Hushovd tror ikke på motordoping

— Det er bare for utrolig til å være sant, sier Hushovd.

Fabian Cancellara (t.h.) syklet enkelt fra Thor Hushovd og konkurrentene under Paris-Roubaix. Sørlendingen tror sveitseren gjorde det fordi han var sterkere enn alle andre.

Ryktene om at en eller flere proffer skal ha brukt en sykkel med en innebygd motor har versert i miljøet i et par uker. I en godt kunstruert youtube-video rettes det søkelys på fenomenet og én mann mistenkes: Fabian Cancellara.

Se videoen her

I videoen viser først den tidligere italienske topprytteren Davide Cassani (nå TV-kommentator for Rai) hvordan det hele virker.

— Med en slik sykkel kunne jeg vunnet en etappe i Giro d'Italia, sier en imponert 49-åring til RAI.

Deretter går videoen over til å vise klipp fra hvordan Fabian Cancellara kjører fra sine konkurrenter både i Paris-Roubaix og Flandern Rundt.

Simpelt

En god snakkis, men er det virkelig mulig at den eneste mannen som slo Thor Hushovd i Paris-Roubaix jukset på en så simpel og egentlig lett gjennomskuelig måte?

— Nei, jeg vil ikke mistenke ham for det. Jeg klarer liksom ikke å ta det alvorlig. Vi har snakket sammen om dette noen av oss, men det er på tullestadiet, sier Hushovd som har vært inne og sett på youtube-klippet.

— Teoretisk er det hele mulig. Jeg har snakket med en sykkelrytter som har vært i California og prøvd en sykkel med en slik motor med tre innstillinger. Men det var en terrengsykkel, forklarer Hushovd.

Sørlendingen poengterer at han aldri ønsker å mistenke noen for noe galt før man eventuelt blir tatt.

Lært av Bjørndalen

— Jeg kan ikke bry meg om slikt. Jeg kan bare gjøre noe med meg selv, det har jeg lært av Ole Einar Bjørndalen.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har visst om ryktene, og intensiverer nå kontrollen av syklene de aktive bruker. Men både fra UCI og flere ledende sykkelsjefer avises spekulasjonene om Cancellara som oppspinn.

— Det er jo ganske enkelt å kontrollere om sykkelen har en slik motor, så om noen har brukt det vil det nok bli slutt med det nå, mener Hushovd.

— Tenk å bli tatt for noe slikt. Det ville jo bare vært flaut og pinlig.

Å ha «en stor motor» er et velkjent begrep innen de fleste utholdenhetsidretter. Nå antydes det altså at begrepet kan ha fått en helt ny betydning.