På tide med en islending, Brann!

Brann vinner ikke stort uten islendinger på laget!

- Jeg hadde selv gleden av å spille med den første islending som kom til Brann, Bjarni Sigurdsson i 1985, skriver Tore Strand.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

STRANDSONEN: Det er kanskje et noe tynt grunnlag å konkludere med at islandsk import betyr suksess på fotballbanen, men de to titlene Brann har sikret seg på 2000-tallet har kommet med islendinger på laget.

Seriegullet i 2007 ble hentet med en forsvarskjede der to av de fire bakerste var islendinger. Olafur Örn Bjarnason og Kristjan Örn Sigurdsson var viktige bidragsytere i jakten på mesterskapet, på samme måte som Bjarnason var det da Brann ble cupmester i 2004 med 4-1-triumf mot Lyn i finalen. Storvokste Armann Björnsson hadde også rollen som en viktig innbytter i 2007-sesongen.

Derfor kan det være gode Brann-nyheter at både speider Lars Tjærnås og sportssjef Rune Soltvedt har vært observert på Island de siste månedene. For jeg regner med at de har gjort annet enn å varme seg i Den blå lagunen, eller andre heitapottur under oppholdet.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Jeg hadde selv gleden av å spille med den første islending som kom til Brann, Bjarni Sigurdsson i 1985. Han var en klassekeeper som også fikk med seg 41 landskamper. Det for et islandsk landslag som spilte playoff til VM-sluttspillet i Brasil, og som nå leder sin EM-gruppe to poeng foran Tsjekkia.Noe som viser at en ofte får kvalitet når en handler på Island. I tillegg til de nevnte har Brann også hatt god erfaring med spillere som Sævar Jönsson, Olafur Thordarson, Birkir Kristinsson og Agust Gylfason. En skal heller ikke glemme at da Brann rykket ned i fjor, satt Birkir Sævarsson mest på benken. Han burde vært på banen!

Les også

Vevatnes første Brann-trening: - Han er veldig kreativ og målfarlig

Andre norske klubber har også god erfaring med islandske spillere. Vidar Örn Kjartansson ble suveren toppscorer i eliteserien forrige sesong med 25 fulltreffere, en spiller Vålerenga fikk ca. tyve millioner kroner for da de solgte ham til kinesiske Jiangsu Guoxin-Sainty i januar. Denne sesongen har Elias Mar Omarsson scoret viktige mål for Vålerenga, og tre av de fire beste i eliteserien har islandske innslag.

Unntaket er Stabæk, en klubb som ikke vant noe før islandske Helgi Sigurdsson spilte på laget som vant cupfinalen i 1998, og Veigar Páll Gunnarsson og Palmi Rafn Palmasson bidro til klubbens eneste seriegull i 2008. Rosenborg har slitt de siste sesongene, men i år har Holmar Örn Eyjolfsson var en av krumtappene hos trønderne som har stør kurs mot seriegull. For bare en uke siden slet Rosenborg lenge mot Sarpsborg, men Eyjolfsson var en av dem som kom inn i pausen og bidro til at Rosenborg snudde kampen og vant.

Viking er den tredje toppklubben som har nytt godt av islandsk arbeidskraft. Før sesongen solgte de Sverrir Ingason til Lokeren for seks millioner kroner, og siden har spillere som Indridi Sigurdsson, Steinthor Thorsteinsson og Jon Dadi Bødvarsson bidratt til en hyggelig Viking-sesong.

Molde vant seriegull med Bjørn Bergmann Sigurdsson på laget i fjor. I år – uten Sigurdsson – har det gått tråere med moldenserne.

Trenger dere flere eksempler, Brann? Hent en islending!

Publisert: