Carlsens geniale trekk skaper begeistring: – Han er bedre enn noensinne

Magnus Carlsen vant søndagens parti mot Anish Giri. Etterpå snakket svært mange sjakkelskere om spesielt ett av den norske sjakkstjernens trekk.

Publisert Publisert

Magnus Carlsen, her under et tidligere mesterskap. Søndagens trekk (innfelt) mottar hyllest. Foto: REUTERS/Anton Vaganov/Skjermdump Chess24.com

Søndagens parti mellom Giri og Carlsen var det syvende i turneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan.

Partiet virket noenlunde jevnt helt til Carlsen foretok sitt 17. trekk. Trekket viste seg å være en genistrek. Giri klarte aldri å hente seg inn igjen. Han fikk dårlig tid – og tapte til slutt partiet.

– Jeg synes dette var fantastisk bra av Magnus. Han spiller veldig morsomt og genialt, synes jeg. Det er noe av det morsomste jeg har sett på lang tid, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

Genialt trekk

På sosiale medier er det tydelig at flere lot seg imponere av Carlsens trekk. 28-åringen valgte å flytte bonden sin til f4 (se bildet under). Det var en felle som Giri gikk i. Han tok bonden, og det var ikke lurt.

Her flytter Carlsen (hvit) bonden til f4. Foto: Skjermdump Chess24.com

– Da Magnus ødelegger bondestillingen sin slik, åpner det mange diagonaler for løperne hans og det åpner også for tårnene. Det er vanvittig imponerende. Linjene han åpner for kompenserer for de materielle tapene, forklarer Grønn.

Sjakkcomputeren likte trekket, men der og da skjønte ikke Grønn hvorfor.

– Giri tok bonden. Når en av verdens beste ikke skjønner det, er det ikke rart at vi ikke skjønner det. Det var bare computeren og Magnus som forsto det.

Bjarte Leer-Helgesen er også sjakkspaltist i Aftenposten. Han trente Carlsen helt i begynnelsen av karrieren. Også han lot seg imponere av trekket.

– Dette trekket minner litt om hvordan Magnus spilte da han slo gjennom som 14–15-åring, sier han.

Han mente Giri kunne vært ferdig allerede etter 20 trekk.

Atle Grønn mener det er lenge siden man har sett Carlsen spille på den måten han gjorde mot Giri. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Enorm i 2019

Både Leer-Helgesen og Grønn mener trekket viste frem en av Carlsens mest hyllede egenskaper: Intuisjonen hans.

– Vi vet at han har verdens beste intuisjon, men vi tenker hovedsakelig det i forbindelse med sluttspill og enkle stillinger, sier Grønn.

Carlsen vant ikke et eneste langsjakkparti mot Fabiano Caruana under VM-kampen i november. Under VM i hurtig- og lynsjakk kort tid etterpå uttrykte han misnøye med eget spill.

Etterpå har det løsnet. Nå har Carlsen spilt 48 partier uten å tape. I tillegg har han flere ganger vartet opp med imponerende angrepssjakk.

– Han er ikke bedre enn noensinne på ratingen enda, men jeg synes egentlig han er bedre enn noensinne. Han er en mer komplett spiller, sier Grønn.

Sjakkeksperten tror prøvelsene i den nevnte VM-kampen mot Caruana kan ha gjort Carlsen godt.

– Han har også spilt VM-kamper mot Viswanathan Anand og Sergej Karjakin, men de var på et nivå under ham. Han klarte ikke å heve spillet sitt gjennom å møte dem. Caruana var det han trengte. Han var i praksis jevngod med Magnus i fjor. Treningen Magnus la ned før VM-kampen og selve partiene i den hevet nivået hans, sier Grønn.

PS: Søndagens seier sørger for at Carlsen leder Shamkir Chess - ett halvt poeng foran Karjakin.

Publisert