Dette endrer Norling i 2015

Skal tilbake til 4-4-2, øker treningsdosene og samarbeider om omfattende testing

Rikard Norling gjør endringer neste sesong.
 • Anders Pamer
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag samles Brann for første gang i 2015. Fotballtreningene begynner ikke før mandag klokken 10.30, men spillerne skal testes før den tid (se egen sak). Trener Rikard Norling har lagt om mye etter hans i fotballsammenheng katastrofale debutsesong i Norge:

 • Mens han i fjor avviste at han kom til å teste spillernes fysikk, skal de nå kartlegges meget grundig gjennom hele sesongen.
 • Brann opplevde en liten bedring i resultatene etter omleggingen til 3-5-2 i fjor høst, men vender nå tilbake til 4-4-2
 • Norling vil tilpasse formasjonen og spillestilen for å få mer ut av spillere som Erik Huseklepp, Kristoffer Larsen, Kasper Skaanes og Kristoffer Barmen
 • Utformingen av treningene blir annerledes, med mer struktur rundt spillernes egentreninger.
 • Treningsdosene økes, med én ukentlig økt ekstra i oppkjøringen.

Dette er bare noen av de mange endringene Norling har bestemt seg for å gjennomføre etter nedrykket i 2015. De fleste av endringene er kommet i stand etter Branns meget omfattende evaluering som ble gjort i desember i fjor.

Les også

Norling vil måle Brann-spillernes kroppsfett

Spontant, men riktig

Som BT tidligere har omtalt, var det spillerne selv som i fjor høst tok kontakt med trenerne for å få trene mer.

— Vi samlet en del av spillerne, på det siste møtet var ni av dem til stede, til totalt tre møter hvor vi forsøkte å utvikle dette sammen. Vi la helt enkelt til flere individuelle treninger, forteller Norling.

Et annet utfall av spillernes evaluering, er én ekstra fellesøkt i uken. Spillerne har altså på eget initiativ fått dette gjennom

— Vi kommer under oppkjøringen til å legge til en ekstra ukentlig økt, sett bort fra de ekstra, individuelle treningene. Det skal vi analysere nøye under oppkjøringen, forteller svensken.

Foruten denne ene fellesøkten, blir det meste av økningen på det individuelle plan. Denne skal planlegges bedre i sammenheng med fellestreningen, slik at spillerne for eksempel skal slippe å trene en knallhard egentreningøkt for så å bli pålagt en høyintensiv fellesøkt dagen etter.

Sportssjef Rune Soltvedt klargjør:

— Uten å si at kulturen har vært dårlig, ser vi langsiktig på å bygge en bedre prestasjonskultur. Her inngår riktig mengde, riktig kvalitet og riktige måleverktøy i treningen. Derfor holder vi på å innlede et samarbeid med Høgskolen i Bergen rundt testing. Målet er selvfølgelig at vi skal gjøre mest mulig rett på treningsfronten, sier Soltvedt.

Les også

Bare 50 supportere brukte Branns nedrykksgaranti

Tilbake til 4-4-2

Færre og færre norske lag spiller 4-4-2, men Norling står fast ved at dette er Branns formasjon. Selv om han i fjor høst la om til 3-5-2 mot slutten av sesongen, vil han nå tilbake til utgangspunktet. Men han skal tøye og strekke formasjonen når det kniper...

— En større porsjon fleksibilitet kommer til å være viktig. Vi kommer til å ha et 4-4-2-system i bunn, for å kunne fatte kloke beslutninger vedrørende spillerrekruttering og ungdomsvirksomhet. Men vi må også kunne være mer fleksible.

- Kommer du til å endre spillestilen?

— Vi skal fortsatt vinne av egen kraft og være offensive i vår tanke. Her på hjemmebane skal vi vinne. Og vi skal ha den attityden i vårt spill, vi skal ikke vinne gjennom å forsvare oss til det. Det er grunninnstillingen. Det innebærer at vi ikke bare skal sparke opp ballen til et etableringspunkt og se hva som skjer. Men i visse fall kan det bli nødvendig, når kampene går i stå og det finnes lite bakrom, at vi har muligheten til å etablere spillet gjennom en mer direkte pasning og kanskje komme rundt på innlegg eller kombinasjoner. Det kommer til å være viktig for å få ut mer av spillere som Kristoffer Larsen, Erik Huseklepp, Kasper Skaanes og Kristoffer Barmen.

Norling nevner disse fire spillerne fordi han anser at nettopp disse ikke helt kommer til sin rett i en klassisk 4-4-2-formasjon

— Disse spillerne ligger litt i mellomting hva angår det som er best for dem, et rakt 4-4-2 eller en mer justert måte å spille på. Derfor tror jeg dette er viktig. På kort sikt, fremfor alt.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Sjekk amerikanerens skamløse Brann-frieri!

 2. Amerikansk keeper kan bli Brann-spiller

 1. Fotball 1. div
 2. Rikard Norling
 3. SK Brann
BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN