«Galskap» som trigger TV-seere

430.000 seere fulgte første NM-runde på TV. De tallene lukter det svidd av.

 • Mette Bugge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det holdt helt til mål for Frank Tore Larsen og hans kartleser Torstein Eriksen, som vant Sigdal-rally. NRK satser også videre.

Da sendingen fant sted en halv time før Kveldsnytt søndag kveld, ett døgn etter at Larsen kom i mål som totalvinner, var det nesten en halv million seere som fulgte med.

– Jeg er sjokkert over det høye tallet. Dette er enormt og ikke minst lovende for de seks neste NM-rundene. Motorsport er spektakulært og morsomt, sier rallysjåfør Henning Solberg, som var tilskuer under NM, men skal kjøre Svenskerallyet.

– Helt rått og kult, sier rallypromotor Pekka Lundefaret, som tror at dramatikken i rally har mye å si for å få TV-seere.

– I denne idretten vet vi at det skjer ting. Rally kan være galskap, men heldigvis betyr sikkerhet svært mye, så selv om det blir kræsj og rullinger, går det som regel bra.

Generell interesse

Lundefaret jobber med å utvikle produktet, og vet fra andre land at bilsport er «in».

– Nascar-serien i USA har 75 millioner TV-seere og er nesten like populær som amerikansk fotball. I Norge synes mange det er underholdende og spennende når man flytter så mye energi gjennom skogen, og bilen kjører mot klokken. Noen ganger er det naturen som rår, og da blir de to i bilen passasjerer.

Lundefaret er overbevist om at seerinteressen er et uttrykk for den generelle bilsportinteressen.

– Det så vi under VM-runden i Norge i 2009, da det var nesten en halv million mennesker ute i løypene. I tillegg opplevde NRK det med programmet Autofil, som samlet nesten én million TV-seere.

Ser norske førere

I Norges Bilsportforbund er generalsekretær Hallgeir Raknerud svært glad for TV-tallene.

– Jeg tror seerne synes det er fint å få et forhold til norske kjørere, i motsetning til mye annen motorsport fra internasjonale løp i andre kanaler, sier han.

Forbundets tekniske sjef Jan Egil Jenssen, som var til stede på NM og så programmet på TV dagen etter, tror det har hjulpet godt på oppslutningen at NM-innslaget kom før Kveldsnytt på søndag. Sendetidspunktet betyr mye.

– Bilsport appellerer til et bredt publikum og i NM blir det dramatikk, sier 63-åringen, som i sin tid selv var kartleser fra Jens Søgård og Rolf Jacob Andersen, begge fra Trysil.

Har toppene

Mads Østberg er klar for neste NM-runde på Gol om halvannen uke, men fra i dag er det Rally Monte Carlo som gjelder. Østfoldingen i sitt nye Citroën-team og Anders Mikkelsen i Volkswagen, starter der.

Han er en av verdens beste rallyførere og vil i den andre NM-runden få en test før Svenskerally i februar. Østberg mener bestemt at brødrene Henning og Petter Solberg skal ha mye av æren for at rallyinteressen i Norge er så stor.

– Det eksploderte da de to kjørte og Petter ble verdensmester. Det gjorde at interessen blant utøvere og publikum økte. Jeg sammenligner det litt med den oppslutningen vi ser rundt Magnus Carlsen og sjakk etter at han ble verdensmester, sier Østberg.

FAKTA: NM-rundene

 • 25. januar: Mountain Rally, NMK Gol
 • 21.-22. februar: KNA Rally Finnskog
 • 9.-10. mai: Rally Sørland
 • 21. juni: Aurskog Høland Rally
 • 20. september: Rally Hedemarken
 • 4. oktober: Rally Telemark
TV-BIL: Frank Tore Larsen rattet en ny bil og var best av samtlige 70 startende, uansett klasse. Ett døgn senere var det mange som ønsket å se ham og andre NM-deltagere på TV.
Publisert
 1. Rally
BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

 2. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

 3. Hyller Branns cuphelt: – Han er for god til å sitte på benken

 4. Dette gjer du om du trur du har korona

 5. Horneland om Blombergs vanvittige evne: – Ganske unik

 6. Fredag blir det pride-markering i Bergen: – Jeg er uendelig lettet