Start til Obosligaen med dunder og brak: – En klubb i oppløsning

VALLE (VG) (Vålerenga – Start 4–0) Vålerenga sikret sin første seriemedalje på ti år – og sendte samtidig Start ned fra landets øverste divisjon for tiende gang.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er stille i garderoben nå. Vi viser veldig lite, og det vi viser er dårlig. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt et godt svar på hvorfor det går som det går, men vi er ikke oss selv og blir fullstendig overkjørt, sier lagkaptein Martin Ramsland til VG.

Ett år og 12 dager etter at Ramsland på egenhånd fikset et mirakuløst opprykk i kvalifiseringen mot Lillestrøm, ble det også denne gangen med én sesong i Eliteserien for Start etter en fullstendig udramatisk fotballkamp.

Mjøndalens 3–0 over Aalesund sender Start direkte ned på dårligere målforskjell, mens Vålerenga cruiset inn til tredjeplass i Dag-Eilev Fagermos debutsesong som trener.

– Jeg hadde ikke tro at jeg skulle være med å ta medalje første året. Da jeg kom merka jeg at vi var veldig sultne på tingene jeg innførte, og det er derfor vi har klart det. Vi har lykkes, raskt, og det gjør at vi er der vi er. Denne medaljen er et syvmilssteg, sier Fagermo – og lover mer:

I motsatt ende av tabellen er Start. Som vanlig. Klubben har tidenes nedrykksrekord siden toppdivisjonen ble slått sammen i 1963 med ti totalt. Nærmest følger HamKam og Sogndal, begge med åtte degraderinger. Start har syv bare på 2000-tallet, og siden 2016 har sørlendingene kjørt heis mellom liganivå én og to hvert år.

TV 2-ekspert og tidligere Start-spiller Jesper Mathisen (33) ser ingen ny opptur i 2021 – iallfall slik han leser tilstanden på Sparebanken Sør Arena akkurat nå.

– Nedrykk er katastrofalt. Nå er engasjementet rundt og «standingen» til Start på Sørlandet veldig dårlig. Nå er det veldig mange som må byttes ut. Det som har vært fra lederne i klubben er flaut for oss «Start’ere», sier Mathisen til VG.

Akkurat nå går Start-trener Joey Hardarson inn i neste år «på oppsigelse». Islendingen har bare ett år igjen, men om Start skal bryte med Hardarsson – eller forlenge, som et signal på at han skal ta klubben opp igjen, er på langt nær veivalget som haster mest for nedrykksspesialisten i norsk fotball, ifølge Mathisen.

Han mener både selve organisasjonen og økonomien bør ha høyere prioritet.

– Om det er Pep Guardiola, Joey eller Tom Nordlie som trener laget er det minst viktige de neste månedene. Men hvem leder klubben, hvor er daglig leder, hvor er den sterke styrelederen, hvor er «Mr. Start»? Jeg ser ingen. Dette er en klubb i oppløsning, fastslår sønnen til den største Start-legenden av dem alle, Svein Mathisen.

Avdøde «Matta» er klubbens beste spiller gjennom tidene og var senere sportsdirektør. Trener Joey Hardarson følger ikke Mathisens mening om at de sterke sjefene mangler:

– For min del er det uproblematisk. Min nærmeste sjef er Atle Roar (Håland), og vi har godt og tett samarbeid, sier Hardarson om sin tidligere lagkamerat fra midten av 2000-tallet, da Start blant annet holdt på å ta seriegull. Men det er altså fem nedrykk siden.

– Bør Start enten bryte av – eller forlenge med deg nå – for å feie all tvil unna?

– Det skal jeg ikke jeg svare på. Det får de som styrer, finne ut av. Jeg kan bare si at jeg er en del av et veldig kompetent trenerteam, svarer islendingen – som er klar på at er motivert for å være med ned til Obosligaen.

Les også

Start misbrukte gyllen mulighet

I mixed zone på Intility Arena sier dessuten Atle Roar Håland at treneren ikke vil være tema.

– Så er det nok mange supportere som tenker at det hadde vært galskap å forlenge med meg på dette tidspunktet, innrømmer Hardarson.

– Synes du det blir vanskelig utgangspunkt å være med ned og bare ha ett år igjen?

– Vi klarte oss fint i fjor. Da var det en enda mer utfordrende rundt trenersituasjonen. Da hadde jeg midlertidig kontrakt som ble forlenget. Det taklet vi fint. Men jeg må nok bruke litt tid på å finne ut av hva som er best, svarer Start-treneren.

Serieavslutningen var ventet å bli en thriller, men endte mer som en saktegående spillefilm. Årets Vålerenga-attraksjon Osame Sahraoui (19) var raskt i gang med dribleseriene, og før kvarteret var passert, hadde 19-åringen stått bak to Vålerenga-mål.

Først ble han spilt frem av en perfekt langpasning fra Ivan Näsberg, Sahraoui fortsatte med å drible Start-back Eirik Wichne to ganger i samme angrep – og dekket på for Vidar Örn Kjartanssons 1–0-scoring.

Så vippet Sahraoui ballen innom samme Wichne – spilleren som før denne kampen ble kjent klar for Sarpsborg fra neste sesong – og hans avskjedsforestilling med sørlandsklubben ble ikke av det vakre slaget: Rundlurt på 0–1, sist på ballen på 0–2, byttet ut etter 62 minutter.

Da hadde Sahraoui også rukket å skru vakkert inn 3–0.

– Vi må bare satse høyere nå som vi har klart det her denne første sesongen, sier 19-åringen til VG etter fire mål og fire assist i 2020.

I 2. omgang kunne Vålerenga spille med marsipan i lommen og gløgg i hånden, men var likevel fortsatt laget som skapte flest sjanser.

Rett før slutt banket innbytter Odin Thiago Holm inn det fjerde. Den kom på en retur fra Jonas Deumeland etter en suser fra Henrik Bjørdal.

PS! Starts ti nedrykkssesonger siden 1963: 1969, 1987, 1996, 2000, 2002, 2007, 2011, 2016, 2018 og 2020.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk