«Norling vrir seg unna hver gang han får konkrete spørsmål»

– Fascinerende. Det er beskrivelsen Rikard Norling gir VG på det at han har gått fra gullkamp i Sverige til bunnstrid med Brann.

Rikard Norling i pressesonen på Skagerak Arena etter 0-4-tapet mot Odd.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Nei, Rikard Norling. Det er ikke noe som er fascinerende med situasjonen Brann befinner seg i. Det er derimot trist, skuffende og ikke minst helt unødvendig at Brann ligger under streken fem runder før slutt.

At Branns trener ikke kan gi klubbens trofaste tilhengere et skikkelig svar på hva som skjer, hva som går galt, er ille. Rikard Norling skal ha for at han aldri har skyldt på andre enn seg selv, og det er prisverdig at han tok direkte kontakt med skuffede, gråtende fans som var til stede i Skien. Slik scoret han på sympatibarometeret, men for meg er tabellen den eneste målestokken.

Hjemme i de tusen tv-stuer sitter langt flere Brann-tilhengere og venter på en forklaring, en oppsummering av kampen og trenerens beretning om hva som fungerte, og hva som gikk galt for Brann.

Sagt med rene ord. Svensk forstår jeg, men ord pakket inn i ull har jeg liten sans for. Det Norling sier på TV før og etter kamp har stort sett vært svada – null og niks.

Det er et problem for Brann, for lagets mange supportere bør få en forklaring på hva som har skjedd, og hvorfor. Hvis ikke Norling skjønner at Brann har en forpliktelse til å formidle et budskap ut til de som betaler for å gå på Stadion, så bør noen andre i klubben fortelle ham det.

Les også

Norling om kollegene som mister jobben: - Det tøffeste av alt

– Jeg håper ikke Norling er like uklar i garderoben som han er på TV, sa C-More-ekspert og tidligere Aalesund-kaptein Amund Skiri for noen uker siden. Han satte ord på det vi alle har opplevd – at Rikard Norling vrir seg unna hver gang han blir konfrontert med konkrete spørsmål.Å møte Odd med en midtbane bestående av Erik Huseklepp, Kasper Skaanes, Fredrik Haugen og Kristoffer Barmen – på folkemunne allerede omtalt som Bergensmidtbanen – var skivebom. Brann hadde møtt Odd to ganger tidligere i sesongen, og hadde ikke lært noe som helst av de to nederlagene.

Jeg har forståelse for at Norling vil drille inn sitt spill og sin stil, men en kan ikke tillate seg det når en befinner seg i nedrykkstriden med begge beina. Og har gjort det lenge. Da må en ta grep, og da må en finne en strategi som kan gi de poengene som er nødvendig for å komme seg ut av uføret.

For med dette mannskapet burde ikke Brann befinne seg der de er.

I Piotr Leciejewski har de en av de bedre keeperne i eliteserien. I forsvar har de to internasjonale spillere i Birkir Sævarsson og Daniel Mojsov. De hentet en Erlend Hanstveit med bøtter av rutine fra Helsingorg, og fra Sogndal kom bautaen Azar Karadas – bedre trent enn noen gang, og fortsatt med den nødvendige sulten.

Les også

Ekspertene er enige: Brann berger plassen

De har den norske U-landslagskapteinen i Jonas Grønner, og en fremadstormende Andreas VIndheim som i likhet med sesongens gjennombruddsmann Kasper Skaanes også spiller på U-landslaget. I bakhånd har de en Erdin Demir som også har erfaring fra det svenske U-landslaget.Stephane Badji kostet seks millioner kroner og ser ut til å være verdt det de dagene han fungerer på sitt beste. Erik Huseklepp har internasjonal erfaring og større potensial både som tilrettelegger og målscorer enn det han har fått vist, og i Marcus Pedersen har Brann sikret seg en spiss som banker på landslagsdøren.

I sum har Brann et mannskap som burde befinne seg et godt stykke unna bunnstriden. Det gjør ikke klubben, og det må spillere og trener dele på ansvaret for. I mange kamper synes jeg Rikard Norling har gjort et dårlig håndverk, både når det gjelder valg av spillestil, manglende mottrekk mot motstanderne, og individuelle valg av spillere.

Brann har et høyt toppnivå på de dagene da alt fungerer, men det har ikke vært så mange av dem. Men Brann har lite å stille opp med når det butter i mot. Da synker nivået faretruende lavt, og Brann har sjelden en plan B å falle tilbake på.

Jeg kaller ikke det å sende Azar Karadas i angrep på stillingen 0-3 for et grep en gang. Den rokeringen kom for sent og var for meg et flaut forsøk på å gjøre noe med en kamp Brann tapte lenge før det. Fordi Brann ikke tok det minste hensyn til Odds styrker, og trodde at deres eget spill var nok til å sanke poeng.

Brann skal nå ut i fem kamper mot tilsynelatende overkommelig motstand.

Men etter de svake oppgjørene mot Sandnes Ulf og Odd, er det grunn til å være skeptisk.

Brann tok kun ett poeng – 1-1 borte mot Start – i de tilsvarende oppgjørene i vår. Det betyr ikke noe nå hvis Brann kan regissere en sluttspurt det går an å tro på.

Jeg hører trener og spillere snakke om at de tar nedrykkstriden på ramme alvor. Da er det kanskje også tid for å gjøre grep som kan sørge for at Brann sanker nok poeng til å fornye kontrakten. Det er tid for handling – ikke preik.

For fortsatt er det tid til å berge kontrakten – og sesongen. Søndag kommer et Start-lag på besøk som lenge hadde kurs mot den nedrykkssumpen Brann befinner seg i nå. Så gjorde Mons Ivar Mjelde noen grep. Han la om til en gjerrigere stil i en velkjent 4-5-1-formasjon.

Resultatet: Start har vunnet borte mot Viking og hjemme mot Sarpsborg. Og dermed spiller Start etter all sannsynlighet i eliteserien også neste sesong. Brann står til knes i nedrykksgjørme.

Det er ikke det minste fascinerende!

Publisert: