Brann får penger til å utrede flytting av Brann Stadion

Får økonomisk støtte av hovedsponsor for å kartlegge ulike alternativer.

FULLSATT: Brann Stadion var fylt til randen under forrige sesongs siste kamper. FOTO: Ronald E. Hole
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Brann har i samarbeid med Sparebanken Vest begynt å undersøke mulighetene for å bygge en ny stadion. Onsdag var partene i et møte hvor det ble klart at Branns hovedsponsor skal bidra til å finansiere mulighetsstudier fra forskjellige arkitektbyråer, som vil vise hvilke reelle alternativer Brann faktisk har.

— Stadionsituasjonen har vi hatt på agendaen lenge, men med hjelp av Sparebanken Vest får vi nå mulighetene til å faktisk kartlegge hvilke muligheter som finnes, sier Branns konstituerte daglige leder, Vibeke Johannesen, og utdyper:

— Mange har engasjert seg i debatten og det er blitt synset om forskjellige løsninger, men det er viktig at vi undersøker mulighetene nærmere før vi konkluderer med noe som helst.

Fortsatt er det kanskje aller mest sannsynlige alternativet at Brann blir værende på Stadion, og søker å utvikle denne arenaen videre.

Les også

Sparebanken Vest-sjefen mener Brann bør vurdere å flytte fra Stadion

Les også

Her er regnestykket som viser at Brann kan flytte fra Stadion

— Viktig for hele byen

Sparebanken Vest har gitt Sportsklubben en halv million kroner, som i tillegg til å finansiere mulighetsstudiene også skal brukes på å hyre inn profesjonell hjelp til selve prosessen.

Blant annet skal et konsulentbyrå lede arbeidet, etter føringer fra Brann.

VIL FÅ FAKTA PÅ BORDET: Branns konstituerte daglige leder, Vibeke Johannesen, er opptatt av å kartlegge konkrete alternativer for stadionsituasjonen i stedet for å drive med synsing.

— Etter ønske fra Brann har vi sagt oss villig til å bidra med midler for å sikre en profesjonell vri på prosjektarbeidet, og slik at det at en får vurdert alle mulige alternativer på en god måte. Det er viktig at man fokuserer på hva som er viktig for klubben på lang sikt, sier Jan Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest.Det var han som startet debatten ved å legge frem forslaget om å flytte Brann fra Stadion i Bergens Tidende 9. mai. Nå har han altså gitt Brann støtte til å sette i gang prosessen.

— Vi er genuint opptatt av å utvikle Brann. Det er viktig for hele byen. Akkurat nå lider Brann under å ha for høye kostnader på dagens Stadion. Derfor ønsker vi å bidra til at Brann får vurdert mulighetene knyttet til fremtidig stadionløsning, sier Kjerpeseth.

Brann ønsker debatten velkommen

Brann har cirka 20 millioner kroner i renter, avdrag og kostnader på sitt stadion. Til sammenligning har vestlandskollegene Haugesund og Sogndal mye lavere utgifter. Haugesund leier nye Haugesund Stadion av sitt eget stadionselskap for fire millioner kroner, mens Sogndal i praksis spiller gratis på Fosshaugane Campus.

Kjerpeseths kontroversielle utspill om at Brann burde flytte fra Stadion, er blitt møtt med positivitet både fra supportere og politikere i byen. Johannesen understreket den gang at anleggssituasjonen nå står høyt på dagsordenen i klubben.

— Eierskapet til en slik vurdering må være hos Brann og mitt inntrykk er at de ønsker denne debatten velkommen. I tillegg er det gledelig at det virker å være tverrpolitisk velvilje i denne saken, sier Kjerpeseth.

Les også

«Nå er det vinn eller forsvinn, Norling. Byen tåler ikke et nytt ydmykende resultat.»

Ikke avvisende til investortanke

Det siste er helt avgjørende dersom stadionplanene noen gang skal bli en realitet.

— Vi er avhengig av et bredt engasjement fra både næringslivet og politikerne. Det er viktig at de henger seg på. Brann klarer ikke dette alene, og det er en viktig sak for hele byen, sier Johannesen.

- Hvor dyrt kan det bli?

— Det er snakk om langt høyere summer enn det som er blitt nevnt i denne saken tidligere, sier hun.

I første omgang fungerer Sparebanken Vest kun som en initiativtaker og støttespiller, men er ikke avvisende til å fungere som en investor på et senere tidspunkt.

— Det er mange som kan være med på å reise et nytt Brann Stadion, og vi kan være villige til å vurdere en rolle på sikt. Akkurat nå er vi likevel mest opptatt av å hjelpe dem i gang, sier Kjerpeseth.

Les også

Jeg er redd det er over for Norling nå

Vil samkjøre med byarena-planene

Fire arkitektbyråer er blitt invitert til å konkurrere om legge frem den beste utredningen for et nytt Brann Stadion. De vil presentere sine pristilbud, hvilket tidsaspekt de ser for seg og hvilken måte de ønsker å gjøre det på. De fire arkitektbyråene er de samme som skal levere innspill til Bergen Næringsråds og Sparebanken Vests utredning om byarena i Bergen.

Utredningene er separate.

— Byarenaen, som blir planlagt i regi av oss, vil ikke bli en fotballstadion. Det vil eventuelt komme utenom, sier Krister Hoaas i Bergen Næringsråd, som også er varamedlem i Brann-styret.

Likevel kommer Næringsrådet og Brann til å samarbeide om de respektive planene.

— Det er helt naturlig. Det kan være at vi ender opp med å velge samme byrå, som skal utrede mulighetene. Deler av dette arbeidet kan kanskje sees i sammenheng, men det er viktig at klubben er i førersetet når det gjelder Brann Stadion, sier Johannesen.

Her hører du Ballspark som podcast!

Publisert: