7 millioner kroner i rene inntekter. Det kan være forskjellen på stang inn eller stang ut i et par kamper. Det er litt det samme i bedriftsmarkedet. Med noe mer sportslig suksess, er det ikke vanskelig å hente ut 6–7 millioner ekstra. Mange av inntektene derfra kommer fra salg av reklame, losjer og restaurantbilletter til enkeltkamper, sier Bruun-Hanssen og forteller at klubben i år ligger an til å ende et sted mellom 46 og 47 millioner kroner i inntekter fra bedriftsmarkedet.

Bruun-Hanssen sier dette på spørsmål om ikke konklusjonen fra 2014 er at det må budsjetteres mer nøkternt fremover.

— Vi kommer ikke til å forutsette sportslig suksess for budsjettet 2015. Vi tar lærdom, og vi har forståelse for kritikken. Vi må redusere kostnader og være mer nøktern i inntektsforventningen til 2015 og årene fremover.

Krever ansvarlighet

At Brann driver mer ansvarlig, er et krav fra de eksterne støttespillerne Trond Mohn og Hardball.

— Støttespillerne ønsker ikke å være støttespillere for at driften skal gå i balanse. De vil være støttespillere for at Brann skal være en fotballklubb som bringer glede og positivitet til bergenserne. Trond (Mohn), som er en fantastisk støttespiller for Bergen og Brann, er like opptatt av ansvarlig drift som alle andre er.

I andre halvår 2014 har Brann hentet Marcus Pedersen og Azar Karadas. To kostbare spillere, i tillegg til at Eirik Birkelund er hentet. Dette var en del av en satsing for å unngå nedrykk, som Trond Mohn, Hardball og supporterinitiativet Softball var med på å finansiere i ulik grad. Dette kommer i tillegg til de 17,5 millionene.

— Det har vi fått ekstern hjelp til å kunne gjøre. Klubbens ledelse sin vurdering var at det var nødvendig, og vi har dekning for det. Det som disse spillerne har kostet, er finansiert.

Bruun-Hanssen viser til at det ikke bare er Brann som har støttespillere i norsk fotball, og trekker frem blant annet Molde som støttes av sine rike onkler. Bildet internasjonalt er også at fotballklubber får hjelp av rike personer, mener Brann-sjefen. Han peker også på at Lillestrøm, Viking, Vålerenga og Rosenborg også sliter økonomisk.

- Trygg på støttespillerne

— Fotballøkonomi og bedriftsøkonomi er ikke nødvendigvis sammenliknbart. Fotballøkonomien har element av følelser, identitet og tilhørighet i seg. Det er vanskelig å måle i penger, og handler om folks hjertelag. Det er veldig viktig å understreke i forhold til giverne som Brann har hatt i dette årtusen – Hardball, Trond Mohn og Softball – mitt inntrykk er at disse menneskene ikke bidrar i Brann for å tjene penger på det. Jeg opplever at de er der av kjærlighet til byen, klubben og i ønske om å skape noe som gir felles opplevelser.

Driften av klubben, mener han likevel at det er klubben som må ta seg av.

— For troverdigheten og sunnheten til fotballen må vi klare driften ut ifra virksomhetens naturlige inntekter. Det er jeg helt enig med kritikerne i.

— Frykter du at Brann kan bukke under den gangen støttespillerne trekker seg unna?

— Nei, både Hardball og Trond Mohn har vært der i lang tid. De må svare for seg selv, men jeg er trygg på at de fortsatt vil støtte Brann.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Styrelederens selskap skal spytte inn mer i Brann

  2. Brann fikk 17,5 millioner kroner i gave

  3. Seks i Brann truet av oppsigelser

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt17152062194347
2Molde17111545202534
3Odd1710163024631
4Rosenborg1785432181429
5Vålerenga178542723429
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
BT anbefaler

Tipsene strømmer inn etter at professor fortalte om kjærlighetssvindel

Tipsflom til Åsted Norge-redaksjonen og politiet.

LES SAKEN
  1. Eliteserien