Antidoping Norge: - Ikke noe som tyder på at dette har prestasjonsfremmende effekt

Leder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes, bekrefter at en eventuell dopingmerking av stoffet kan bli avgjørende i Johaug-saken.

Publisert Publisert

Medisinsk sjef Per Wiik Johansen, til venstre, avdelingsleder Britha Røkenes og daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette er en av de tingene som er viktig for oss å finne ut av for å vurdere en eventuell aktsomhet. Mer enn det kan vi ikke kommentere, sa Røkenes på pressekonferansen på Ullevaal i etterkant av nyheten om Therese Johaugs positive dopingprøve.

Les også

Utøvere som har testet positivt på samme stoff som Johaug har fått lange straffer

Det har vært skrevet mye om utseendet på pakningen siden avsløringen ble kjent. I pakninger både TV 2 og NRK har kjøpt i Italia i dag har det vært tydelig merket at kremen Trofodermin har inneholdt et forbudt stoff.

– Jeg vil ikke kommentere denne konkrete saken. Det er en total aktsomhetsvurdering som må til her, sa Røkenes da hun ble spurt om dette igjen.

Lave nivåer

Mengden clostebol Johaug har fått i seg skal ha vært liten.

Les også

Nedbrutt Johaug etter dopingdommen: - Jeg har null skyld i dette

– Det er ingenting som tyder på at dette (clostebol) har prestasjonsfremmende effekt, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, som kritiserte landslagslege Fredrik S. Bendiksen etter avsløringen.

Therese Johaug var sønderknust på torsdagens pressekonferanse der hun snakket om dopingavsløringen. Foto: Bjørge, Stein

– Legens plikt er å vite hva som er i stoffet. Han har ikke lest at clostebol er i kremen. Dette skal ikke skje på dette nivået. Man må alltid sjekke innholdslisten mot dopingslista. Det er ikke gjort her. Dessverre.

Torsdag ble det kjent at Johaug har avlagt positiv dopingprøve. Langrennsstjernens urinprøve viste spor at det forbudte stoffet clostebol.

Ikke suspendert

– Nå er det viktig at saken behandles nøye og at vi sikrer at alle sider av saken opplyses på best mulig måte, slik at vi kan legge den fram for Påtalenemnda for vurdering som må stilling til om det krever ytterligere vurdering, sier leder i Antidoping Norge, Anders Solheim til NTB.

Les også

Johaug-legen går på dagen

Han understreker at Johaug-saken vil få høyeste prioritet hos Antidoping Norge. Johaug er ikke suspendert per i dag, opplyser Solheim til NTB.

– Dette er en trist sak for de involverte parter og vi har stor forståelse at det er en tøff belastning for dem som er direkte berørt, sier Solheim.

Les også

Et Google-søk kunne avverget Johaug-saken

Antidoping Norge bekrefter at Therese Johaug opplyste at hun hadde brukt Trofodermin da dopingprøven ble avlagt 13. oktober. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

  2. BT beklager – trekker matanmeldelse

  3. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  4. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

  5. – De som får korona, mister ofte luktesansen. Det jeg opplevde, var noe annet.

  6. Truer med å avlyse fadderuken hvis ikke studentene skjerper seg