«Velg den skjeggete vikingen i stedet for Ødegaard, Høgmo»

Jo Inge Berget har vært sterkt delaktig i Malmö-suksessen. Mot Bulgaria kan Norge ha nytte av å bruke tøffingen med viking-skjegget i en viktig rolle.

VIKING: Jo Inge Berget har blitt en skjeggete viking som Høgmo må satse på, med Martin Ødegaard som en joker på benken, mener Tore Strand.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

De siste dagene har det vært mye snakk om de mange norske forfallene. Jeg skjønner at Per-Mathias Høgmo gjerne ville benyttet seg av spillere som Joshua King, Adama Diomande, Pål André Helland og Ole Selnæs i den viktige bortekampen mot Bulgaria, men historien viser at ingen av dem har spilt noen viktig rolle for Norge. Derfor tror jeg landslagssjefen godt klarer å komponere et slagkraftig landslag med de resterende spillerne.

Les også

Bare fire seiere til tross: Høgmo er sikker på at han får fortsette

Løpskraft og fysikk

I en tøff bortekamp ville jeg satset på løpskraft og fysikk i komponeringen av laget.

Siden sist har Høgmo til og med fått et luksusproblem i fanget. Jo Inge Berget har spilt seg inn i troppen etter å ha vært en markant spiller hos Malmö. Jeg har fulgt ham i flere kamper, og har fått øye på en spiller som har tatt mange steg i riktig retning i løpet av kort tid.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Hans talent har det aldri vært noe tvil om, men som mange andre norske spillere stagnerte han akkurat da man ventet at han skulle slå til. Verken i Italia, Cardiff eller Celtic opplevde han suksess. I Malmö har han blomstret, og vært en av de sentrale spillerne på veien mot å kvalifisere seg for gruppespillet i mesterligaen.I de to avgjørende kampene mot Celtic var han både bedre, og hadde flere viktige bidrag, enn sin landslagskollega Stefan Johansen. Sistnevnte har vært en av få norske spillere som her hevet seg over mengden det siste året, og blir Johansen kvitt sin skade, kan både han og Berget komme til å spille viktige roller mot Bulgaria.

Les også

Nyland om den uvanlige Ingolstadt-løsningen: - Det er uproblematisk

Arbeidsmoral

Jo Inge Berget er en offensiv spiller som kan brukes i flere roller. Det er imidlertid verdt å merke seg at det er som flankespiller i 4-4-2 han har vist sin klasse for det svenske mesterlaget. Malmö-trener Åge Hareide må ha trykket på noen riktige knapper, for Berget har i sommer fremstått som en hardtarbeidende, gjennombruddshissig spiller som også scorer mål med jevne mellomrom. Det er først og fremst arbeidsmoralen og de mange kilometrene han har dekket for de lyseblå, som har fått svenske kommentatorer til å ta frem superlativer en sjelden hører om norske spillere.

Heldigvis har Per-Mathias Høgmo sett det samme som oss andre, og gitt ham sjansen på landslaget igjen. Derfor håper jeg Jo Inge Berget med sin aggressive, tøffe stil, blir en spiller som kan gjøre en forskjell mot Bulgaria.

Berget kan selvfølgelig ikke redde det norske EM-håpet alene, men spillere som viser løpskraft, vinnervilje og som er i kampform, har ikke Høgmo råd til å ha på benken. Jeg vil heller se en Jo Inge Berget på den ene kanten, enn en Martin Ødegaard som mangler kamptrening fra et høyt nivå.

Da er det bedre å gi det norske stortalentet en innbytterrolle i et oppgjør der Norge eventuelt trenger offensive kvaliteter i løpet av kampen. Møtet med Bulgaria ligger an til å bli et rent vikingtokt, der Norge må være bunnsolid organisert, klar for dueller og villig til å ofre finspillet for å få et resultat som holder Norge inne i kampen om tredjeplassen.

Jeg merker meg at Høgmo har antydet at Norge har blitt vel opptatt av å være et ballbesittende lag, og at det må satses mer på kontringsspillet. Fornuftige tanker. Så gjenstår det å få det til i kamp.

Les også

Nå er Ødegaard mer populær enn Ronaldo

Kampform

En slik tilnærming er Jo Inge Berget blitt vant med for Malmö. Derfor håper jeg Høgmo slipper 24-åringen til mot Bulgaria. Berget er neppe noen redningsmann alene, men er blitt voksen som spiller, og bør være en brikke i det kollektivet Norge må stable på beinene for å ha sjanser til å nå EM-sluttspillet.

For det er verken egenskapene til King, Diomande eller Selnæs, eller bidragene fra såkalte profiler som Nyland, Forren, Høgli, Johansen eller Skjelbred, som har vært Norges styrke de siste årene. I mangel av profiler og ledertyper, er det et godt organisert kollektiv med vekt på å tette igjen bak, som har lagt grunnlaget for de tre norske triumfene så langt i kvalifiseringen.

Robuste vikinger i kampform bør foretrekkes på det norske laget som møter Bulgaria.

Publisert: