Boris Johnson lover utestengelser for rasistiske meldinger: – Ingen unntak

Rasismedebatten har preget fotballen i kjølvannet av fotball-EM. Nå lover Boris Johnson et strengere regelverk for å utestenge fans som skriver rasistiske meldinger.

VIL TA GREP: Boris Johnson lover strengere straffer for rasistisk hets.
 • Simon Zetlitz Nessler, VG
 • NTB, VG
Publisert Publisert

I en spørretime onsdag ble Storbritannias statsminister Boris Johnson stilt til veggs om hva han gjør for å forhindre rasistiske kommentarer på sosiale medier. Etter EM-finalen, hvor England tapte etter straffebom fra Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka, har Johnson, prins William og flere andre rykket ut i avsky over meldingene som har blitt publisert i kommentarfeltene til spillerne.

Nå lover også Johnson endring og sier at de er i ferd med å ta de første skrittene for å endre på regelverket for å utestenge fotballsupportere.

– Så hvis du er skyldig i å komme med rasehets mot spillere på sosiale medier, så skal du ikke få muligheten til å dra på kamp. Ingen forbehold, ingen unntak og ingen unnskyldninger, sier Johnson.

Statsministeren ble selv kritisert av Keir Starmer, Labours partileder, for å gi rasisme grønt lys. Starmer mener Johnson har havnet på feil side i en «kulturkrig».

Johnson forteller at han også har vært i kontakt med de store sosiale medier-plattformene, som Facebook, Instagram, Twitter og TikTok.

– Med mindre de får rasisme og hat vekk fra deres plattformer, så vil de få bøter opp mot ti prosent av deres globale inntekter hvis ikke. Vi vet alle at de har teknologien til å stoppe det, sier Johnson.

Akkurat det er ikke Starmer imponert over.

– Jeg er ikke sikker på at en 15 minutter lang samtale i et hageselskap er det som skal til for å få fortgang, sier han.

Les også

Barnefotballtrener ble arrestert for rasistisk Rashford-melding

En underskriftskampanje som tar til orde for utestengelse for dem som gjør seg skyldige i rasistisk hets, passerte onsdag én million underskrifter.

Målet med underskriftskampanjen var å få Englands fotballforbund og den britiske regjeringen til å samarbeide om å utestenge alle som har gjort seg skyldige i rasistisk hets, fra alle fotballkamper i England på livstid.

Personene bak kampanjen heter Shaista, Amna og Huda og kaller seg «The Three Hijabis». De skriver at de er stolte over det engelske lagets respons på rasismen, og at det er på tide at også politikerne gjør det de kan for å bidra til en endring.

Publisert
 1. Rasisme
 2. Fotball-EM
 3. Boris Johnson
 4. Fotball
BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Han var en frisk og sprek ung mann

 2. Voldssiktet kvinne ikke i vare­tekt: – Hun ble selv skadet

 3. Ble kalt «uegnet» – nå flyttes Hav­forskningen hit likevel

 4. UP bøtela 30 og tok lappen fra to

 5. Bybanen til Åsane kan bli flere år forsinket

 6. Russisk FN-topp trekker seg i protest: – Aldri skammet meg så mye