Birkelunds vei fra anonym benkesliter til nøkkelspiller

Eirik Birkelund får ros for å ha skjønt Lars Arne Nilsens idé.

FÅR SKRYT: -Eirik Birkelund er lojal, smart og lett å finne i det riktige rommet, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen. FOTO: Elias Dahlen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Sunnhordland — Brann 0-6

BREMNES: Fotballspilleres hverdag kan bli snudd opp ned av et trenerbytte, og i Eirik Birkelunds tilfelle er det nettopp det som har skjedd de siste månedene. Under Rikard Norling var han knapt nok oppe til vurdering da laget skulle tas ut, men under Lars Arne Nilsen har den blonde midtbanemannen tatt vare på sjansene han har fått. Etter en god avslutning på vårsesongen ligger Birkelund an til å få en sentral rolle når Brann skal jage opprykk utover høsten. Etter lørdagens 6-0-seier over et sammensatt lag fra Sunnhordland roser Nilsen Birkelund for å ha forstått hvilken type fotball treneren ønsker.

Les også

5.-divisjonskeeper laget kjempetrøbbel for Brann-spissene

Les også

Brann lekte seg til 6-0-seier

— Tok det kjapt

— Det handler om å få indreløperne rettvendt inn i mellomrommet, at de ikke begynner å møte. De fem offensive spillerne må være tålmodige og vente på at de seks bakerste får spilt seg fri, før det skal eksplodere. Birkelund gjør veldig mye rett, han er den som er best i å posisjonere seg. Han spiller slik som jeg ønsker, er lojal, smart og lett å finne i det riktige rommet.

- Han har skjønt ideen din?

— Ja, han tok den veldig kjapt. Så sliter han litt mer med det som skjer på siste tredelen, sier Nilsen.

Skjønt, Birkelund var ikke langt fra å dunke inn et par mål i løpet av den første omgangen. Han har et mer enn habilt skuddben, og to ganger smalt det i stolpen bak Sunnhordland-målvakt Mads Ellingsen.

— Vi hadde noen fine kombinasjoner, men dessverre gikk skuddene på innsiden av stolpen og ut. Det positive er at vi klarte å sette opp det bildet vi prøvde på. Vi fikk til deler av det vi har trent på de siste dagene, sier Birkelund.

Trives bedre

Den tidligere St. Etienne-spilleren er sikker på at formasjonsendringen fra Norlings 4-4-2 til Nilsens 4-3-3 har vært til det gode for ham.

— I Frankrike spilte vi 4-5-1, så jeg har tatt med meg en del derfra. Jeg trives godt med å spille på den måten vi gjør nå. Vi vil at indreløperne skal være med inn i boks i hvert angrep, sier Birkelund.

Nilsen går langt i å antyde at det kan bli mye spilletid på bergenseren utover høsten.

— Jeg vil tro det, ja. Vi har veldig forskjellige typer som indreløpere, de er gode på ulike ting. Så handler det om å finne relasjonene, sier treneren etter en kamp der det var vanskelig å forstå at det lenge bare sto 1–0 til Brann.

Mange bom

Blant flere som bommet på gedigne sjanser, var Erik Huseklepp. Han sto helt alene rett foran mål på returen etter Birkelunds ene stangskudd.

— En vanvittig bom, jeg vet ikke hva som skjedde. Det som er bra, er det som skjedde før avslutningen. At Eirik kom seg opp og fikk skutt flere ganger, var bra. I kamper som dette kan man overdrive øvingen, og vi lyktes med en del. Men vi kunne jo ha scoret 15, innser Huseklepp.

Marcus Pedersen var mer effektiv, han laget to på omgangen han spilte. Også det fikk Lars Arne Nilsen til å smile etter kampslutt.

— Det er viktig at spissene scorer, det skal de alltid gjøre. Totalt sett var dette helt ok, en grei gjennomkjøring, sier Nilsen.

Publisert