Brann holder alle testresultater hemmelige

Brann-treneren har lovet et lag i bedre form. Men om fysikken faktisk blir bedre vil han holde hemmelig.

HOLDER TETT: Brann-trener Lars Arne Nilsen (midten) vil ikke ut med noen av vinterens fysiske testresultater. Her er han flankert av testsjef Kenneth Mikkelsen (til h.) og assistenttrener Robert Hauge. Foto: Tor Høvik
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Torsdag og fredag denne uken måler Brann-spillerne igjen sin fysiske kapasitet. Klubben har tidligere konkludert med at fysikken var for svak da Brann rykket ned for et drøyt år siden. Den nåværende treneren, Lars Arne Nilsen, har også vært glødende opptatt av å trene hardere og skape enda større atleter i Brann-stallen.

Les saken fra i fjor vinter:

Men han er ikke interessert i å gi løypemeldinger om treningsarbeidets effekt. Absolutt alle testresultater skal hemmeligholdes. Selv hva spillerstallen oppnår som et gjennomsnitt.

— Dere kommer ikke til å få noen resultater. Disse testene er strengt personlige. Det er ikke noen lister du skal ha. Blir resultatene dårlige må vi løpe mer, men vi må få teste først. De er til internt bruk, sier Lars Arne Nilsen.

I FJOR: Brann startet et samarbeid med Høgskolen i Bergen om fysisk testing av spillere i fjor. Her er det Erlend Hanstveit som får målt spensten sin. Den nåværende sportslige ledelsen har bestemt seg for å hemmeligholde funnene i testingen. Foto: Tor Høvik

Da har Brann-treneren begynt intervjuet med å svare på spørsmål om sine forventninger til de fysiske testene.— Vi skal teste mye, men det er løpskraft vi er mest interesserte i. Vi håper på gode resultater når det kommer til løpskraft. Ellers har de ulike spillerne ulike utviklingsmål, så da er det vanskelig å svare om forventninger. Men utholdenheten må på plass, sier Nilsen.

— Du forventer at laget, som en gruppe, tester bedre på utholdenhet enn i høst?

— Vi får se. Det er det vi skal finne ut nå.

- Men må testene vise fremgang?

— Noen vil gå frem, noen tilbake. Nå skal vi se hvordan det ligger an.

- Selvfølge med hemmelighold

Men det skal altså ingen utenfor den medlemsstyrte klubbens indre krets få vite.

— Selvfølgelig ikke! Jeg kan ikke skjønne hvorfor det er så forferdelig interessant.

— Dere flagger høyt at dere skal bli bedre trent, testene er en måling på dette. Har ikke klubbens medlemmer krav på å vite om den fysiske treningen virker?

— Om treningen virker? Dere får ikke vite mer om det. Vi har hatt en del sykdom, det er vanskelig å si hvordan testene går. Men de er en viktig detalj som kan vise om vi trener rett.

Området Nilsen vil hemmeligholde resultatene fra, går direkte inn på noe av det han har vært mest opptatt av: Behovet for å løfte spillernes fysiske kapasitet, gjennom tøff trening "helt på grensen". Brann har i sine egne evalueringer pekt på "for dårlig trening" som en hovedårsak til nedrykket i 2014, og i 2013 vedtok årsmøtet i klubben at Brann skal være "Norges åpneste klubb".

OL-stjerner deler gjerne

Heller ikke vinterens treningsplan har Nilsen ønsket å vise frem. Dette står i kontrast til åpenheten noen av Norges fremste idrettsprofiler, som Petter Northug, viser. Trønderen inviterer alle til å se hans treningsdagbok på nettet.

— Jeg vil gjerne bidra til å inspirere andre ved å gi innsyn i min trening. Jeg har holdt på i mange år, og resultatene har stort sett vært bra, så jeg tror jeg har noe å bidra med, skriver Northug på sitt eget nettsted.

Et av Bergens fremste medaljehåp før OL i Rio de Janeiro, Kristian Blummenfelt, har delt alle sine fysiske testresultater på Facebook.

— Det er ikke hemmelig hvilke resultater jeg har, og jeg ser positivt på å la folk få innsyn i hva jeg gjør, sier Blummenfelt.

— Er du ikke redd for å gi fra deg noen hemmeligheter?

— Alle utøvere måler melkesyrenivået og oksygenopptak. Det er ikke noen grunn til at resultatene skal være hemmelige. Du ser dem på banen uansett, sier Blummenfelt.

— Hva tenker du om at Brann ikke offentliggjør sine resultater?

— De er vel redde for å få kritikk for at de ligger for lavt, og ønsker ikke å få kjeft for treningen sin, sier Blummenfelt. Han understreker at det ikke er rettferdig å sammenligne oksygenopptaket til fotballspillere og kondisjonsutøvere som ham selv.

Dette skal de teste

Det eneste Brann-trenerne velger å være åpen rundt, er hva Brann-spillerne skal testes i.

— Det er snakk om maksimalt oksygenopptak, spenst, maksstyrke på knebøy og overkropp. Så skal vi finne ut hvem som er raskest.

En del av Nilsens begrunnelse for hemmeligholde, er – med hans ord – at media ikke skal "drite ut" spillere med dårlige testresultater. Men heller ingen topplister er han interessert i å gå ut med.

— Det skal ikke ut hvem som springer raskest, sier Lars Arne Nilsen.

Fjorårets resultater

Også for et år siden ville Brann hemmeligholde testresultatene. Her er topplistene i de forskjellige øvelsene fra den gang. Det er også på det rene at Eirik Birkelund, som ikke fikk forlenget kontrakten med Brann, var best i høstens fysiske tester.

BENKPRESS

1. Marcus Pedersen 120 kilo

2. Eirik Birkelund 115 kilo.

3. Azar Karadas 112 kilo.

OKSYGENOPPTAK

1. Eirik Birkelund 69,2

2. Håkon Lorentzen 68,8

3. Emil Hansson 66,8

I tillegg ble spillerne målt på sprintdistanser. Fredrik Haugen var raskest på 10, 20 og 30 meter, mens Amin Askar løp 40-meteren fortest – på 4,97.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk