Derfor mener han Sandviken-damene må inn i Brann

— Ufattelig frekt, synes Sandviken.

PRIORITERER VEDLIKEHOLD: - Vi har mindre midler til å gjennomføre investeringer, fordi vi ønsker å ta vare på det vi har. Det er en rød tråd helt ned til enkelte anlegg som Sandvikens, sier idrettsbyråd Helge Stormoen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Brann har fått Vibeke Johannesen som daglig leder, og hun kan jeg tenke meg å utfordre på dette. Er det rom for Brann til å tenke i den retningen? Kan de ta et initiativ overfor Sandviken, så Brann også får en satsing innen kvinnefotballen, sier Helge Stormoen, idrettsbyråd i Bergen (Frp).

Onsdag var stemningen svært laber i Sandviken da det ble klart at deres planlagte stadion til 38 millioner kroner er ute av bybudsjettet. Jubelen var tilsvarende stor i fjor, da Sandviken endelig skulle få sin egen stadion, men ett år etter er altså prosjektet droppet av det avtroppende Høyre/Frp-byrådet.

Dermed har Sandviken ikke en godkjent bane å spille på neste år. Dette er bakteppet for at Stormoen nå foreslår at Sandviken bør vurdere å bli "Brann kvinner", på samme måte som Stabæk har damelag. Man har også LSK kvinner som deler merkevare med Lillestrøm SK, men som er egen klubb.

*** Var langt nede da nyheten sprakk: Sandviken kan glemme ny hjemmebane.**

Byråden sier han har diskutert dette på et møte med Mette Hammersland, leder for fotballgruppen i Sandviken.

— Vi så på muligheten for å gjøre som LSK og Stabæk, der kvinnefotballen er en del av et miljø der herreidretten går foran og brøyter vei for dameidretten. Vi diskuterte om Sandviken kunne vært en del av Brann. Fra mitt ståsted, hvis damefotballen skal ha muligheter, kan det være en løsning. Ser man ut mot kontinentet er det en helt vanlig modell. For eksempel at Bundesliga- og Premier League-klubber har damefotball, sier Stormoen.

- Nesten utrolig

Hammersland reagerer med vantro når hun får høre om idrettsbyrådens forslag om å gå inn i Brann.

— Det går ikke an. Det er nesten utrolig. Jeg synes han er så ufattelig frekk. Jeg tenker at dette ikke går an, sier Hammersland.

Hun husker møtet på rådhuset, men kjenner seg ikke igjen i virkelighetsbeskrivelsen.

— Jeg har ikke snakket med Stormoen om at vi skal gå inn i Brann. Vi diskuterte bare hvordan de gjør det i LSK og Stabæk. Vi er ikke der at vi tenker at vi skal gå inn i Brann.

*** Følg BT-sporten på Facebook**

I Sandvikens øyne er det en uaktuell problemstilling å gå inn i Brann.

— Hvis Brann sier de vil satse på toppfotball og vil bygge opp et miljø, så skal ikke vi hindre våre spillere i å gå der. Brann må få lov til å gjøre det. Men ser du for deg at Brann vil bruke 10 millioner kroner på å bygge opp et toppfotballmiljø for kvinner?

Branns dør er åpen

I Brann er tanken om å starte med damefotball ikke helt ny.

— Hvis Sandviken vil snakke med oss om dette, er vår dør åpen, sier Branns daglige leder Vibeke Johannesen, før hun er rask med å understreke:

— Jeg har så stor respekt for Sandvikens historie og den vanskelige situasjonen de er i nå, at jeg ikke vil ta initiativ til å snakke om Sandviken skal gå inn i Brann. Dersom vi skal diskutere dette, må ønsket komme fra Sandviken, sier Johannesen.

*** Trodde lenge på at byggestarten ville komme.**

Forslaget til bybudsjett som kom onsdag, skal nå behandles av det nye bystyret. Sandviken håper at de skal klare å snu politikerne og få sin nye stadion inn igjen i kommunens planer.

— Nå kommer vi til å jobbe for at bystyret skal ombestemme seg og bevilge penger til vårt nye anlegg likevel. Vi jobber ikke for å gå inn i Brann, sier Hammersland.

- Stort potensial

Stormoen mener det kan være en god løsning for Sandviken å gå inn i Brann.

— Da jeg diskuterte dette med Mette (Hammersland), spurte jeg hvorfor man ikke tenker sånn. For Brann kunne det vært interessant også med damefotball. Elitefotball har et stort marked og damefotball har stort potensial å hente ut, mener idrettsbyråden.

Hvor Sandviken skal spille neste år, er nå uavklart. Det er en stor sjanse for at laget må flytte til et annet stadion neste sesong, hvis de ikke får dispensasjon. Stormoen er løsningsorientert når det gjelder det spørsmålet.

— I verste fall, hvis det er slik at Sandvikens ikke oppfyller lisenskravene, har de bare fem minutter i Eidsvågstunnellen før de er på Myrdal. Vi har godkjente anlegg i Arna, i Fyllingsdalen, på Myrdal og Brann Stadion.

Hammersland sa til BT onsdag at det viser manglende vilje til å satse på toppfotball i Bergen by når Sandvikens stadion blir droppet. Det er ikke Stormoen enig i.

— Vi har Arna-Bjørnar i Toppserien, Sandviken i Toppserien og Åsane på vei opp. Jeg synes diskusjonen bør handle om hvem som har muligheten til å prestere, heller enn hvem som har midler til bane.

Publisert: