Bjørgen og Gløersen seiret på sprinten

Råsterke prestasjoner av de norske i Davos.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

De norske gjorde sterkt i prologen, både for menn og kvinner. På kvinnesiden var det tre blant de fem første med Ingvild Flugstad Østberg som beste kvinne på 2.plass. Astrid Uhrenhold Jacobsen og Marit Bjørgen ble nummer 3 og 4. Øvrige norske jenter som gikk videre fra prologen var Celine Brun-Lie på 15.plass, Maiken Caspersen Falla på 22.plass og Heidi Weng på en 25.plass.

For herrene var Ola Vigen Hattestad beste norske etter prologen på 7.plass. Eirik Brandsdal og Anders Gløersen fulgte rett bak på en 8 og 9.plass.

Øvrige norske videre fra prologen var Finn Hågen Krogh på 15.plass, Haavard Solås Taugbøl på 17.plass, Tomas Northug på 18.plass og Sondre Turvoll Fossli på 20.plass.

FØLG DAGENS SPORTSBEGIVENHETER:

Les også

Sprintseier til Bjørgen!

Bjørgen sterk

I den første kvartfinalen for kvinner var Bjørgen den eneste norske. Gårsdagens vinner fikk en treg start, men i en relativt lett løype hentet hun seg lett inn og lå i tet på sisterunden. Denne teten ga hun aldri fra seg og gikk kontrollert videre til semifinalen foran svenske Hanna Erikson.

I det andre kvartinfale-heatet var Celine Brun-Lie og Heidi Weng representert. Begge var raske ut fra start og tok teten sammen. Det så lenge lyst ut, men i svingen rett før oppløpet slapp de norske Riikka Sarasoja-Lilja og Jessica Diggins forbi. Manøveren gjorde det vanskelig for de norske på oppløpet, og begge måtte se seg slått ut.

Jacobsen slått ut

Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla var de neste norske som skulle ut i sporet. Begge to lå godt an hele løpet, men også de slapp en løper, denne gangen Sophie Caldwell, alt for lett på innersvingen rett før mål. Dette gjorde av amerikaneren kunne seire i mål, mens Falla og Østberg måtter spurte om andreplassen. Falla ble dømt videre foran Østberg med få millimetre.

I heat 5 var nummer 3 fra prologen, Astrid Uhrenhold Jacobsen, i startblokkene. Jacobsen ble hengende litt etter helt fra start, og virket litt tung på sisterunden. På oppløpssiden lå hun som nummer tre, og klarte ikke å hente inn de to foran. Tiden var i tillegg for dårlig til å gå videre på tid, noe som betydde Flugstad Østberg fra heat 4 gikk videre på akkurat det.

Gløersen videre

For herrene var Anders Gløersen og Sondre Turvoll Fossli først ut. Begge så sterke ut og hang godt med lenge. Mot slutten av løpet stivnet Fossli, mens Gløersen viste seg sterk og gikk inn til en andreplass, som holdt til en semifinale.

I andre heat var nykommer Solås Taugbøl eneste nordmann i heatet. Han var offensiv fra start og lå lenge i teten, men på den andre runden ble det tyngre, og Taugbøl måtte se fire andre menn sakte, men sikkert gå fra i tet. Roman Schaad vant foran Federico Pellegrino.

Overbevisende av Krogh og Brandsdal

Finn Hågen Krogh var nestemann ut for Norge. Krogh gikk ut i front, og så sterk ut sammen med russeren Sergey Ustiugov. Inn på oppløpssiden var det jevnt, men begge to lå noen hakk foran og sikret plass i semifinalen.

Brandsdal var eneste nordmann i heat 4, mens Vigen Hattestad og Tomas Northug var representert i heat 5. Brandsdal lå lenge bak i feltet i heat 4, men gikk seg opp på den sisterunden, og tok innersvingen på de andre før mål, noe som sikret en semifinaleplass. I heat 5 ble det tungt for lillebror Northug, mens Vigen Hattestad ble nummer tre, men gikk videre på tid.

Bjørgen eneste norske i finalen

Bjørgen var igjen eneste norske kvinne i sitt heat i semfinalen. Som i kvartfinalen lå Marit langt bak i feltet fra start, men før bakken på sisterunden fant hun en god posisjon og avanserte til andreplass bak Kikkan Randall. Dette holdt helt inn og Bjørgen sikret finalebillett.

I semifinale nummer to møtte Flugstad Østberg og Caspersen Falla hverandre igjen, akkurat som i kvartinfalen. Dessverre ble Stina Nilsson og Vesna Fabjan for sterke for de norske, som endte på 3 og 4.plass i heatet.

Gløersen og Krogh til finalen

I første semifinale-heat for herrer gikk Vigen Hattestad og Gløersen. Førstnevnte hadde ingenting å stille opp med i heatet, og lå bak i feltet helt inn til mål. Gløersen derimot var sterk gjennom hele løpet, og gikk videre til finalen sammen med prologvinner Martti Jylhae.

Krogh og Brandsdal, som gikk solide kvartfinaler, var i samme felt i den andre semifinalen. Etter mye rykk og napp i heatet lå feltet tett samlet før den siste svingen. Dessverre litt for tett for Krogh og svenske Teodor Peterson som faller i svingen. I spurten gikk Alexey Pethukov alene inn til førsteplass, mens Brandsdal tapte kampen om andreplass mot Nikita Kriukov. I etterkant av heatet fikk dog Krogh plass i finalen likevel fordi Kriukov ble diskvalifisert for obstruksjon.

Bjørgen med lengst tå — slo Randall

Bjørgen startet finalen med samme taktikk som de tidligere heatene. Etter å ha ligget bak gikk hun opp i front på andrerunden sammen med Randall. I bakken før mål var de to alene med Randall noen meter foran. Inn mot mål gled Bjørgen inn disse meterene, og i spurten ble det utrolig jevnt, men Bjørgen fikk en tå foran Randall med minst mulig margin.

- Jeg følte meg bra i dag, men Kikkan er veldig sterk. Jeg klarte ikke følge henne i semifinalen, men i finalen var jeg litt raskere på slutten, sa ski-dronningen etter løpet.

Gløersen overlegen

I finalen for herrene lå nordmennene bak i feltet fra start, men det tok ikke lang tid før Gløersen avanserte flere plasser.

I siste bakken før mål la han i førsteposisjon. På oppløpssiden lå Jylhae rett i rygg, men finsken kunne ikke gjøre noe med nordmannen som tok en overbevisende seier.

Petter Northug gikk ikke

Eneste norske som ikke kvalifiserte seg til utslagsrundene var Kari Vikhagen Gjeitnes.

Martin Johnsrud Sundby og Øystein Pettersen kom seg ikke videre fra prologen.

Petter Northug gikk ikke sprinten. Han gikk langløpet La Sgambeda i Livigno.

Publisert: