Norling forberedt på å få sparken etter sesongen

— Jeg er ydmykt bevisst på de spilleregler som gjelder når man er elitetrener i dag, sier Rikard Norling.

Publisert Publisert

Rikard Norling sjarmerte hele Bergen da han ble presentert som ny Brann-trener i desember i fjor. Bergenserne slukte gullpratet rått. Foto: Helge Skodvin

THE EAGLE HAS LANDED: Norling ble tatt imot av daglig leder Roald Bruun Hanssen på Flesland i desember i fjor. Foto: Helge Skodvin

UPÅKLAGELIG MOTTAKELSE: Bengalske lys og allsang var det som møtte Rikard Norling da han ble presentert som Brann-trener. Foto: Helge Skodvin

HET I TOPPEN: Norling måtte kjøle seg ned i varmen på Gran Canaria under sesongoppkjøringen. Da så alt så lyst og fint ut. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

BOMKJØPET: Vadim Demidov var mannen som skulle tette Branns hullete forsvar, men har ikke levert som forventet. Her hilser han på Norling for første gang. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

FINT BESØK: Brann-supporter Erna Solberg og mannen Sindre Finnes hilser på Rikard Norling. Foto: Ørjan Deisz

HIPP, HIPP:  "Jeg vet ikke hva jeg skal si, det er vanskelig å finne ord. Dette er fantastisk – det er så mye folk, så mye glede, så mye vennlighet." Slik beskrev Norling sin første 17. mai-feiring. Foto: ØRJAN DEISZ

OPPGITT: Slik så Norling ut etter å ha sett laget sitt tape mot Lillestrøm på overtid. Foto: HÅVARD BJELLAND

FORKLARINGSPROBLEM: Brann-supporterne hadde mye på hjertet etter hjemmetapet mot Sarpsborg. Norling gikk bort til Store Stå og lyttet til kritikken. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Foto: Fred Ivar Usi Klemetsen

OMKRANSET: Norling har hatt for vane å måtte forklare feilskjær foran et stort pressekorps denne sesongen. Foto: Cicilie S. Andersen

MOTGANG: Norling var like frustrert som de fleste Brann-supporterne da Brann sløste med sjansene mot Bodø/Glimt på Aspmyra. Foto: Tor Høvik

ENGASJERT: Norling hevder han presterer best når han er i sin egen boble mot slutten av sesongen. Mot Sogndal var han definitivt i den boblen. Foto: Odd Mehus

  • Øystein Vik
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Han lever i en boble for tiden, Branns trener Rikard Norling. En boble som oppstår rundt ham hver gang en sesong skal avgjøres, når drømmer skal knuses eller håp oppfylles.

Men det kjempes ikke om medaljer eller trofeer, slik Norling er vant til. Det handler om å unngå nedrykk. Det gjelder å slå Haugesund søndag, for å gi Brann en sjanse til å overleve i eliteserien gjennom kvalifiseringsspill.

— Situasjonen trigger meg. Jeg er i en boble. Jeg er ekstremt påkoblet, sier Rikard Norling.

Les også

Skal diskutere egen Brann-fremtid etter sesongen

På sitt beste

Han sitter i presserommet på Brann Stadion. Avtalen er at BT skal få 20 minutter med treneren i denne Branns Stille Uke. Det blir en time. 43-åringen har så mye han vil si. Så mye pasjon som skal ut. Spørsmål han vil besvare, på skikkelig, grundig, vis.

— Boblen jeg er inne i nå får meg til å prestere til mitt maksnivå. Boblen er den samme som jeg har vært i før, selv om resultatfokuseringen nå er på å klare seg, og ikke vinne noe.

- Hvordan er du når du er i denne sesongavslutningsboblen?

— Jeg presterer høyt. Og det er bra å ha vært der før, sier Norling.

Les også

Disse bør stille mot Haugesund

Fiaskoen Brann

Fiasko er et streng ord. Men det må tas i bruk likevel om Norlings første sesong som Brann-trener. Sjelden har forskjellen på forventninger før sesongen og oppnådd resultat stått i et så stort misforhold.

Norling vet at resultatet kan bli at han må gå etter sesongen. Selv om han skulle klare å redde Brann. Det er en evaluering som skal gjøres i klubben. En evaluering som kan bli nådeløs.

— Jeg er ydmykt bevisst på de spilleregler som gjelder når man er elitetrener i dag. Jeg forutsetter at det blir en evaluering uansett utfall av sesongen, sier Norling.

- Har du bestemt deg for hva som skjer om Brann rykker ned?

— Hadde det vært i min kontroll bare – hadde det ikke vært noen tvil, sier Norling og understreker at han er klar for et liv i 1. divisjon. Også om det skulle bety lønnskutt for ham selv og spillerne.

— Uansett om vi rykker ned eller ikke, har jeg produsert dårlige resultater. Det er opp til meg å ta ansvar for. Det er min grunninnstilling. Det å ta ansvar er ikke å stikke her ifra, men å bli, og se til at det blir så bra som alle hadde håpet.

Hvem mener du bør starte mot Haugesund? Ta ut ditt lag her!

Kraftig kritikk

I år har Norling blitt kraftig kritisert i pressen, blant annet i BT, for at ballen spilles mye på tvers i stedet for fremover. Og for laguttaket. For eksempel bruken av Daniel Mojsov som venstreback.

— Jeg leser aldri aviser. Eller aldri skal jeg ikke si, men nå er jeg veldig sparsom.

- Er det for å beskytte deg selv?

— Om ikke annet er det for at jeg er bevisst på å ta mine egne beslutninger. Og ikke rent populistisk ta avgjørelser på bakgrunn av det opinionen sier.

Norling la noe overraskende om til 3-5-2 til sesongens tredje siste kamp, 2-1-tapet for Bodø/Glimt.

— Jeg vil ha litt flere spillere rundt eget straffeområde, men fortsatt beholde kraften offensivt med tanke på det faktum at vi må vinne kamper.

Kritikken mot at han ikke spiller mer direkte fotball med full fart mot mål, preller av Brann-treneren.

— Jeg er åpen for all form for kritikk, men jeg er også opptatt av at hele fundamentet må være en filosofi jeg står for. Jeg er helt bevisst på at det er ekspertenes jobb å mene, og det forventes av dem at de kommer med en oppfatning. Det viktigste er hva vi gjør på trening, budskapet mitt, og at spillerne forstår hva jeg er ute etter.

- Er det viktig for deg å ikke være populist?

— Nei, men det er veldig viktig at jeg står støtt når det blåser. Og jo mer det blåser er det viktig at jeg er forankret i noe. Det er min store trygghet og filosofi.

Les også

Derfor er Tjærnås klar på at Sokolowski må vrakes

Å banke opp ballen

Han avviser at han burde ha lagt om spillestilen for å unngå nedrykk.

— Bare fordi man ligger i nedrykksstil, jaha, så skal man begynne å banke ballen da? Det handler kanskje om å våge seg gjennom det (å holde fast på stilen), selv om alle forventer at jeg gjør noe annet.

- Men du legger om til mer direkte spill på slutten av kampene når du må ha et resultat?

— Ja, men det innebærer en stor risiko. For vi slår ikke bare langt. Vi tømmer forsvarer og midtbanen, så over 90 minutter blir vi veldig utsatt om vi spiller slik. For meg er det bare gangbart å spille slik i åtte-ti minutter.

Kritikken mot Mojsov sier Norling han er "lykkelig uvitende om".

— Det kan finnes både ulemper og fordeler med det. For det er min oppgave å se til hva som er best for hvert individ. Det må aldri bli slik at et individ må lide på grunn av mine beslutninger. Misnøye med en spiller skal egentlig vendes til meg. Det er et stort ansvar, og min oppgave å gå inn foran den spilleren.

Discovery Channel

Norling har store ambisjoner på vegne av Brann. Han vender seg til et TV-program for å beskrive situasjonen Brann er i nå.

— Det er et TV-program på Discovery med en fyr som slippes ned med et kamera i jungelen og forsøker å overleve. Det er litt slik forutsetningene er for oss nå. Så primitivt, så effektivt som det kan være for å overleve. Det er et slikt program du ser når Brann spiller. Enormt mye pasjon, følelser og ting som står på spill.

Men, Norling vil ikke leve i jungelen mer enn et par-tre uker.

— Jeg vil ha kreative spillere som spiller så hurtig at motstanderen ikke henger med. Som forstår når man må hvile med ballen i laget. Et lag som er veldig tydelig når vi vil gå i angrep igjen, og som da er så godt at vi penetrerer motstanderen. Og når motstanderen vinner ballen, gjør vi det vi skal for å vinne ballen igjen. Vi hadde litt av de tendensene i visse kamper i vår. I perioder på 10–20 minutter. Men det ble koblet til at motstanderen plutselig scoret fra ingenting. Det var bare en fasade. Ikke noe genuint.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. «Glem konspirasjonene, Brann!»

  2. Hassan El Fakiri har fått ny trenerjobb

  3. Sokolowski legger seg langflat etter «flåsete» Brann-kommentar

Eliteserien

SVUTMP
8Stabæk196762528-325
9Sarpsborg 08197392125-424
10Brann196582431-723
11Sandefjord Fotball1972102029-923
12FK Haugesund196492331-822
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
BT anbefaler

Fra i dag gjelder en ny parkerings­regel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN
  1. Eliteserien
  2. SK Brann