Kraftige reaksjoner mot rideleder etter utspill om overgrep: – Tar sterk avstand

Idrettsbyråd Endre Tvinnereim (Ap) ber om møte med Bergen rideklubb etter at klubbleder Amund Eide (65) tok en overgrepsdømt ridetrener i forsvar søndag ettermiddag. Nå vender også styret i klubben seg mot sin egen daglige leder.

JOBBEN SKAL EVALUERES: Tidligere landslagstrener Amund Eide (t.h.), her sammen med mannen som er utestengt fra norsk idrett i 20 år etter seksuelle overgrep. Bildet er publisert på Instagram i mai 2020.
 • Anders K. Christiansen, VG
 • Martin S. Folkvord, VG
 • Christina Paulos Syversen, VG
 • Espen Rasmussen (foto), VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det skjer etter at VG intervjuet Eide søndag.

– Jeg tar sterk avstand fra de holdningene som kommer fram hos daglig leder i Bergen rideklubb, sier Endre Tvinnereim (Ap).

Lørdag fortalte en tidligere stalljente i Bergen rideklubb historien om hvordan hun ble utsatt for seksuelle overgrep over en periode på seks år.

Daglig leder i rideklubben, Amund Eide, er personlig venn med den overgrepsdømte nordmannen, som i dag driver stall i Danmark. Eide avviste at det var snakk om overgrep, selv om to rettsinstanser har fastslått dette.

Eide tok i fjor sommer med seg mindreårige nordmenn på rideleir hos den domfelte overgriperen i Danmark. Stalleieren i Danmark er utestengt fra organisert idrett i Norge i 20 år.

Eide ga i VG-intervjuet uttrykk for at dersom stalljenta har fått posttraumatisk stresslidelse, slik dommen fastslår, så skyldes det noe annet enn fra forholdet til ridetreneren hennes.

– Jeg vil ta initiativ til et møte med dem rett over nyttår. Dette vil også bli tema på våre møter med Idrettsrådet i Bergen, sier Tvinnereim, som understreker at han kun kjenner saken gjennom media.

VG har tross gjentatte henvendelser ikke fått kontakt med Amund Eide mandag.

Etter å ha fått spørsmål om hvordan Bergen rideklubb stiller seg til uttalelsene fra sin egen leder, sendte styret i klubben ut en pressemelding i kveld.

Der tar klubben sterk avstand fra Eides uttalelser og beklager at de «ble fremført under klubbens paraply».

«Styret har i går og i dag fått spørsmål fra flere hold om disse uttalelsene får noen praktiske konsekvenser for daglig leders ansettelsesforhold i BRK» heter det i uttalelsen.

TURBULENT: Bergen rideklubb tar avstand fra sin egen daglige leder.

Styret i Bergen rideklubb ledes av Ole Seim.

Han har imidlertid meldt seg inhabil, ettersom sønnen hans - en norsk landslagsrytter - jobber for den domfelte overgriperen i Danmark. Derfor er det nestleder Christian Hoff som fronter saken uttad.

«Den kombinerte stillingen som daglig leder og hovedtrener har vært et prøveprosjekt, som løper fra 4. april til 31. desember i år. Det er kontraktsfestet at ordningen skal evalueres av arbeidsgiver og arbeidstager ved årets slutt. Denne evalueringsprosessen er allerede igangsatt, og vil bli sluttført de kommende ukene» skriver Bergen rideklubb mandag kveld.

Klubben trekker frem tidligere landslagstrener Eide som en dyktig trener.

«Det skal imidlertid aldri etterlates tvil om at BRK som klubb tar avstand fra - og har nulltoleranse mot - seksuelle overgrep, mobbing og trakassering. Styret tar like tydelig avstand fra ytringer som kan tolkes som forsvar for - eller bagatellisering av - alvorlige, straffbare handlinger, uansett om det er i eller utenfor idretten» heter det i uttalelsen.

Amund Eide har bakgrunn som landslagstrener og ble kåret til «Årets trener» av Norges rytterforbund i 2017.

Les også

Forbannet Raja lover å ta grep etter overgreps­avsløringer

Konfrontert med at han har arrangert rideleir for mindreårige på gården til en overgrepsdømt nordmann i Danmark, sa han blant annet følgende til VG søndag:

– Jeg vil ikke kalle ham seksualforbryter. Det er det dere som kaller ham. Om du spør folk i miljøet, de fleste profilerte rytterne, så har de en helt annen oppfatning.

Bergen rideklubb har hatt bånd til den overgrepsdømte mannen som fortsatt er aktiv i hestesporten gjennom sin stall i Danmark:

VG har avslørt hvordan klubben inntil nylig har hatt en reklameplakat for mannens stall rundt en av sine baner i Bergen. Denne ble deretter fjernet, og beløpet på 30.000 kroner skal tilbakebetales til mannen, opplyster rideklubben.

Nylig viste VG også hvordan mannen fikk lov til å reklamere for stallen sin under Tønsberg Horse Show i oktober.

Selv hevder han seg uskyldig dømt, og ifølge advokat Odd Rune Torstrup arbeides det med å få saken mot ham gjenopptatt.

Publisert
 1. Overgrep
 2. Idrettsovergrepene

Mest lest akkurat nå

 1. Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

 2. Kåre (60) ble skutt og drept: – Et så godt menneske treffer man bare en gang i livet

 3. Straum av folk etter konsert: – Det kan bli litt laurdag

 4. Omkommet mann hentet ut fra fjellside etter syv timer

 5. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

 6. – Jeg har valgt dette livet. Det kommer kritikk når du ikke leverer.