«Rent Tour-felt? Ikke vær så naiv»

Eksdoper Michael Rasmussen tror syklistene jukser med sitt biogiske pass.

Publisert Publisert

KJØRTE PÅ: Michael Rasmussen på pressekonferansen hvor han i januar 2012 fortalte at han hadde dopet seg «uten noe vesentlig opphold» fra 1998 til 2010. Foto: Henning Bagger - NTB scanpiz

  • Nils-jarle Sætre
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den tidligere danske toppsyklisten har en egen spalte i Ekstra Bladet og det er her han hevder at syklister i årets Tour De France er dopet.

— Rent Tour-felt? Ikke vær så naiv, skriver Rasmussen.

Biologisk pass

De siste par årene har det ikke vært noen dopingskandaler i det franske sykkelrittet. Dessuten ser det ut som stort sett alle syklistene sliter underveis, noe man ser på som et tegn på at rittet er rent. Og alle rytterne har et biologisk pass, noe man mener gir svært god pekepinn på at ingen doper seg.

— Det er at det er ingen positive prøver, trenger ikke bety at det ikke er doping i feltet, skriver Rasmussen videre.

— Sykkelsporten har de siste årene lagt veldig stor vekt på det biologiske passet, hvor man skal felle en rytter for doping om han har store svinginger i verdiene sine, selv om han har testet positivt for en konkret produkt, legger han til.

TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener blodpasset har hjulpet i kampen mot doping.

– Det er færre som doper seg, og de som gjør det, doper seg mindre. Det kan man se på at syklistene faktisk blir slitne etter å ha tatt seg ut på en etappe, men også fordi syklingen har et av de beste antidopingregimene innen idretten. Sykkelsporten har innført blodpass, og det er det viktigste verktøyet antidopingarbeidet har for å avsløre juks, sier Mads Kaggestad til NTB.

- Mulig å dope seg

Men Rasmussen mener blodpassene ikke holder mål.

— Man kan uten store problemer omgå det biologiske passet, skriver Rasmussen.

— Det er mulig å dope seg i Tour De France. Og det finnes ingen tester for insulin eller IGF-1, som er et veldig godt veksthormon, legger han til.

Nå er kanskje ikke Rasmussen den mest troverdige. Han dopet seg i årevis og innrømmet til slutt at han jukset fra 1998 til 2010. Men det gjør også at han har innegående kjennskap til dopingkulturen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – Det er færre som doper seg, og de som gjør det, doper seg mindre

  2. Ullrich: - Armstrong er vinneren av de syv tourene

  1. Tour de France