Sogndal-leder: - Jevn Stadion med jorden
Sogndal-sjefen med sjokkutspill dager før skjebnekampen mot Brann.

— Brann kan jevne Stadion med jorden og bygge boliger der i stedet. Det bør de gjøre for å realisere egenkapital som kan brukes til et kjempekonsept der et nytt fotballstadion kan være motoren i en helt ny bydel, sier Egil B. Mundal, daglig leder i Sogndal.
Sogndal reiser til Bergen søndag for å spille en av tidenes mest dramatiske kamper på Brann Stadion. Vinner Sogndal, er Brann et 1. divisjonslag i 2015. Tar Brann poeng, lever spenningen til siste runde.
Nå kommer Mundal med dårlig skjult kritikk mot Brann og de andre storklubbene.
— Hovedutfordringen til norsk fotball er at storbyene ikke leverer. Da snakker jeg om Bergen, Oslo og Stavanger. Trondheim har vært et flaggskip, og ligger langt foran alle andre. Fortsatt.
Klubbleder: - Presset i Bergen og Stavanger gjør suksess vanskelig
Taust fra Brann
Sogndal blir hyllet i stort sett hele Fotball-Norge for at det de har gjort med Fosshaugane Campus. Da den nye banen med tilhørende bygg sto ferdig i 2008, hadde klubben investert for 250 millioner kroner (totalt 400 millioner kroner i anlegg de siste 20 årene).
Nå har Sogndal leieinntekter hvert år på 24 millioner kroner. Til sammenligning har Brann 3,5 millioner kroner i leieinntekter pr. år (utenom kurs— og konferansevirksomhet), og klubben opplever gjeldsbyrden på Stadion som årsak til til at Brann sliter. Det samme gjør Viking.- Det er Brann og Viking selv som har satt seg i den situasjonen. Og at det skal være vanskeligere å få til noe lignende i Bergen og Stavanger som det vi har gjort i Sogndal (slik Arne Larsen Økland sa til BT tidligere i uken), har jeg ikke tro på. Heller tvert om sier Mundal.
Branns daglige leder Roald Bruun-Hanssen ønsker ikke å uttale seg i saken. Styreleder Rolf Barmen har ikke besvart BTs henvendelse.
Brann har en budsjettert omsetning på 122 millioner kroner i 2014, men sliter med å oppnå dette tallet. Sogndal er i ferd med lande på 60 millioner kroner.
— Når Sogndal har 60 millioner kroner, er det ikke godt nok at storklubbene har rundt 100 millioner kroner, mener Mundal.
— Det gjør ingenting for eliteserien at Brann og Viking er dårlige, tvert i mot. For serien isolert sett, er det glimrende at Brann er der de er. Det skaper entusiasme og nerve. Men for norsk fotball er det et problem. Vi kommer oss ikke ut i Europa, og går glipp av både økonomisk og sportslig utvikling.
Slik er planen
Her er Mundals oppskrift for det han ser for seg kan realiseres i Brann og Bergen:
- Brann Stadion jevnes med jorden og det bygges boliger der i stedet, for å realisere egenkapital.
- Brann skaffer seg 500 millioner kroner i egenkapital fra salget av gamle Stadion og investorer. I tillegg kommer 500 millioner i lån, noe som muliggjør et milliardprosjekt.
- Ny Stadion bygges et annet sted, der Stadion kan være navet i en ny bydel med flere andre inntektskilder som hotell, kjøpesenter osv. Disse skal generere inntekter til Brann.
- Brann er eier av anlegget, noe som gir mulighet for en omsetning på 500 millioner kroner.
- En slik omsetning gjør at Brann jevnlig kan konkurrere i europeisk fotball og være et flaggskip i norsk fotball.
Branns bergensprosjekt
Mundal mener nøkkelen til at norsk fotball skal klare å hevde seg jevnlig i mesterligaen og europaligaen, er at storklubbene må blir virkelig store.
— Et par-tre klubber må opp i 500 millioner kroner i omsetning. Sammenhengen mellom økonomi og sportslig suksess over tid er helt klar, sier Sogndal-sjefen.- Det er fullt mulig å få dette til, men da må det bygges klubb over tid. En satsing som står seg om det blir et år eller to uten sportslig suksess.
Mundal nevner Stavanger Oilers og Parken i København som konsepter i skandinavisk idrett som viser mulighetene man kan få til
— Men det er helt avgjørende at forretningsmodellen er god og at eierskapet ligger i klubben. Om ikke blir ikke konseptet en katalysator, men en byrde.
— I Bergen finnes Herman Friele, en stor shippingindustri, Trond Mohn og et stort og sterkt næringsliv ellers. Jeg er sikker på at man kunne ha samlet 500 millioner kroner i egenkaptial om man hadde slått kreftene sammen.
Mundal mener interessentene rundt Brann og Bergen har et felles ansvar for å få det til, men at dagens Brann-system bør være hjertet og motoren i et nytt «Bergensprosjekt».
— Jeg håper at dette vil skje, og det vil skje i Bergen hvis de vil de nok og klarer å legge egen kortsiktig agenda til side.
Urettferdig for Molde og Odd
- Hva står i veien for at dette kan realiseres?
— Det skal jeg være forsiktig med å uttale meg om, men sjansen er der og i Bergen er begjæret etter å løfte Brann opp så stort, at jeg tror at Bergen er det letteste stedet i Norge der man kunne fått til noe slikt som dette.
Neste sesong er det Molde og Odd som skal føre an for Norge i Europa, slik det ser ut nå. Mundal mener det ikke burde vært slik.
— Det er kjekt at Molde og Odd får representere oss etter flotte sportslige prestasjoner i år, men det er samtidig urettferdig for Molde og Odd at norsk fotball skal bli målt ut fra deres prestasjoner. Det er egentlig storbyene sitt ansvar å representere Norge i europacupen. Med Molde og Odd sitt nedslagsfelt har de ikke økonomiske forutsetninger for å prestere ute over tid. Det har i realiteten bare storklubbene.
Mundal sier at hvis norsk fotball slår seg til ro med nåsituasjonen, så må man innse at landslaget ikke blir godt og at klubbene ikke kommer seg ut i Europa.
— Skal man ta konsekvensen av at 500 millioner kroner i omsetning er inngangsbilletten til å prestere i mesterligaen, så er ikke det mulig slik klubbene er i dag. Det er derfor klubbene må tenke helt nytt for å skaffe inntekter.
Brann stadion
Åpnet 1919. Kapasiteten er 17.686. Dette økte etter at nye ståplasser ble åpnet foran 2014-sesongen på Frydenbø-tribunen.
Kapasiteten fordeler seg slik: Sparebanken Vest-tribunen (4354), BT-tribunen (3898), Fjordkraft-tribunen (4553), Frydenbø-tribunen (4381).
Klubben har eksterne leietakere på to av tribunesidene. Dette gir inntekter på rundt 3,5 millioner kroner årlig.
Brann har årsmøtevedtak fra 2011 på at banens navn er Brann Stadion. Dette for å beskytte mot et eventuelt sponsornavn.
Publikumsrekorden skriver seg fra en semifinale i cupen mot Fredrikstad 1. oktober 1961. Da var det offisielt 24.800 på kampen.
Gressmatten er 105x68 meter.
Banen har undervarme.