Det er en sportssjef Brann trenger mest

KOMMENTAR: Brann har god tid til å hente en ny trener. Det haster mer å ansette en sportssjef.

En sportssjef bør ansette Skarsfjords erstatter.
 • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Lars Moldestad valgte i sin tid å gi det sportslige ansvaret til Rune Skarsfjord. Det var en avgjørelse som ikke falt heldig ut. En sterk person med ansvaret for den sportslige utvikling, som er et korrektiv til treneren og en ansatt som ser det store bildet samtidig som han jobber med de daglige problemstillinger, har Brann savnet lenge.

Den aller første jobben til den sportslige ansvarlige, bør være å spille en sentral rolle i trenerjakten.

Før Brann bruker tid på å finne den nye treneren, bør de lete med lys og lykte etter en person som kan lede den sportslige utvikling slik at klubbens interesser hele tiden blir tatt best i vare. Den aller første jobben til den sportslige ansvarlige, bør være å spille en sentral rolle i trenerjakten.

Unødvendig

Denne høsten har vist hvordan Brann har viklet seg inn i en prosess som burde vært helt unødvendig hvis en hadde lært av tidligere feil. I går valgte Rune Skarsfjord å trekke seg. Sannsynligvis skjønte han at det var mer verdig å ta den avgjørelsen selv, før noen andre gjorde det for ham.

For hvordan Brann-styret kunne forlenge en kontrakt som løp ut 2014-sesongen med to nye år, kun noen måneder etter at det hadde vært en tilspisset situasjon mellom spillergruppen og treneren, er uforståelig. Det avslørte også at Brann-styret ikke kjente godt nok til det indre liv i spillergruppen.

Les også

Kapteinen: - Har klump i magen

Men slikt kan skje i en klubb der treneren de siste årene har vært eneansvarlig for den sportslige satsingen, og der formenn ikke har stått distansen ut. Det er først og fremst de som burde vært kontinuitetsbærere og en slags forsikring om at en unngår de samme feilene.Gode resultater på fotballbanen kan skjule mye. Det er først når motgangen melder seg en får et innblikk i om det er harmoni eller splittelse som hersker. Det siste året under Skarsfjord har det nok vært mer av det siste enn det første.

Tore Strand.

SamarbeidsklimaMellom de to partene har Brann ikke hatt den sterke mannen som kunne sørge for at frustrasjonen ble luftet ut og en kunne finne et samarbeidsklima som kunne fungert som ønsket. For så lenge Brann-styret bestemte at Skarsfjord skulle fungere både som trener og sportslig ansvarlig, stolte de på at han ville sørge for at den sportslige satsingen gikk på skinner. Det gjorde den ikke.

Rolf-Magne Walstad har fungert som en slags sportssjef, men har vært underlagt Skarsfjord, som selv håndplukket ham til klubben. Walstad er ikke den sterke mannen Brann trenger nå. Dette er ikke tiden for å forfremme underordnede. Det er derimot tid for å finne sterke ledere, mennesker som kan samarbeide, men også fungere som et korrektiv overfor hverandre. En av oppgavene til en sportssjef er å sørge for at man har en tropp med riktig alderssammensetning, riktige ferdigheter og riktige personligheter.

Les også

Brann åpner for å ansette sportssjef

Spesielt på det siste området har Brann sviktet. Sterke personligheter og ledertyper er mangelvare i dagens tropp, og det er en kjensgjerning at mange trenere er redd slike spillere skal vokse seg for store. En sportssjef vil kunne sørge for en riktig sammensetning av troppen.

Nye ideer

En ny trener har andre ideer og tanker enn den forrige, og det at en klubb er så avhengig av de forskjellige trenernes ønsker, er ikke nødvendigvis noen styrke. Samspillet mellom sportssjef og trener er avgjørende for klubbene som har en slik modell. Strømsgodset er et godt eksempel på det der Ronny Deila og Jostein Flo synes å ha skjønt sine roller og ser ut til å utfylle hverandre.

De neste dagene vil mange trenernavn bli virvlet opp. Det viktigste blir å ansette en trener som kan bidra til å skape engasjement., og som tåler trykket rundt Brann, enten det går bra eller dårlig. Brann trenger en trener som skjønner at en klubb på Branns størrelse bør kjempe i toppen hver eneste sesong. Det går an å forstå at en ikke alltid lykkes med det. Men verre er det å forholde seg til en Brann-trener uten ambisjoner og forståelse for det bergenske lynnet om at det meste er mulig, før det er umulig.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
12Tromsø28711103242-1032
13Odd2879124054-1430
14Stabæk2867153356-2325
15Mjøndalen IF28410143347-1422
16Brann28410143452-1822
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Eliteserien
 4. SK Brann

Les mer om dette temaet

 1. Svarer på kritikken

 2. – Merkelig å slutte før siste kamp

 3. David Nielsen smigret av favorittstempelet

 4. Davy Wathne går hardt ut mot Brann

 5. - Sier seg selv at jeg er interessert

 6. Hvem bør trene Brann?

BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN