- Umulig å sikre seg mot kampfiksinginteresser

Men fotballpresidenten forteller at grundig kvalitetssikring ligger bak planleggingen av Norges privatlandskamper.

Yngve Hallén sier at grundig kvalitetssikring ligger bak Norges kvalifiseringskamper. Her fra fotballtinget i mars. NTB SCANPIX, Lise Åserud

Søndag meldte The Telegraph og Channel 4 at det ghanesiske fotballandslaget skal ha takket ja til å ta del i landskamper som er organisert av kampfiksere.

Det har skapt oppmerksomhet rundt rollene til eksterne aktører i planleggingen av privatlandskamper.

Fotballpresident Yngve Hallén forteller at eksterne aktører alltid kvalitetssikres når Norge avtaler privatlandskamper.

— Går aldri an

— Det går aldri an å sikre seg at det ikke er kampfiksing-interesser rundt en privatlandskamp. Men å kvalitetsjekke hvem som er med og organisererkampene, det gjør vi. Vi forhandler kun med seriøse parter som vi har hatt dialog med over tid, sier Hallén til aftenposten.no.

- I hvilken grad er eksterne aktører involvert i planleggingen av Norges privatlandskamper?

— Det kan være agenter som står mellom nasjonene, men da er det personer og selskap som vi har opparbeidet et tillitsforhold med over tid, sier Hallén.

— Vi ville vært ute av business med partnerne våre dersom de ikke oppførte seg seriøst mot oss og andre nasjoner, legger han til.

- Vekker ikke tillit

Det ghaneisiske fotballforbundet har uttalt i en pressemelding at de ikke har inngått en avtale med kampfiksere. Yngve Hallén er klar på at det vil få konsekvenser for forholdet mellom Norges Fotballforbund og Ghana dersom anklagene stemmer.

— Det vekker ikke tillit at noen går ut og samarbeider med sånne aktører, sier Hallén.

Selv om Norge spilte mot Sør-Afrika og Zambia i januar 2013, er det sjelden at Norge spiller mot afrikanske lag. Det har med praktiske hensyn og et ønske om sterk motstand å gjøre, ifølge Hallén.