Amerikanske OL-helter diktet opp ranshistorie: Kan bli siktet for falsk forklaring

Kan bli siktet for vandalisme og falsk forklaring.

Publisert Publisert

Sikkerhetsvideo viser tre av OL-svømmerne som kommer ut fra toalettet ved bensinstasjonen i Rio de Janeiro. Politiet i Rio bekrefter torsdag kveld at historien om at svømmerne skal ha blitt ranet bare er oppspinn. Foto: Skjermdump fra overvåkningskamper via Reuters.

  • Steffen Stenersen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag ble Jack Conger og Gunnar Bentz kastet ut av flyet som skulle ta dem hjem til USA.

Bakgrunnen for den spesielle saken er at OL-svømmeren Ryan Lochte og tre lagkamerater (Conger, Bentz og Jimmy Feigen) hevder å ha blitt ofre for et væpnet ran da de returnerte fra deltakerlandsbyen etter en fest søndag morgen.

BAKGRUNN:

Les også

Amerikanske gullvinnere nektes hjemreise fra Rio, ble kastet ut av fly

Har innrømmet at ranshistorien er falsk

Ryan Lochtes ranshistorie er falsk, bekrefter politiet. Foto: AP

På bakgrunn av den pågående etterforskningen, bestemte dommeren Keyla Blank at svømmernes pass skulle inndras. Problemet var imidlertid at Lochte og Feigen allerede hadde returnert til USA.

Conger og Bentz tok på sin side et senere fly, og saken tok en mer dramatisk vending da de to ble hentet ut av flyet av brasiliansk politi.

Kan bli siktet for falsk forklaring

På en pressekonferanse torsdag kveld bekrefter politiet i Rio at historien om at svømmerne skal ha blitt ranet er diktet opp.

Svømmerne stoppet søndag ved bensinstasjonen for å låne toalettet. Da døren var låst skal et par av dem ha ødelagt døren. Da skal to sikkerhetsvakter ha kommet til og konfrontert de fire.

Like etter skal eieren av bensinstasjonen ha kommet til. Etter en diskusjon bestemte svømmerne seg for å etterkomme eierens krav å betale for den ødelagte døren.

Politiet forteller videre at en sikkerhetsvakt tok fram et våpen, fordi en av svømmerne skal ha oppført seg uberegnelig. Politiet sier ifølge Reuters at en av svømmerne skal ha innrømmet i avhør torsdag at Ryan Lochte var den med mest temperament under hendelsen.

Kan bli siktet

De fire svømmerne kan i teorien bli siktet for vandalisme og falsk forklaring, men det er ennå ikke sikkert hva konsekvensene vil bli.

Torsdag ettermidag meldte nyhetsbyrået AP, at de hadde fått bekreftet fra en politikilde tett knyttet til etterforskningen at historien om ranet bare var oppspinn. Ifølge byrået var det Conger og Bentz som selv har fortalt dette i avgjør.

ABC News meldte også at de har kilder som forteller dem at ranshistorien ikke er sann.

— Videoen viser svømmerne som «sloss» med en vakt ved en bensinstasjon, skrev ABCs Matt Gutman på Twitter.

Les også

«Historien om Michael Phelps må bli en film en dag»

Her er de amerikanske svømmerne Gunnar Bentz og Jack Conger på vei til flyplasspolitiet etter å ha blitt kastet ut av flyet på vei hjem til USA. Foto: Reuters

Nyhetsbyrået Reuters melder at sikkerhetskameraer skal vise svømmerne sittende på bakken med hendene i været.

OL-talsmann: — De har gjort en feil

OL i Rios talsmann Mario Andrada sier følgende om situasjonen:

— De har konkurrert under et massivt press. La oss gi disse gutta en pause. Noen ganger gjør du ting du angrer på. De hadde det moro, de gjorde en feil, livet går videre, sier Andrada ifølge The Guardian.

Ryan Lochte, en av svømmerne, fortalte onsdag at de hadde brukt toalettet på bensinstasjonen. Da de kom tilbake til taxien skal to menn ha kommet til med våpen og politiskilt og tvunget dem ut av bilen, forklarte svømmeren.

Publisert
  1. OL