Norges kamper mot Romania og Østerrike spilles - med sterkt redusert tropp

Norge får spille Nations League-kampene mot Romania og Østerrike - men med redusert tropp og bare én målvakt. – En krevende situasjon, sier fotballpresidenten.

MED: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland får bli med til Romania og Østerrike.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det opplyser Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding fredag kveld.

Tidligere denne uken ble privatlandskampen mellom Norge og Israel avlyst etter at en israelsk spiller testet positivt for coronaviruset. Tidligere fredag ble det kjent at Omar Elabdellaoui også testet positivt for viruset, og dermed ble det store spørsmålet:

Kunne Norge dra til Romania og Østerrike for de avgjørende Nations League-kampene som spilles henholdsvis søndag og onsdag?

Les også

Omar Elabdellaoui har testet positivt på coronaviruset

Etter en lang dag med utsatte pressekonferanser, heftig møtevirksomhet og spekulasjoner er svaret: Ja, det blir kamp.

Men ikke uten konsekvenser.

Flere må bli hjemme

– Dette er en krevende situasjon med mange dilemmaer. Vi ønsker ikke å utfordre unntaket vi har fått for innreisekarantene. Vi tenker derfor å la spillere som spiller i norske klubber være igjen i smittekarantene i Norge. Dette gjør vi for å hindre at det sprer seg smitte i det norske samfunnet. Slik vi vurderer situasjonen kan norske spillere som er bosatt i utlandet reise ut av landet fordi de ikke skal returnere til Norge, sier fotballpresident Terje Svendsen i pressemeldingen.

Les også

Mohamed Salah testet positivt for coronaviruset

Det dette i praksis betyr er at spillere som spiller i Eliteserien ikke blir med til Romania og Østerrike, mens norske spillere som spiller i utlandet blir med.

– Det er en svært fornuftig avgjørelse. Det er viktig for hele norsk fotball at Eliteserien får spilt ferdig, skriver daglig leder i Odd, Einar Håndlykken, i en SMS til VG.

Patrick Berg (Bodø/Glimt), Marius Lode (Bodø/Glimt), Sondre Rossbach (Odd), André Hansen (Rosenborg) og Markus Henriksen (Rosenborg) er dermed ute av landslagstroppen. Det samme gjelder smittede Omar Elabdellaoui.

Dermed får ikke Marius Lode landslagsdebuten han hadde gledet seg til:

Den norske landslagstroppen var på 24 mann før Elabdellaoui ble smittet. Nå er det 18 mann som utgjør landslagstroppen til de to kommende kampene.

To av spillerne som er ute av troppen, André Hansen og Sondre Rossbach, er målvakter. Det betyr at Norge, per nå, bare har med seg én keeper til de to bortekampene.

Flere forfall

VGs landslagskommentator, Knut Espen Svegaarden, regner med Norge vil hente inn en reservekeeper til de kommende kampene. Det må de, mener han.

– Du kan ikke gå til en kamp uten reservekeeper, så de kommer garantert til å hente inn en keeper.

LANDSLAGSKOMMENTATOR: VGs Knut Espen Svegaarden.

Svegaarden understreker at brorparten av Lars Lagerbäcks grunntropp fortsatt er med, minus et par spillere. Men om man tar fredagens avgjørelse, samt alle forfallene inn mot kampen, er det klart at Lagerbäck har langt færre valgmuligheter.

For i tillegg til de manglende eliteseriespillerne og Elabdellaoui, har Mathias Normann, Jonas Svensson, Birger Meling og Stian Gregersen alle meldt forfall på grunn av skader. I tillegg er det usikkert om Kristoffer Ajer blir spilleklar.

– De har hatt nok av skadeproblemer hittil, så det var egentlig en fordel at den planlagte kampen mot Israel aldri ble spilt. Og han mister ikke noe han har hatt. Han har ikke vært avhengig av Patrick Berg eller Marius Lode, sier Svegaarden, og legger til:

– Med den oppladningen de har hatt er det lett å komme med unnskyldninger i etterkant. Men nå har de tatt et valg, og da må man stå for det, uavhengig av hvordan det går.

– Betyr mye for oss

De norske landslagsspillerne har blitt testet for coronaviruset fire ganger siden de ankom. Så sent som fredag ble de testet, og samtlige testet negativt (bortsett fra nevnte Elabdellaoui).

Les også

Statsminister Solberg advarer idretten: Kan bli vanskelig å gjennomføre håndball-EM

«Det norske landslagsteamet er trygge på at vi håndterer situasjonen med reise, der vi reiser som en gruppe i egen buss, med eget charterfly og bor isolert på hotellet i Romania. NFF har vært i dialog med det rumenske fotballforbundet som ønsker den norske troppen velkommen. De er trygge for at UEFA-protokollen gir en god ramme rundt kampen», heter det i pressemeldingen.

– Dersom vi ikke stiller lag betyr det at vi taper to kamper. Det betyr en tapt mulighet for å kvalifisere oss til VM. Vi er selvsagt bekymret for den økte smittesituasjonen i samfunnet. Derfor gjør vi alt i hverdagen for å ikke utsette andre for risiko. Som fotballspillere har vi levd i karantene i seks måneder. Vi gjør det vi kan for å holde fotballen i gang. Disse kampene betyr mye for oss, sier Stefan Johansen og Martin Ødegaard i kapteinsteamet.

VG har forsøkt å komme i kontakt med landslagets assistenttrener, Per Joar Hansen, uten hell.

VG kommer tilbake med mer.

Publisert: