Berge i kaos før EM-kvalik: – Jeg lever fra time til time

Christian Berge flytter i all hast håndballguttas samling til Tyskland. Han håper at neste helgs bortekamp mot Italia kan spilles ved hjelp av en lynhurtig tur med charterfly til Pescara. Det hersker kaos foran EM-kvaliken.

TØFF TID: Christian Berge jobber på høytrykk for å få til neste ukes samling i et nytt land. Her fra EM-kampen mot Island sist vinter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er endringer av restriksjoner og mange utfordringer. Vi håper å komme i mål, sier Berge fredag ettermiddag.

VG var landslagssjefens telefonsamtale nummer 65 i løpet av dagen. Han var ennå langt fra ferdig. Sander Sagosen & co. har ikke vært samlet siden de slo Slovenia i EMs bronsefinale i januar.

– Jeg er glad for å få se spillerne igjen, men jeg vet jo ikke om dette blir gjennomført ennå. Det kommer så mange signaler fra høyre og venstre hele tiden. Jeg lever fra time til time nå, sier Berge om kaoset som har oppstått.

Les også

Sander Sagosen med ni mål i gigantmøtet i Champions League

EM-kvaliken mot Latvia med håndballkjempen Dainis Krištopāns (215 cm) skulle kommende onsdag vært den første landskampen på ni måneder. Men den ble onsdag denne uken utsatt på grunn av problemer med karantener og restriksjoner.

Uten den planlagte kampen i Nadderud Arena, valgte Christian Berge og hans team å flytte hele samlingen til Tyskland. Der spiller 12 av 17 uttatte spillere til daglig. Slik kunne landslaget – med bare en spiller fra en norsk klubb – unngå mange problemer. Men det har ikke vært lett å få på plass alt det praktiske på så kort tid.

– Det er det enkleste for oss er ikke å ta spillerne til Norge nå, sier Berge.

Les også

Ber om unntak fra corona-bestemmelsene: – Blir veldig redd

Han prøvde først å legge samlingen til Kiel, men der hadde hotellet problemer med matserveringen. Nå ser det ut til at landslaget skal samles i Flensburg tirsdag. Der skal både hotell, treningsfasiliteter og mat være klarert.

Målet for uken blir EM-kvalikkampen mot Italia i Pescara neste søndag. Dit drar Norge på samme måten som de tyske klubbene Kiel og Flensburg-Handewitt til bortekamper i Champions League. Charterfly ned søndag morgen – kamp klokken 18.00 – og fly tilbake til Tyskland rett etter kampen.

Ved en reise med mindre enn et døgns varighet et døgn slipper spillerne ut av karantene i Tyskland så snart de har en bekreftet negativ coronatest ved hjemkomst.

– Mange av spillerne er vant til dette. Vi forbereder oss til å spille mot Italia og så håper vi at det blir gjennomført, sier Berge forhåpningsfullt.

Flyet koster rundt 350.000 kroner å chartre. Samlingen nord i Tyskland fordyrer også.

– De praktiske problemene er langt mer krevende enn de økonomiske- Men det blir en kostbar kvalifisering om den blir gjennomført. Vi ønsker å få til dette, men det er ikke enkelt, sier Erik Langerud. Håndballforbundets generalsekretær opplyser at «all logistikk og forskjellige nasjonale regler som endres stort sett hver dag» gjør hele operasjonen svært krevende.

Norge åpner VM mot Frankrike i Kairo 14. januar. I aller verste fall får Norge ikke spilt noen kamper før den tøffe VM-premieren. Etter planen skal Norge ut i to nye EM-kvalifiseringskamper – hjemme og borte mot Hviterussland – tidligere i januar.

Men hviterussiske Mesjkov Brest kom seg ikke til Elverum for å spille Champions League onsdag og Italia kommer seg heller ikke til den planlagte EM-kvalifiseringen i Hviterussland kommende uke. Kampen er utsatt.

Publisert: