Morten (44) fra Kristiansand trente hver dag i 2019 – gikk ned 26 kilo

Nevøene ønsket en onkel med mindre mage. I 2019 trente Morten Johansen hver bidige dag for å innfri ønsket til sine to nevøer.

Publisert Publisert

På bilde til venstre veide Morten Johansen 132,2 kilo. I løpet av 2019 slanket han av seg 26 kilo til 106,2 kilo. På bildet til høyre ser du hvordan han ser ut i dag. Foto: Privat

  • Åge Harald Drangsholt

KRISTIANSAND: – Det var på julaften at mine to nevøer tok det opp med meg. De ønsket en onkel med mindre mage, en de igjen kunne spille fotball med.

Morten Johansen kan stolt se tilbake på fjoråret. Etter å ha gått opp og ned i vekt i mange år, og etter å ha hatt en helse hvor legen advarte ham mot at han neppe kom til å overleve 50-årsdagen sin, føler Johansen seg endelig i god form igjen.

Det var en utfordring fra kameraten Bernt Dag Ravnevand og kommentaren fra nevøene Stian (10) og Sverre Alfredsen (13) som ga ham det nødvendige sparket bak. Selgeren og gründeren hadde jobbet altfor mye, spist altfor mye – og trent altfor lite.

To dager før nyttårsaften for et drøyt år siden bestemte han seg. 2019 skulle bli et år der han trente hver eneste dag. For sikkerhets skyld la han det ut på Facebook. Og med det hadde han lagt hodet på blokka.

To dager før nyttårsaften for et drøyt år siden bestemte han seg. 2019 skulle bli et år der han trente hver eneste dag. For sikkerhets skyld la han det ut på Facebook. Og med det hadde han lagt hodet på blokka.

Les også

Christoffer (27) hadde prøvd «alt», før han gikk ned 17 kilo. Grepet han tok, hylles av eksperter.

Gikk ned over to kilo i måneden

– Jeg ville få en bedre helse, jeg ville bli slankere og jeg ville få det bedre mentalt. Men det var litt galskap, innrømmer 44-åringen.

– Men trengte du å trene hver dag?

– Jeg er en person som trenger gode rutiner. Og hvis jeg hadde lagt opp til for eksempel fire treninger i uka, hadde jeg i starten av hver uke tenkt at jeg trenger ikke trene i dag. For meg var løsningen å trene hver dag slik at jeg ikke kunne sluntre unna. Dessuten måtte det noe sprøtt til for å trigge meg.

– Jeg ville få en bedre helse, jeg ville bli slankere og jeg ville få det bedre mentalt. Men det var litt galskap, sier Morten Johansen om bakgrunnen for hans elleville treningsår i 2019. Foto: Åge Harald Drangsholt

Han har tidligere på det meste veid 157 kilo, men da mannen som måler 1,83 meter på strømpelesten gikk i gang 1. januar 2019, viste vekten 132,2 kilo.

365 dager seinere hadde han innfridd og vel så det målet om å gå ned to kilo i snitt hver måned.

– Da veide jeg 106,2 kilo etter å ha tatt av 26 kilo.

  • Mange har lest denne? Fastleger skriver ut trening som medisin. Her er fem råd til hvordan du kan trene deg friskere

Variert trening

Det utrolige var at han nådde målet uten å ha gått skadet én eneste dag. Gåturer, løping, styrke og sykling hadde gjort underverker.

– Jeg har hatt veldig vondt i beina, og jeg har vært veldig støl i beina, men aldri skadet. Jeg tror det skyldes at jeg tok kontakt med eksperter i ulike miljøer for å tips til hvordan jeg skulle gå fram. Variasjon og forsiktig progresjon har vært stikkord. Dessuten har jeg lyttet til kroppen, sier den daglige lederen for reklamebyrået Mjas.

Han klarte ikke helt å styre unna sykdommer, men verken bronkitt eller magesjau klarte å stoppe ham.

– Så lenge man ikke har feber er det heller ikke farlig å trene.

Treningene har vart fra 40–45 minutter og oppover. Han anslår at han totalt sett har trent ca. 400 timer i 2019.

Tok sunnere matvalg

De største problemene oppsto i starten av året.

– Den første måneden var vanskelig. Da var det staheten min som hjalp meg. Etter hvert ble trening en rutine. Jeg strukturerte inn treningen som en naturlig del av hverdagen. Dessuten ble treningssenteret en sosial møteplass, og en arena hvor jeg kunne sette av halvannen time kun til meg selv.

Kostholdet har også bedret seg radikalt, selv om mannen bak både «Sommer på Torvet» og «Spis ute uka» ikke har tatt tydelige grep her.

– Det rare er at etter at jeg tok tak i treningen endret også jeg mer eller mindre bevisst mine matvaner. Jeg tror det handler om det mentale. Når du får selvtillit så gjør du gode valg.

Han er aldri i tvil om at treningen har gjort ham til en mye bedre utgave av seg selv.

Les også

Ny forskning: Løping uansett mengde og intensitet har stor effekt på helsen.

Prøver å engasjere andre

– Jeg har blitt enda mer positiv, jeg har det bedre mentalt, jeg er flinkere til å strukturere hverdagen og jeg takler stress mye bedre. Og når jeg nå tenker meg om har jeg også vært mye mindre syk det siste året.

Nå har han sammen med kameraten Bernt Dag Ravnevand startet opp noe de kaller #365challenge. 144 stykker meldte seg utfordringen om å trene hver dag i 2020.

– Jeg hadde aldri i verden trodd at vi skulle bli så mange. Riktignok har noen allerede falt av, men dersom jeg bare kan bidra til at noen få tar tak i egen helse blir jeg strålende fornøyd. Jeg er et eksempel på at det er mulig for alle, sier Morten Johansen.

Publisert
  1. Trening
  2. Kosthold