Fikk «kjeft» av ektemannen før hun skulle gå

Fanny Horn Birkeland satt på hotellrommet og pusset geværet da det banket på døren: Du skal ut og gå VM.

Publisert Publisert

Fanny Horn Birkeland skulle i utgangspunktet ikke gå fellesstarten i Holmenkollen, men fikk en overraskende telefon. Foto: Olav Olsen

  • Kurt B.M. Haugli
  • Kjetil Flygind
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): Ingen kunne gjøre noe med franske Marie Dorin Habert på søndagens fellesstart i VM. 29-åringen fra Lyon gikk inn til sitt 3. VM-gull, sin 6. medalje, på seks forsøk i VM. VM-dronningen var fransk i årets mesterskap i Oslo.

Laura Dahlmeier spurtslo finske Kaisa Mäkäräinen om sølvet. Beste norske ble Marte Olsbu med en 7. plass. Dagens gledelige overraskelse var Fanny Horn Birkeland. Tatt i betraktning at hun egentlig ikke skulle gå løpet. Men som reserve kom kontrabeskjeden.

Les også

Eckhoff skjøt seg bort: - Nå er det helt slutt. Jeg er så sliten.

Jubel på gangen

— Jeg satt på hotellrommet og pusset børsa da Morten (Aa Djupvik, sportssjef, red.anm.) banket på og sa jeg skulle gå. Da ble det hyling i gangen, masse glede for at jeg fikk lov å gå en fellesstart på hjemmebane., Det var utrolig kult. God stemning og jeg er godt fornøyd, sier Oslo-jenta som ble nummer ni, 51 sekunder bak Dorin Habert i mål. Med to strafferunder.

Som reserve hadde hun forberedt seg på at hun skulle gå, men da klokken tikket mot rennstart hadde hun begynt å pakke ned utstyret. Da beskjeden om at hun skulle ut og gå den avsluttende VM-øvelsen kastet hun seg på telefon til ektemannen, også han skiskytter, Lars Helge Birkeland.

Les også

Tårene kom for utladet Tiril

— Jeg måtte roe meg ned og finne arbeidsoppgavene mine. Og så fikk jeg litt kjeft av mannen min slik at jeg fikk samlet meg og kunne gjøre jobben min.

Bedre med kjeft enn ros

- Kjeft fordi du skulle ut og gå VM?

— Ja, han må snakke fornuft til meg for at jeg skal være på hugget. Da har vi funnet ut at det er bedre med litt kjefting enn at han skal si masse positive saker til meg. Det er det som funker. Vi har funnet oppskriften, sier hun og ler.

- Hva sa han?

— At jeg skulle ta meg sammen.

Les også

Suksesstrenerne startet med en real krangel

Horn Birkeland har antydet at hun kan komme til å gå seg som skiskytter på toppnivå etter denne sesongen. Men etter å blant annet ha vært med på VM-gull på stafett, hennes 4. mesterskapsmedalje på øvelsen i karrieren, ga Kollen-VM mersmak.

— Det som gjør meg inspirert er å prøve å vise at jeg klarer å få ned de blinkene. Der har jeg inngått noen veddemål som bør gi meg motivasjon i sommer, sier 28-åringen.

Olsbu: - Over all forventning

— Jeg tror hun fikk beskjed om at hun skulle gå klokken 10.52 i formiddag. Da sto jubelen i taket. Det virker som, tror jeg, at Fanny fortsatt har motivasjon til å holde på med dette. Hun har erfaring, og blir viktig når vi også skal få opp nye og unge jenter på laget, sier Morten Aa Djupvik.

Marte Olsbu var fornøyd med langrennsprestasjonen, men irriterte seg over strafferundene.

— Det var en folkefest der ute, så det var kjempegøy å gå. Jeg er veldig fornøyd med det fysiske, jeg føler meg i bra slag, men det var kjedelig med de to bommene på første stående. Men jeg er fornøyd med en 7. plass. Hva det kunne blitt til uten bom vet jeg ikke, det er vanskelig å si, sier sørlandsjenta.

— Mesterskapet har gått over all forventning for min del.

Eckhoff sjanseløs

En sliten, småsyk og utladet Tiril Eckhoff var sjanseløs på VMs siste løp. Med fem strafferunder ble det til slutt en 24. plass på sprintverdensmesteren.

— Jeg er veldig fornøyd med en flott 24. plass, sa Eckhoff ironisk da hun møtte pressen etter løpet.

— Jeg ledet i én runde, det er jeg fornøyd med. Nå er jeg sliten, halvsyk og fornøyd med det jeg har vært med på.

- Hvordan var støtten ute i løypen?

— Helt magisk. Jeg er så heldig som har fått oppleve dette, sier Eckhoff.

Morten Aa Djupvik, skiskyttersjefen, oppsummerte VM for jentene slik.

— Marte var bare sånn passe fornøyd med en 7. plass, hun ristet på hodet. Det synes jeg er noe av det mest gledelige med det jentene har prestert. Vi ser et damelag i utvikling og i fremgang, og det er det aller viktigste, oppsummerer 41-åringen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Statsministeren hyller gullguttene: - Bygger nasjonalfølelse

  2. Svendsens melding etter gullfesten: - Dette blir ikke mitt siste VM

  1. Tiril Eckhoff