Sandviken må flytte - trolig til Fyllingsdalen

Men klubbledelsen håper forslag om å ofre en bane, kan gjøre at nytt stadion kan bygges i bydelen.

BØTTET NED: Under Sandvikens forrige hjemmekamp pøste regnet ned, noe som understreket ønsket om tak. - Sammen med Brann har vi vært i toppfotballen siden 1987. Jeg vil ikke syte over noen ting, men vi er det laget som har vært der oppe, og et nytt anlegg er noe vi har fortjent, mener Mette Hammersland, leder for toppfotball, kvinner i Sandviken.
  • Øystein Vik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Vårt budskap er at vi er innstilte på å ofre kunstgressbanen som er planlagt utenom toppfotballanlegget på Stemmemyren, for å få vår nye stadion gjennomført, sier Mette Hammersland, leder for toppfotball, kvinner i Sandviken IL.

Sandviken var i harnisk etter at de fikk brev fra idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp) i august om at deres planlagte toppfotballanlegg er utsatt. Begrunnelsen var at anlegget, som skulle koste 30 millioner kroner, er blitt åtte millioner kroner dyrere på grunn av flere krav for at anlegget skal godkjennes som toppfotballanlegg, og prisstigning.

Dermed ble anlegget satt på vent av byrådet, som styrer en kommune som sliter med økonomien. Selv om det ble bevilget penger til anlegget av et enstemmig bystyre i fjor. Trond Mohn har også lovet 2,5 millioner kroner til byggingen.

Sandviken var også kritisk til det de opplevde som manglende dialog med idrettsbyråd Stormoen, men dette løste seg på et møte mellom Sandviken og Stormoen forrige uke.

Måtte tatt penger fra andre

På grunn av at Sandvikens planlagte toppfotballanlegg ble vesentlig dyrere, vil Stormoen utsette saken til budsjettbehandlingen senere denne måneden.

LES OGSÅ: Planene om å oppgradere Stemmemyren midlertidig stoppet.

Men Hammersland har altså et forslag til løsning på situasjonen. Hun vil ta penger fra legging av kunstgress på grusbanen på Stemmemyren, og bruke dette til toppfotballanlegget. Kommunen har bevilget åtte millioner kroner til legging av kunstgress. En sum som altså stemmer helt med beløpet toppfotballanlegget har steget i pris.

NY STADION: Slik blir Sandvikens nye stadion, når den en gang står ferdig.

— Da går vi glipp av den banen i denne omgang, men det er bedre å få til ett anlegg enn ingenting. Derfor vil vi vente med kunstgressbanen, sier Hammersland.Stormoen synes dette er et konstruktivt forslag.

— Det er et godt og tydelig signal om hva de vil prioritere. Nå skal vi også høre med Idrettsrådet hva de tenker om at legging av kunstgress på den ekstra banen på Stemmemyren eventuelt blir satt på vent, og så får vi se i budsjettet i slutten av september, sier Stormoen.

Idrettsbyråden sier at dersom han skulle gitt grønt lys for en bygging nå, så måtte han tatt pengene fra et annet sted i budsjettet.

— Uansett ville det hatt en konsekvens. Vi håper det at vi stoppet prosjektet midlertidig vil få liten betydning for Sandviken, ettersom 2016-sesongen uansett vil være borte for dem på grunn av bygging, sier Stormoen.

- Det må bli Varden

I Sandviken føler man at noen måneder er tapt, men ser likevel situasjonen stort sett på samme måte som byråden. I 2016 må toppserielaget for kvinner spille et annet sted. Både bygging og det at man ikke får dispensasjon fra lisenskrav til å spille på den utdaterte Stemmemyren, er grunner til det.

I Bergen har man Myrdal i Åsane, Arna og Varden i Fyllingsdalen som godkjente baner å spille på.

— For oss sier det seg selv at det må bli Varden. Å ha både Arna og Sandviken der ute i Arna blir litt spesielt, mener Hammersland.

Deler bane og mangler mål

Situasjonen er uansett langt fra optimal for Sandviken. Klubben trener på sin egen hjemmebane i dag, og dersom den ekstra kunstgressbanen blir utsatt, får man ikke mer banekapasitet, selv om det blir bygget et nytt toppfotballanlegg.

Sandvikens damer deler bane med andre på tre av fem ukentlige treninger, og i vårsesongen var det bare tre mål på Stemmemyren, altså ett for lite for to lag som trener samtidig.

— For et toppserielag er ikke det holdbart. Det blir på et for lavt nivå. På halv bane er det også for liten plass, sier lagets trener Øyvind Nordtveit. Han har vært trener for herrelaget til Øystese, Os og Voss.

— Det var aldri snakk om å dele bane da. Det er egentlig skremmende hvordan det er, mener han.

Nordtveit tror det vil by på utfordringer å flytte til Varden, men mener det skal gå greit, spesielt hvis det blir for å flytte inn i et nytt toppfotballanlegg på Stemmemyren i 2017.

Publisert
  1. Kvinnefotball

Les mer om dette temaet

  1. Om to måneder skulle oppgraderingen av Stemmemyren starte. Nå er planene midlertidig stoppet.

BT anbefaler

Lege reagerer etter døds­ulykke: – Kommer du i 80 og får en jern­bjelke på deg, har du ikke sjanse

Etter MC-ulykken i Voss stiller overlege Helge Asbjørnsen spørsmål ved bommen på stedet.

LES SAKEN