7 endringer som har gitt Brann suksess

Siden Lars Arne Nilsen ble ansatt, har Brann gjort syv viktige forandringer. De har gitt resultater.

Endret mye: Lars Arne Nilsen har endret i Brann-spillernes hverdag, og har oppnådd suksess med det.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Rikard Norling fikk det ikke til, og hans assistent Simon Hollyhead fikk heller ikke resultater. De to hadde en klar arbeidsdeling, hvor Hollyheads ansvarsområde var den fysiske treningen. Det er på dette området Brann har foretatt de mest drastiske endringene etter ansettelsen av Lars Arne Nilsen. Her er de største og mest synlige grepene Brann har foretatt seg.

1. Brann trener mer.

Ifølge assistenttrener Robert Hauge er det ingen endring i antall treningsøkter, men øktene er av lengre varighet. — Vi snakker om et snitt på 15-20 minutter. Det er vanskelig å si om intensiteten er høyere, men øktene er lengre.

2. Brann trener annerledes.

Under Norling gikk gjerne assistenttrener Hollyhead rundt med stoppeklokke, som begrenset spilløvelsene til 30, 60 eller 90 sekunder før spillerne fikk pause. Nå er intensitetsstyringen annerledes. Man bruker mindre tid på oppvarming og ulike øvelser uten ball, og kommer hurtigere i gang med spilløvelser. Lars Arne Nilsen legger enda større vekt på såkalte possesion-øvelser, hvor spillerne øver på å holde ballen i laget.

— Vi har trent mye på det, mer enn jeg kanskje ville gjort hvis jeg hadde vært her hele tiden, innrømmer Nilsen.

En annen endring, er at Nilsen har innført en fast formasjonsøkt på stor bane. Det er spill 11 mot 11 hvor førstelaget forbereder seg på motstanders spillestil og formasjon. Dette gjorde også Norling, men Nilsen gjør det oftere.

3. Brann overvåker mer.

Azar Karadas og de andre Brann-spillerne trener mer enn før.

Norling ville opprinnelig ikke teste spillernes fysiske form, men ga etter da klubben ønsket et samarbeid med Høgskolen i Bergen. Deler av testresultatene er tidligere offentliggjort i BT, og resultatene var slett ikke gode. Høgskolen målte blant annet spillernes maksimale styrke og spenst, i tillegg til oksygenopptak. Nilsen og hans fysiske trener Kenneth Mikkelsen har gjeninnført bip-testen Rune Skarsfjord sverget til under hans regime i Bergen. Dette er en test som regnes for å være godt egnet til å måle "fotball-kondisjon", altså evnen til repeterte spurter av varierende intensitet.— Vi er i et samarbeid med Høgskolen i Bergen, det skal vi fortsette med. I tillegg til testen Lars Arne gjennomfører. Den er også viktig for oss, sier sportssjef Rune Soltvedt.

Spillerne må også på vekten. For å sikre at spillerne får i seg nok næring, velger det medisinske teamet å veie spillerne med hyppige mellomrom. Dette er selvsagt også for å sikre at ikke spillerne pådrar seg unødvendig vekt. Alle Brann-spillerne spiser lunsj sammen på Brann stadion etter morgentreningen. Det skal ikke være merkbare endringer på menyen etter at Nilsen overtok, men treneren sier han er svært opptatt av spillernes kosthold.

Les også

«BLOGG: Slapp av i helgen. For på mandag blir det neglebiting og høy puls»

4. Spillerne har lengre dager.

Lars Arne Nilsen krever at spillerne møter på jobb senest en time før treningen begynner. Dette for å forberede seg optimalt til hver eneste treningsøkt. Tidligere holdt det at spillerne møtte på jobb en halv time før trening. I tillegg har det medisinske apparatet en fast sekvens i starten av hver økt, hvor det legges vekt på skadeforebyggende og stabiliserende styrketrening.

5. Alkohol er forbudt.

Lars Arne Nilsen mener at alkohol overhodet ikke har noe i en toppidrettsutøvers liv å gjøre, og har nedlagt et totalforbud mot alkohol i sesong. Her praktiserte Norling frihet under ansvar, med det resultatet at enkelte spillere tillot seg stor frihet uten å ta ansvar. Her har Nilsen, i nært samarbeid med sportssjef Soltvedt, strammet inn.

Les også

Innfører veiing og blodprøver av Brann-spillerne

Les også

Brann-spillerne får alkoholforbud under ny trener

6. Mer samvær på fritiden.

Lars Arne Nilsen legger stor vekt på samhold, og har systematisert lagbyggingen. Minst én gang i måneden skal spillergruppen på såkalt teambuilding. Gruppen har allerede lagt bak seg en dag med ulike sysler på campingplassen til Nilsens bror Helge på Sotra.

Tirsdag i neste uke skal spillerne på seiltur.

— Vi får jo ikke drikke, så da må vi ha det gøy, likevel, spøker Lars Arne Nilsen, før han legger til:

— Kameratskap og lagånd og det å skape en god garderobe, er utrolig viktig for meg. Nå skal vi på seiltur, jeg tror det er viktig med sånt. Vi skal ha det en gang i måneden.

7. Tydeligere kommunikasjon.

Lars Arne Nilsen legger vekt på tre stikkord foran hver kamp. Mange spillere opplevde Rikard Norling som svevende, lite konkret og følelsesstyrt. Det var flere tilfeller hvor gruppen gikk fra spillermøter langt mindre kloke enn da de hadde møtt opp. Nå får spillerne instrukser som ikke er til å misforstå og tydelige ordrer.

Publisert: