Håndballjentenes nye playmaker

Det er ikke sikkert du får se Amanda Kurtovic på høyrevingen så mye mer. Hun er landslagets nye funn som playmaker.

Publisert Publisert

Amanda Kurtovic forsvant mer eller mindre fra landslaget etter OL i London i 2012. Nå er hun tilbake for fullt, også i rollen som playmaker. Foto: NTB Scanpix

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hvis Stine Bredal Oftedal ikke skulle ha dagen som spilleopplegger på landslaget, har Thorir Hergeirsson funnet en erstatter.

– Jeg liker meg over alt, men det er veldig gøy å være i midten. Der er man litt sjef, sier Amanda Kurtovic.

24-åringen skal for første gang på over tre år spille en viktig landskamp for Norge: EM-kvalifisering mot Hviterussland i Trondheim onsdag.

Det var under landslagets treningsleir i Brasil i juni at Thorir Hergeirsson fant ut at han ville prøve Amanda som playmaker – jenta som ellers har holdt til på høyre ving og litt høyre back. Forsøket falt så heldig ut at løsningen kan bli permanent.

– Amanda har blikk, feeling og mye håndballfornuft, og vi trenger et alternativ til Stine og Nora (Mørk). Og så får vi en annen flyt i spillet med en venstrehendt spiller i midten. Dette er veldig spennende, sier landslagssjefen.

Les også

Kurtovic klar for Larvik

Langt fravær

Siste gang Amanda spilte en kamp av betydning var under OL i London 2012. Så fulgte to skulderoperasjoner og skandaløs dårlig skadeoppfølging i Viborg før hun dukket opp i Oppsal før forrige sesong. Der ble hun bygget forsiktig opp igjen, noe hun er takknemlig for i dag.

– Jeg er glad for året jeg fikk i Oppsal. Arne (Senstad) var tålmodig med meg, og jeg fikk lov til å føle meg frem. Jeg startet jo med blanke ark og fikk jobbet meg opp igjen. Det er ikke mange klubber som ville ha gitt meg den sjansen, sier Amanda, som gikk tilbake til Larvik etter året i Oppsal.

– Nå har jeg ikke mer vondt enn en håndballspiller alltid har. Jeg nyter hvert sekund og gleder meg til det som kommer, sier jenta som vokste opp med håndballen. Pappa er Arendal-trener Marinko Kurtovic.

Det svinger for mye

Etter tre landskamper i mars 2013 ble det to års pause for Amanda før hun dukket opp på vårparten i år. Nå har hun vært med på hele oppkjøringen til en sesong som kommer til å gå i ett til etter OL i Rio i august neste år.

– Det har svingt litt for mye for oss i oppkjøringen. Alle faser kan bli bedre, sier Amanda, som nå også får prøve seg som playmaker i Larvik.

– Hun er en smart spiller med godt blikk, og hun er flink til å finne linjespillerne, sier Larvik-trener Tor Odvar Moen.

Heller ikke Hergeirsson er helt fornøyd med hva laget hans har prestert i oppkjøringen.

– Vi vet at det kommer til å bli bra, men vi vet ikke når. Det ligner litt på fjoråret. Da fikk vi det til i EM, sier islendingen, som sto igjen med gullet rundt halsen etter finaleseieren over Spania i Budapest.

Nå har han en ny playmaker å spille på.

Publisert