TV 2s Jesper Mathisen om avlyst kamp: – Amatørmessig

TV 2-ekspert Jesper Mathisen reagerer på at det tok så lang tid før treningskampen mellom Norge og Israel ble avlyst. Han omtaler prosessen som amatørmessig. NFF avviser kritikken.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Norges planlagte treningskamp mot Israel onsdag kveld er avlyst. Det opplyste Norges Fotballforbund i en pressemelding onsdag formiddag.

– Selv om spillerne og forbundet er flinke på smittevern handler det om signaleffekten. Her har de skjøvet UEFA foran seg i stedet for å bare ta en avgjørelse selv. Det ser rett og slett amatørmessig ut å avlyse kampen seks timer før den skal spilles, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Nye vurderinger fra Helsedirektoratet har ført til at Helsedirektør Bjørn Guldvog sterkt anbefaler at kampen ikke blir spilt.

Tirsdag ble det kjent at Mu’nas Dabbu i Israels tropp er smittet av coronaviruset. Som følge av det ble en annen spiller han hadde vært i nærkontakt med satt i karantene, mens to andre spillere han også hadde vært i nærkontakt med ikke ble satt i karantene ettersom de hadde testet positivt på Covid-19 tidligere.

Kommuneoverlegen i Oslo bestemte likevel at kampen skulle gå som planlagt i henhold til UEFA-protokollen før kontrabeskjeden kom onsdag.

– Dette var det eneste riktige å gjøre, men det skjedde jo altfor sent. Dette burde blitt gjort for flere dager siden. Og den burde hvert fall blitt avlyst etter en israelsk spiller fikk påvist smitte. Men de hadde jo tydeligvis planer om å gjennomføre dette og det ser veldig rart ut med tanke på at Oslo er stengt også kommer det spillere flydd inn fra hele verden, sier Mathisen.

VG har vært i kontakt med Helsedirektoratet som opplyser at de har stor pågang, og må henvise til pressemeldingen.

– Jesper Mathisen tar utgangspunkt i at dette er en uviktig kamp. Det er ikke riktig. Det er en offisiell landskamp som er pålagt av UEFA gjennom Nations League-strukturen og som kunne gitt viktige FIFA-poeng for oss i forkant av VM-kvaliken som trekkes i desember, sier generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt om kritikken og fortsetter:

– Vi har forberedt denne kampen som alle andre landskamper innenfor den strenge smittevernsprotokollen til UEFA. Nettopp på grunn av denne har det som har vært av smittetilfeller raskt blitt avdekket og håndtert på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Det er også bakgrunnen for at myndigheter over hele Europa tillater kamper i toppfotballen - nasjonalt som internasjonalt. Fordi fotballen tar smittevern på alvor og har ressursene til å følge opp.

KRITISK: TV 2-ekspert Jesper Mathisen forstår ikke hvorfor kampen mot Israel ikke ble avlyst tidligere.

– Vi har selvsagt forståelse for at det settes spørsmålstegn ved gjennomføring av en landskamp når smittetallene går opp. Dette er et av flere dilemmaer vi har stått i det siste året. I hele år har vi vært opptatt av å gjennomføre aktivitet innenfor smittevernfaglige trygge rammer. Aldri på bekostning av smittevern, sier Bjerketvedt.

Tidligere landslagsspiller Jahn Ivar «Mini» Jakobsen var tirsdag kveld med i Dagsnytt 18, hvor han stilte seg positiv til at kampen skulle gjennomføres, og er overrasket over kontrabeskjeden.

– Jeg er overrasket over at det kommer fem-seks timer før kampstart, hvis det ikke er noen nye opplysninger fra i går. Da er det presset utad som gjør det. Man skal ikke kimse av det, men i hvert fall denne sammenhengen ble jeg overrasket. Jeg skal ikke utrope meg til noen smitteekspert, men i går sa de at det var ok, mens det i dag ikke er ok, sier han til VG.

Jakobsen føler seg trygg på at UEFA-protokollen er god nok til å sørge for et forsvarlig smittevern.

– Hvis det har kommet annen info i dag, så må man revurdere det. I går ble spillere satt i isolasjon, og det skulle ikke være fare med noen av de andre på laget.

AVLYST: Lars Lagerbäck og hans norske landslag spiller ikke treningskampen mot Israel onsdag kveld. Her fra en treningen på Ullevaal mandag.

Kulturminister Abid Raja støtter NFFs beslutning om å avlyse kampen:

– Det er selvfølgelig veldig trist. Alle som er idrettsglede vil se at alle planlagte kamper går som normalt. Samtidig har vi gitt de ulike tillatelsene som har blitt gitt. De har blitt gitt under forutsetning av at man har en effektiv smittehåndtering. I denne saken hvor det har blitt oppdaget smitte i det israelske laget, med det følget at man ikke har helt oversikt over smittesituasjonen blant spillerne, ville det vært uforsvarlig dersom norske spillere kunne utsettes for denne smitten med det følget av at det gir en spredning. Da har nettopp de protokollene som vi har godkjent fra før slått inn - man har forutsett lignende situasjoner. Det er de protokollene som ligger til grunn, som gjør at kampen rett og slett utsettes, sier han og fortsetter:

– Jeg har hatt dialog med idretten om dette siden i går - om bekymringen rundt kampen. Jeg vil gi dem ros, fordi det er en vanskelig beslutning de har tatt. Det er krevende, men samtidig er det en ansvarlig beslutning. Jeg ønsker også å ønske alle de israelske spillerne god bedring.

NENT-ekspert og tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft understreker at i disse coronatider, så følger man det som blir sagt fra myndighetene.

– Det som har vært bra i denne mørke tiden er at fotball har fungert. Jeg er imponert over hvordan fotballen har taklet dette. Ligaene har fungert godt. Europacup og landskamper har også fungert. Men så blir det noen situasjoner, som den i Danmark nå, hvor man vel må bruke 5.-keeper, da er man kanskje litt vel tilpasningsdyktig, sier Fjørtoft.

I de siste femti årene har han enten sett eller spilt fotballandskamper. Planen var selvsagt å se kampen i kveld.

– I denne tiden ser jeg fordelen om noe å samles om, nå på TV, som fotballandskamper. Det kan være bra. Men nå følger vi myndighetenes råd. Alle kan ikke være covid-eksperter, sier Fjørtoft.

Publisert: