Trygve (18) vant fem år lang forsikringskamp

For fem år siden røk Trygve Bø Bakke korsbåndet på håndballtrening. Nå får han over 400.000 kroner i erstatning.

Det er svært vanlig at det oppstår korsbåndsskader på håndballbanen. Den ferske dommen fra Jæren tingrett kan gi langt flere spillere krav på erstatning i framtiden. (Illustrasjon)
  • Camilla Klovning
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

STAVANGER (Aftenbladet.no): — Det er godt å ha saken ute av verden og slippe å tenke på dette mer, sier Trygve Bø Bakke.

Etter en årelang kamp mot forsikringsselskapet og en endeløs runddans i klagesystemet vant han og familien 28. november saken mot Sparebank 1 Forsikring AS i Jæren tingrett. Der ble forsikringsselskapet dømt til å betale drøyt 400.000 kroner i erstatning til 18-åringen fra Jæren, som røk korsbåndet på håndballtrening i Varhaughallen i 2009. Nå er det klart at selskapet ikke vil anke dommen, som dermed blir rettskraftig.

— Jeg måtte gi meg med håndballen etter skaden, og sliter også med kneet i andre situasjoner, for eksempel når jeg går tur i ulendt terreng. Jeg kunne heller ikke delta for fullt i kroppsøvingstimene på ungdomsskolen, men jeg fungerer godt i det daglige, sier Nærbø-gutten, som i dag jobber som lærling for A-K Maskin i hjembygda.

Lettet pappa

Nå håper familien Bakke at saken vil skape presedens og brukes som eksempel og argument i framtidige forsikringssaker. Sønnens uhell inntraff 6. desember 2009 da han som 13-åring var på en sonesamling for lovende håndballspillere.

På treningen var det en pasningsøvelse der to spillere skulle kaste ballen til hverandre etter et avtalt mønster. Under øvelsen startet Bø Bakkes medspiller løpet sitt for tidlig, noe som medførte at 13-åringen måtte foreta en avvergingsmanøver for å unngå kollisjon. Det førte til at han fikk en vridning i venstre kne som resulterte i et avrevet fremre korsbånd og en varig medisinsk invaliditet på 10 prosent.

— Jeg er lettet og glad. Dette viser at vi har hatt rett hele tiden. Jeg satt selv i hallen og forsto raskt at det var alvorlig, for Trygve er ikke typen som legger seg ned for ingenting, sier pappa Håkon J. Bakke, som tok sønnen med til MR-undersøkelse hvor kneskaden ble påvist.

Fikk utallige avslag

13-åringen var på skadetidspunktet dekket av en barne- og ungdomsforsikring i Sparebank 1 Forsikring AS. Bakke fremsatte derfor en skademelding 15. oktober 2010. Forsikringsselskapet avslo denne 6. januar 2011 fordi de mente at skaden ikke var en ulykkesskade etter vilkårene.

I årene som kom fulgte en evig runddans i klagesystemet via Klagesekretariatet, Klagenemnda, Forsikringsombudet og Finansklagenemnda. Så, 28. mai 2014, framsatte 13-åringen en stevning mot forsikringsselskapet til Jæren tingrett. Kravet om utbetaling av forsikringssummen var på 3G som følge av håndballskaden.

— Det har vært mange avslag og nedturer underveis, og oppfølgingen fra Sparebank 1 Forsikring har vært et sorgens kapittel. Det har kostet mye tid, krefter og penger, og forhåpentlig kan det hjelpe andre. Jeg håper det kan sette et eksempel for hva som er en ulykke og ikke. Det er ikke alle som orker å gå den samme runden som oss, og vi hadde nok også gitt opp hadde det ikke vært for pågangsmotet til advokat Linda Egeland, sier pappa Håkon J. Bakke.

Hva er en ulykkesskade?

Det omstridte punktet mellom familien og forsikringsselskapet var nemlig om vilkårene for ulykkesskade var oppfylt. Definisjonen av ulykkesskade er "en fysisk skade på kroppen forårsaket av en plutselig, uforutsett og ytre begivenhet". Det avgjørende for rettens vurdering var til slutt hvordan begrepene "ytre begivenhet", "plutselig" og "uforutsett" skulle forstås.

Retten mente i sin dom at medspilleren, som 13-åringen måtte manøvrere seg unna for å unngå kollisjon, var en "ytre begivenhet". Retten mente også at begivenheten var "plutselig" ettersom medspilleren startet løpet for tidlig. Og til slutt mente retten at det skjedde noe irregulært som var "uforutsigbart" for 13-åringen, fordi treningsøvelsen var klart definert på forhånd.

"Retten er således kommet til at Trygve Bø Bakkes skade er en ulykkesskade etter en vanlig språklig forståelse av forsikringsvilkårene", heter det i dommen. Det er advokat Linda Egeland hos Haver Advokatfirma svært fornøyd med.

- En meget viktig dom

— Dette er en meget viktig og prinsipiell dom som vil ha betydning for idretten generelt, og særlig for de som driver med ballspill. Vi vil nå skrive en liste over alle instanser og idrettsforbund som bør få dommen tilsendt. I tillegg er det viktig at den sendes til Finansklagenemnda, som legger til grunn en annen vurdering av ulykkesbegrepet enn domstolene. Et stort flertall av slike erstatningssaker ender nemlig i nemnda fordi behandlingen der er gratis. Derfor er det viktig at nemnda blir gjort oppmerksom på sine egne feilaktige uttalelser slik at dette ikke gjentar seg, sier Egeland til Aftenbladet.

Hun roser familien Bakke, som aldri ga opp til tross for at de opplevde avslag på avslag gjennom sin fem år lange kamp mot forsikringsselskapet.

— All ære til dem for at de fulgte vårt råd om å overprøve Finansklagenemndas uttalelse. De fleste av disse sakene stopper dessverre opp med forsikringsselskapenes avslag. Jeg har imidlertid aldri vært i tvil om hva utfallet av saken ville bli. Det at Sparebank 1 Forsikring velger ikke å anke, viser at også de innser at dommen er riktig. Det er viktig fordi både forsikringsselskapet og Finansklagenemda har tolket forsikringsvilkårene feil, sier advokaten.

------------------------------------------------

Forsikringsselskapet: - En utvidelse av ulykkesbegrepet

Sparebank 1 Livsforsikring AS mener at det ikke forelå en "ytre begivenhet" da Trygve Bø Bakke røk korsbåndet.

"Dersom retten åpner for at slike hendelser under ballspill er dekningsmessig, vil det innebære en utvidelse av det forsikringsrettslige ulykkesbegrepet til også å omfatte rene normalsituasjoner ved utøvelse av ballspill – noe det umulig kan være grunnlag for", skrev advokat Harald Lund Fredriksen på vegne av Sparebank 1 Livsforsikring AS i sitt påstandsgrunnlag til Jæren tingrett.

Forsikringsselskapet mente at det ikke forelå en ulykkesskade fordi det etter deres mening ikke forelå en "ytre begivenhet" da Trygve Bø Bakke ble skadet.

"Det var den forkjære bevegelsen alene som utløste skaden, altså ikke en ytre begivenhet i form av sammenstøt med annen spiller eller med underlaget", skriver advokaten.

Han mente at retten i mangel på direkte relevant domstolpraksis måtte legge avgjørende vekt på den forståelsen av ulykkesbegrepet ved idrettsskader som over tid er stadfestet i Finansklagenemnda.

"Gjennomgang av nemndpraksis viser at Finansklagenemnda over lang tid helt konsekvent, entydig og enstemmig har lagt til grunn at skader oppstått under ballspill som følge av en forkjær kroppsbevegelse uten fysisk sammenstøt med en annen spiller/deltaker eller underlaget, ikke oppfyller vilkårenes krav om en "ytre begivenhet” som skadeårsak."

Publisert
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trapper opp streiken ved flere skoler

  2. Stine er redd hun må slutte i yrket som følge av høye strømpriser

  3. E16 i Arna gjenåpnet

  4. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  5. – Spesielt når en ansatt får en slik trussel

  6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj