Slik var Tennfjords fire år med intriger

Kjell Tennfjord ble en av Brann-historiens mest suksessrike trenere, men sortien ble et sort kapittel i klubbens historie.

TRENINGSLEIR: Harald Aabrekk og Kjell Tennfjord sammen på treningsleir i Marbella.
SKUFFELSE: Kjell Tennfjord og Brann depper etter et tap mot Strømsgodset.
PÅ FELTET: Kjell Tennfjord og Eirik Johannesen på Branns treningsfelt.
SPARKET OPPOVER: Brann sparket Kjell Tennfjord oppover i systemet, fra trener til manager. Harald Aabrekk overtok treneransvaret.
JUBEL: Kjell Tennfjord (midten) jubler sammen med assistent Jan Hansson (til v.) og fysioterapeut Rune Enehaug etter europacuptriumf mot Bourgas.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Kjell Tennfjord blir innstilt som ny formann i Brann foran årets årsmøte, etter det BT erfarer. Her er historien om hans fire år i klubben fra 1995 til 1999:

Desember 1993: Et år etter at han ble Brann-medlem og av sportslig leder Anders Giske utropt som en ressurs for sportsklubben, trer Tennfjord inn i trenertemaet. I 1994-sesongen ble han en form for assistent for hovedtrener Hallvar Thoresen, sammen med blant andre Giske som var engasjert som hjelpetrener for å styrke forsvarsdelen.

Mars 1995: Trond Egil Soltvedt får sparken i Brann, Inge Ludvigsen får tre måneders karantene på U-laget, Frank Strandli blir bøtelagt og Claus Lundekvam blir irettesatt. Kjell Tennfjords posisjon i trenerteamet er nå utvidet. Han skal nå fungere i en trenertroika sammen med Thorsen og Jan Hansson, og Tennfjord skal "styrke den taktiske fotballdelen".

Juli 1995: Hallvar Thoresen får sparken som Brann-trener etter en elendig serieåpning. Kjell Tennfjord tar over som hovedtrener for Brann. Filosofien er at laget skal bygges bakfra. Trevor Morley og Vidar Bahus blir hentet inn i spillerstallen.

September 1995: Under Kjell Tennfjord blir Brann utropt som høstens slager. Ingen tar flere poeng enn Brann i sesongens andre halvdel. — Vi kan fortsatt rykke ned, sier nøkterne Tennfjord. Brann rykket ikke ned.

Oktober/november 1995: Kjell Tennfjord leder Brann til cupfinale. En finale som blant annet ble kjent for Eivind Karlsbakks utvisning for filming. Tennfjord og Brann taper omkampen mot Rosenborg.

Les også

Tennfjord innstilles som Branns styreformann

November 1995: Kjell Tennfjord sier ha det til Frank Strandli i Brann. Strandli ønsker sterkt å fortsette i klubben, men Tennfjord er knallhard etter at Strandli ikke svarte på tilbudet fra Brann innen fristen Tennfjord hadde satt. — Det er viktig å signalisere både internt og eksternt at vi har visse spilleregler som vi må holde oss til. Du kan godt kalle det en prinsippavgjørelse, sa Tennfjord. Strandli gikk til LSK.

Januar 1996: Kjell Tennfjord er i ferd med å bygge sitt storlag i Brann. Vidar Riseth glapp til Luton, men inn kommer Tore André Flo, Claus Eftevaag, Jan Ove Pedersen, Birkir Kristinsson, Morten Pedersen, Kjetil Løvvik og Mons Ivar Mjelde.

Mai 1996: Branns nye stjernelag er kritisert og stemplet som et forsøk på å kjøpe seg til suksess av Nils Arne Eggen og Trond Sollied. Kjell Tennfjord har svart med å si at Eggen passer bedre i en barnehage enn blant voksne. 10-0-tapet for Rosenborg blir ekstremt tung å svelge. - Vi må betrakte det som skjedde fra en kynisk, resultatorientert synsvinkel, sa Tennfjord og understreket at det bare var tre poeng som var tapt. "Kom dokkar hem og tren", var beskjeden i 17. mai-toget.

Les også

- Trodde Kjell ville ta to nye år

August 1996: Branns største europacupeventyr er i gang under ledelse av Kjell Tennfjord. I Cupvinnercupen blir Cercle Brügge trukket som motstander i 1. runde. — Vi kan slå hvem som helst, sier Tennfjord. Brann går lett videre.

Oktober 1996: Kjell Tennfjord er lyst i bann, og får ikke være på benken eller i garderoben når Brann møter PSV til returkamp i Eindhoven. Grunnen er "dårlig oppførsel mot dommeren" i den første kampen mot PSV. - Brann-treneren mangler folkeskikk, mener PSV-trener Dick Advocaat. Tennfjord får siste ordet. - Dick Advocaat ville som person- og representant for en seriøs klubb - komme veldig uheldig ut hvis jeg gjentok det han sa på Stadion om Norge, Brann og oss på benken, sier Kjell Tennfjord. Han og Brann får siste ordet, ettersom Brann går videre sammenlagt og får møte Liverpool i kvartfinalen.

Desember 1996: Harald Aabrekk kommer inn i Brann, og skal samarbeide med Kjell Tennfjord om spillerutvikling. - Vi er et lite land, med få fotballspillere. Utvikling og verdiskaping i klubbene må opprioriteres. Det vil være en kjempeinvestering, sier Aabrekk.

Mars 1997: Brann ryker ut av kvartfinalen i Cupvinnercupen mot Liverpool. Tennfjord er ingen slagen mann: - Selv om vi tapte med tre mål, fortjener spillerne honnør for måten de gjennomførte kampen på. De holdt formasjonen hele kampen, sier Tennfjord.

SPARKET OPPOVER: Brann sparket Kjell Tennfjord oppover i systemet, fra trener til manager. Harald Aabrekk overtok treneransvaret.

Juli 1998: Kjell Tennfjord er ferdig som Brann-trener. — Jeg føler meg ikke avskiltet. Brann har aldri vært så bra som under meg, med kvartfinale i europacupen og sølv i serien, sier Tennfjord. Harald Aabrekk tar over. Tennfjord blir sparket oppover til posisjonen som manager. April 1999: Tennfjords rolle i Brann blir vurdert. Klubbens økonomiske situasjon og Fotballforbundets krav om at Brann må ha en daglig leder i Sportsklubben, fremtvinger en vurdering av Tennfjords posisjon. Tennfjord har fallskjerm på en million kroner.

Mai 1999: Kjell Tennfjord blir ofret i Brann for å redde økonomien, som gikk med 16 millioner kroner i minus i 1998. Direktør Harry Herstad permitterer Tennfjord. Tennfjord saksøker Brann for å få jobben tilbake.

Juni 1999: Rettssak mellom Brann og Kjell Tennfjord i namsretten. Det som begynte med det Brann-ledelsen trodde var en ryddig og lovmessig korrekt permitteringssak, blir en offentlig skittentøyvask uten sidestykke. Tennfjord fikk jobben tilbake med øyeblikkelig virkning, men blir ribbet for makt.

September 1999: Branns manager Kjell Tennfjord får sparken. Den utløsende årsaken er Tennfjords påståtte treghet i spillerjakten. Tennfjord får også skylden for at kontraktløse spillere nå forsvinner i hopetall. Og han får skylden for at Brann har handlet for dyrt. Han fratrer ved nyttår og får ni måneders etterlønn.

Publisert: