Ny dopingrapport presenteres: Kaggestad har ingen tro på at friidrettspresidenten kan rydde opp

Johan Kaggestad tror ikke president Sebastian Coe er rett mann til å rydde opp i internasjonal friidrett.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad har liten tro på at Sebastian Coe kan rydde opp i friidretten. Her er Coe under VM i friidrett i Beijing i august. Foto: NTB scanpix

  • Espen Hansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mandag legges det frem en rapport som ifølge lekkasjer kommer til å ryste friidrettsverden.

Før helgen ble det kjent at Lamine Diack, den tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), hans rådgiver Habib Cissé og den tidligere antidopingsjefen Gabriel Dollé alle er under etterforskning for korrupsjon og hvitvasking av penger. De mistenkes for å ha mottatt penger fra Russlands friidrettsforbund for å skjule dopingmisbruk blant russiske utøvere.

BAKGRUNN:

Les også

I dag kommer dopingrapporten som kan ryste friidrettsverden: - Verre enn FIFA-skandalen

Sebastian Coe overtok som president i IAAF etter Diack i sommer. Han ble umiddelbart konfrontert med beskyldninger om utbredt dopingmisbruk innen særlig utholdenhetsøvelsene i friidrett. Den britiske avisen Sunday Times og det tyske TV-selskapet ARD hevdet at over en tredjedel av alle medaljevinnerne de siste årene hadde mistenkelige blodprøver som IAAF ikke gjorde noe med.

Nektet på alt

— Dette er en krig mot friidretten, svarte Coe. Han forsvarte forbundets antidopingarbeid og sa videre:

— At vi er inkompetente – og til og med dekker over prøver – er langt unna sannheten.

Coe, selv kjent som en fantastisk mellomdistanseløper på 1980-tallet, organisasjonssjef for London-OL 2012 og tidligere parlamentsmedlem, var ikke fullt så kjepphøy søndag. Da innrømmet han at «dette er mørke tider for friidretten» og at «vi skulle ha gjort mer».

Han svarte også ganske enkelt «nei» til spørsmålet om friidretten noen gang kan bli helt ren.

— Men nå skal det være full åpenhet, og jeg er mer bestemt enn noen gang på å få gjenreist tiltroen til friidretten, la han til.

Johan Kaggestad har lang fartstid innen friidrett. Den nåværende TV 2-profilen, som var personlig trener for de norske løperdronningene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, har liten tiltro til mannen som ble Lord Coe etter hans innsats for OL på hjemmebane i 2012. ## NIKE-konsulent

Johan Kaggestad Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

— Nå virker han mer bare som en gallionsfigur. På bakgrunn av de uttalelsene han kom med tidligere og at han generelt bare snakker, men ikke handler. Det taler imot ham. Gudskjelov at vi har kritisk media som har stått på i denne saken, sier Kaggestad og drar frem et element til:- Da han ble valgt til president nektet han å si fra seg den konsulentjobben han gjør for utstyrsleverandøren NIKE og som han tjener 100 000 dollar på. Bare det er hårreisende, mener Kaggestad.

Også i engelske medier begynner nå mistroen til Coe å vokse. Kommentator Martin Samuel i Daily Mail skriver mandag at Coe ikke kan lede IAAF videre. Coes bånd til forgjengeren er altfor sterke.

Engelskmannen var visepresident under Diack i syv år og har beskrevet senegaleseren som sin «åndelige leder».

- Forferdelig historie

— Friidretten har en forferdelig dopinghistorie og har vist liten eller ingen vilje til å rydde ordentlig opp. Foran en TV-debatt for to år siden gikk jeg selv igjennom alle medaljevinnerne i EM-, VM,- og OL mellom 2000 og 2012 og kom frem til at over 100 medaljevinnere var dopingtatt i denne perioden. Når Coe da bare fortsetter praten og ikke viser ordentlig vilje til å rydde opp før presset på ham blir for stort, taler det mot ham, mener Kaggestad.

På mandagens pressekonferanse er det ventet at det vil komme frem opplysninger om organisert doping i det russiske friidrettsforbundet.

— De utestenger utøvere i to år dersom de har en positiv prøve, men hva med forbundet? Bør ikke de også bli utestengt i to år? undrer Kaggestad.

Sebastian Coe fikk søndag det samme spørsmålet, men ville ikke gi noe endelig svar:

— Man skal aldri si aldri, men jeg tror vi kommer lenger ved å reformere innenfra, sa IAAF-presidenten.

Rapporten legges frem kl. 15 mandag.

Publisert
  1. Friidrett
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Tidligere antidopingsjef skal ha skjult positive prøver

  2. Tidligere friidrettspresident siktet for doping-korrupsjon

BT anbefaler

Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen

76 boliger ble solgt for mer enn 10 millioner kroner i Bergen i fjor. Her er hele listen over byens 100 heftigste salg.

LES SAKEN