Det er Soltvedts ansvar at Brann bygges opp igjen til en toppklubb

SUPPORTERBLOGG: Sportssjef Rune Soltvedt får nok å gjøre. Spillere må ut, nye inn, toppidrettskulturen bygges på nytt og klubben må tilbake til toppen av norsk fotball.

TRØST: Emil Hansson bommet på Branns tredje straffe. Etterpå fikk han trøst av lagkameratene.
  • Geir Vårdal
Publisert Publisert
Geir Vårdal, Brann-supporter.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

På mandag kom, som forventet, nyheten om at Rune Soltvedt blir ny sportssjef i Brann. Den nye sportssjefen vil definitivt ikke ha problemer med å finne arbeidsoppgaver med det første. Som han så inderlig godt vet selv har Brann i skrivende stund simpelthen ikke rom til å være "Bergens stolthet" som klubben og omgivelsene ønsker seg.

Er Soltvedt tøff nok?

Dermed får den tidligere utviklingssjefen en mildt sagt utfordrende høst. I vår etterlyste jeg en sportssjef med skarpere kanter, og satte spørsmålstegn om Rune Soltvedt har tøffheten som trengs for å få Brann opp i Norgestoppen der de hører hjemme. Nå som han fikk jobben bør strilen motbevise meg med å få vekk spillere som presterer langt under pari i forhold til både potensial og årslønn.

Rune Soltvedt er Branns sportssjef på permanent basis.

Fredrik Haugen er det mest nærliggende eksempelet ettersom kontrakten hans går ut etter sesongen. Dessverre har det tidligere talentet stagnert etter overgangen til Brann. Er Rune Soltvedt tøff nok til ikke å fornye kontrakten med en lokal spiller som attpåtil ble kjøpt av supporterprosjektet "Softball"?

Hentes tidligere Brann-spillere tilbake

Marerittet for mange av oss er om han gjør som forgjengeren sin, og henter tilbake spillere som har vært i Brann før. Det jeg frykter er at Andreas Vindheim vender tilbake til Bergen den dagen han eventuelt ikke får spilletid i Sverige. Soltvedt har naturligvis hatt Vindheim under sine vinger som utviklingssjef, og har tette bånd til både han og de andre talentene i Brann.

Skrekkscenariet er at Vindheim kommer tilbake, og får en altfor høy lønn med begrunnelsen av at han har lang internasjonal erfaring. Andreas Vindheim tvang gjennom en overgang til Malmø FF, og forlot brann for knapper og glansbilder.

Da er det ikke brann sin jobb og bygge han opp igjen den dagen han forlater Sverige!

Ny toppidrettskultur

I forhold til å bygge en toppidrettskultur ser det ut til at Rune Soltvedt har skarpe nok kanter. Han skal ha ros for å støtte opp om kravene til toppidrettskulturen som Brann-trener Lars Arne Nilsen har innført. Det er også Soltvedt som skal sørge for at disse kravene blir ivaretatt og videreført til trenerne som kommer etter Lars Arne Nilsen.

I tillegg har han tydeligvis gode personaladministrative egenskaper. Sparkingen av Rikard Norling må være av de de smidigste avgangene som noen gang er gjort i Brann. Dermed bør han også kunne si til enkeltspillere i A-stallen at de rett og slett ikke passer inn i Brann, og at Brann vil prøve å selge han eller det kommende overgangsvinduet.

Men Brann skal ikke bare kvitte seg med spillere, men også forsterke stallen. Derfor blir det veldig spennende å se hva klubben foretar seg i sommer. Selv om Soltvedt er ny på dette området vil nok Lars Arne Nilsen og spesielt nyansatt speider Lars Tjærnås utfylle han, slik at sjansen for kjøpe flopper blir minimert.

Lettere å bygge ned enn opp

Men den kanskje største utfordringen til den nye sportssjefen ligger i at det er han, sammen med daglig leder Vibeke Johannesen, som sannsynligvis må fronte at Brann rett og slett ikke kommer å rykke opp i år.

En slik beskjed strider mot ryggmargsrefleksen til alle internt og eksternt i Brann, og vil føre til massiv motstand og kritikk mot begge de interne nyansettelsene. Men det mange bergensere åpenbart mangler er en dypere forståelse av hvordan klubben systematisk har bygget seg ned til å havne i det uføret de nå er i.

Det tok 7 år fra seriegullet i 2007 til det første nedrykket siden 1986 var et faktum. Som vi alle vet er det lettere å bryte ned ting enn å bygge det opp igjen. Dette vet og ser forhåpentligvis mannen fra Vaksdal, og derfor bør det gis beskjed om at oppbyggingen av klubben vil ta lang tid.

Den meget treffende tittelen "Fra mål til ytterste fortvilelse" hadde Brann-boken som kom ut i 1988 i forbindelse klubbens 80-årsjubileum.

Fra nå av er det Rune Soltvedt sitt ansvar å føre til at Brann kommer i "mål" igjen.

Publisert