OL-mester sto opp mot rasismen - nå er han død

Det er Tommie Smith og John Carlos som har blitt symbolene på den svarte motstanden mot rasisme i 1968-OL - men Lee Evans var minst like viktig i Black Power-bevegelsen. Nå er han død, 74 år gammel.

STILLE PROTEST: De amerikanske medaljevinnerne på 400 meter i OL 1968 markerte sin støtte til en svart borgerrettighetsgruppe ved å ha med seg svarte alpeluer på medaljeseremonien. Lee Evans står øverst på pallen, omgitt av sølvvinner G. Larry James og bronsevinner Ronald Freeman.
  • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det er det amerikanske friidrettsforbundet som melder på Twitter at den tidligere 400 meter-stjernen Evans har gått bort etter at han fikk slag sist uke.

Mens Smith og Carlos sto med knyttede, svarte never under seiersseremonien på 200 meter, viste Lee Evans det på en annen måte da medaljene ble delt ut på 400 meter. Han hadde på seg svart alpelue - til støtte for Black Panther-partiet.

Deretter - under premieseremonien på 4 x 400 meter - sto Lee Evans med knyttet neve - uten svart hanske.

Les også

Gjert Ingebrigtsen om Jakobs sesongdebut: – Risikabelt å hente ut for mye krutt

Lee Evans ble den første mann under 44 sekunder på 400 meter da han vant på 43,86 i Mexico i 1968. Seieren kom like etter at lagkameratene Smith og Carlos hadde blitt sendt hjem på grunn av sin protest mot rasismen.

Verdensrekorden hans sto i 20 år og regnes fortsatt som en veldig sterk tid. Han vant også gull med det amerikanske stafettlaget.

Evans uttalte senere at han mottok drapstrusler både før og under Mexico-lekene, og at han kunne ha løpt enda fortere om ikke tankene hadde gått til disse truslene.

Les også

15-åring knuste rekorden til Jakob Ingebrigtsen

1968-OL ble hans eneste store suksess på friidrettsbanen. Dette var lenge før VM ble arrangert. Han var med på laget som alle trodde skulle forsvaret 4 x 400 meter-gullet i 1972, men to av hans lagkamerater, Vincent Matthews og Wayne Collett, ble disket av IOC fordi de demonstrerte under en medaljeseremoni - på samme måte som Tommie Smith og John Carlos hadde gjort det fire år tidligere.

Lee Evans forsvant til den kortlivede profforganisasjonen i friidrett, ITA, og han var dermed ikke velkommen til flere OL.

Etter karrieren ble han trener og menneskerettighetsaktivist. Han har de senere årene bodd i Nigeria, og det var også der han døde. Ifølge San Jose Mercury News har slektningene startet en innsamlingsaksjon med tanke på at det skal bli mulig å føre levningene hans tilbake til USA. Evans fikk et illebefinnende mens han spiste middag med den tidligere fotballstjernen Segun Odegbami.

Publisert
  1. Friidrett
  2. Rasisme
  3. IOC
BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dette sier Gjelsvik om Øygarden-overtakelsen

  2. Person var fastklemt under tre

  3. Da Andrea trappet ned på alkoholen, merket hun endringen med én gang

  4. Han var kjendisadvokat og gift med ordføraren. Bak fasaden var Odd Drevland (71) i ferd med å gå til grunne.

  5. – Kan vi ikke bare droppe bursdagsgaver?

  6. Er legene «hellige kyr»? Fastlege svarer på kritikken.