Siste OL-sjanse i juni: Kjemper mot karantenereglene

Mindaugas Gedminas (24) håper Kulturdepartementet vil lette på karantenekravene slik at han slipper å bruke tid på å oppfylle disse frem mot hans eneste sjanse til å kvalifisere seg til OL – og bli første norske bokser som klarer det på 25 år.

ALENE MOT VERDEN: Mindaugas Gedminas får inn en strak høyre mot Victor Yoka under World Cup-stevnet i Köln sist helg. Franskmannen vant sølvmedaljen til slutt, Norges eneste OL-håp bronsemedaljen i mellomvekt (75 kilo).
 • Øystein Jarlsbo, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det er en kamp i ringen, og utenfor. Det at jeg må i karantene hver gang jeg kommer hjem fra treningssamlinger eller kamper i utlandet, gjør det vanskelig å forberede seg, sier Kristiansand-bosatte Mindaugas Gedminas.

Han er i karantene etter at han nylig kom hjem fra en samling og et World Cup-stevne i Tyskland 10.–14. mars. Det er ikke første gang. Mindaugas Gedminas er nødt til å reise til utlandet for å finne gode nok treningspartnere og sparring. På grunn av innreise- og karantenebestemmelsene kan ingen kom til Norge.

I løpet av ett år i pandemi har Mindaugas Gedminas, som flyttet til Norge fra Litauen i tidlige tenår, til sammen måttet sitte cirka en måned i karantene etter hjemkomst, anslår han.

Det vil han måtte gjøre flere ganger – syv til 10 dager – frem til boksernes Europa-kvalifisering for OL i Tokyo 23. juli til 8. august. Den går i Paris 4. til 8. juni, der han etter alt å dømme må vinne første og andre kamp for å få utløst OL-billetten i mellomvekt (75 kilosklassen).

– Det er alt eller ingenting. Det er kun den ene sjansen jeg har nå, som jeg har ventet ett år på, sier Mindaugas Gedminas.

INTERNASJONALT SMITTEVERNET: Mindaugas Gedminas (t.h) på pallen sammen med Brasils gullvinner Isaias Robeiro og Frankrikes Victor Yoka etter World Cup-stevnet i Köln.

Han vant sin første kamp i den opprinnelige OL-kvalifiseringen i London på denne tiden i fjor. Turneringen ble avlyst – av nå kjente årsaker – i det han gjorde seg klar for kamp nummer to.

Siden er nye datoer for kvalifiseringen fastsatt, og utsatt. Den siste i forrige måned. Europakvalifiseringen i Paris om to og en halv måned ble bestemt for få uker siden.

– Vi er ganske nær, med en flott bokser og type, sier generalsekretær Erik Nilsen i bokseforbundet.

Før skjebnekvalifiseringen har Mindaugas Gedminas sammen med sportssjef Per Arne Skau, Erik Nilsen, sin trener Zayndi Arsaev i AIK Lund og Olympiatoppen lagt opp til å delta i to stevner, i Nederland og Tsjekkia, samt en treningssamling under den tyske forbundstreneren og «norgesvennen» Gunnar Berg i Tyskland.

– Det er litt komplisert. Vi må være flinke til å planlegge. Det er viktigst, sier Mindaugas Gedminas med tanke på karantenebestemmelsene som gjelder i Norge.

Les også

Bekrefter Joshua mot Fury: – Nå får vi virkelig se hvem som er kongen

Han håper at Kulturdepartementet vil gjøre den saken litt lettere for ham og de mange andre norske OL-aktuelle utøverne som er i samme situasjon som ham. Tirsdag mottok nemlig særforbundene en e-post fra administrasjonen i Norges idrettsforbund, som ønsker en hvem, hva, når og hvor-oversikt over internasjonale kvalifiseringsstevner i månedene april, mai og juni.

Oversikten skal sendes videre til Kulturdepartementet, som rundt 20. april, ifølge e-posten, «skal gjøre nye vurderinger av innreiserestriksjonene» når det gjelder unntak fra karantenebestemmelsene. Særforbundenes innleveringsfrist er kort: Førstkommende fredag klokken 11.30.

Les også

Lillestrøms sportssjef etter treningsnekt: – Kan kaste fair play-ånden i dass og skylle ned

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke Norge kan legge til rette for toppidrettsutøvere, sier Mindaugas Gedminas.

Gedminas må reise alene til stevner og samlinger i utlandet, uten støtteapparat. Han blir kalt «Den ensomme viking» av treningsvennene i tyske Heidelberg. Bokseforbundets sportssjef Per Arne Skaug og Gedminas trener Zayndi Arsaev må skjøtte sivile jobber ved siden av bokseoppgavene og har ikke råd til å sitte i karantener – etter å ha fulgt opp Norges eneste OL-håp i boksing i utlandet.

Les også

Dramaet som kunne kostet Klemetsen karrieren – og livet: «Kapp den fingeren!»

Mindaugas Gedminas må slå Russlands regjerende verdensmester Gleb Bakshi (25) i første kamp i Paris om to og en halv måned. Russeren vil ikke bli erstattet av en landsmann hvis han ikke skulle komme i ringen. Kvalifiseringsplassen er gitt person, ikke nasjon.

Ps! Jørn Espolin Johnson (49) var siste norske OL-deltaer i boksing, i Atlanta-OL 1996. Fire år tidligere representere Ole «Lukkøye» Klemetsen (49) Norge i Barcelona-OL, der han kom til kvartfinalen.

Publisert
 1. OL 2021
 2. Boksing
 3. Mindaugas Gedminas
 4. Karantene
 5. Olympiatoppen
BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Etter første natt i leilig­heten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. Sjefen trekker seg

 3. Smell ved Danmarks plass

 4. Bergensfilm klar for en av verdens største festivaler

 5. Jubler over tidenes beste Spar Kjøp-år

 6. Butikksjefen parkerte utenfor. Noen timer senere så det slik ut.