De norske fullroser Tour de Ski-vinner Diggins: – En rå jente

LYGNA (VG) Therese Johaug og co. hyller både mennesket og utøveren bak årets Tour de Ski-seier.

IMPONERT: Therese Johaug mener hun må passe seg for Jessica Diggins resten av denne sesongen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi fikk høre det på startstreken da Heidi spurte hvem som vant Tour de Ski. Det er utrolig gøy at det ble amerikansk seier. Vi heiet på Jessica i dag, sier Tiril Udnes Weng om årets Tour de Ski-vinner – amerikanske Jessica Diggins.

For mens hun og resten av norgeseliten gikk 15-kilometer på Lygna, sikret Diggins den første ikke-norske Tour-seieren siden 2012/13.

– Det føles som en drøm som blir virkelighet, og det føles ikke ekte akkurat nå, sa Diggins til NRK etter at toppen av monsterbakken var nådd.

– Hun er en rå jente og har vist stor form under touren. Jeg vet jeg må kjempe hardt om jeg skal kunne hamle opp med henne, sier Therese Johaug etter å ha smadret feltet på Lygna.

Da målstreken i Tour de Ski ble krysset, kom også tårene for Diggins. Hennes beste resultat i touren, var en 3.-plass fra 2018. Seieren betydde mye for en utøver som har vært gjennom mye gjennom årenes løp.

Les også

Sundby hyller sønnen etter hjerteoperasjon: – En utrolig modig 7-åring

29-åringen slet med spiseforstyrrelser i slutten av tenårene – en sykdom hun har valgt å være åpen om. Diggins fikk hjelp til å bli frisk.

Søndag kom et nytt høydepunkt for OL- og VM-vinneren.

– Jeg har snakket mye med henne underveis, og vi har sendt hverandre gratulasjonsmeldinger, forteller Heidi Weng, som kjenner den jevngamle amerikaneren godt.

– Det er gøy at hun vinner når det ikke er noen norske på start. Hun begynner å bli litt opp i årene hun også, smiler Weng.

Les også

Stjerneskuddet Amundsen imponerer landslagseliten: – Han må til VM

Hun og resten av det norske landslaget kjenner Diggins godt fra tidligere samlinger. Senest i fjor var årets Tour de Ski-vinner med de norske kvinnene på treningsleir.

– Hun er fantastisk. Hun er blid, positiv, sprudlende og har føttene godt plantet på jorden. Jeg unner henne virkelig denne seieren, sier Johaug og legger til: – Med tanke på antall reisedøgn de fra USA har og så mye de er borte fra sine nærmeste, er det utrolig moro at hun tok seieren.

VENNER: Jessica Diggins på treningsleir med Norge i 2016, noe hun har gjentatt flere ganger i senere år.

Heller ikke Udnes Weng, som ble nummer tre på Lygna, sliter med å unne Diggins seieren.

– Hun var med oss på samling i fjor. Hun er så blid og omgjengelig med alle, det er klart man heier på slike folk, smiler hun.

Publisert: