Kristoffersen om rivaliseringen med Hirscher: – Jeg var helt besatt

RÆLINGEN (VG) Henrik Kristoffersen (27) og Marcel Hirscher (32) konkurrerte i mange år om å være den beste alpinisten i verden. Østerrikeren trakk det lengste strået hvert år. Nå forteller Rælingen-løperen om rivaliseringen og besettelsen.

BESATT: Henrik Kristoffersen forteller om hvor mye det betydde for han å prøve å bli bedre enn østerrikske Marcel Hirscher.
 • Sebastian Melsom Johansen, VG
 • Andrea Gjestvang (foto), VG
Publisert Publisert

Østerrikske Marcel Hirscher regnes som en av historiens beste alpinister etter syv VM-gull, to OL-gull og åtte sammenlagtseire i verdenscupen. Fire ganger har Kristoffersen vært topp tre i jakten på sammenlagtseieren.

– Jeg var helt ekstremt opptatt av å ta fra Hirscher den. Jeg var helt obsessed (besatt) med det, sier Kristoffersen til VG.

Rælingen-løperen forteller at sulten etter å vinne «den store kula» – verdenscupen sammenlagt – er langt mindre nå, to år etter at østerrikeren la opp.

– Jeg har ikke vunnet verdenscupen sammenlagt eller OL-gull, så jeg vet jo ikke hvordan det føles. Men jeg har vunnet alt annet, og det kuleste er å vinne skirenn, uansett hva slags skirenn det er, sier Kristoffersen.

– Det å stå på toppen av pallen, og følelsen av å vinne et skirenn, er mye større enn å ta imot en kule eller en medalje.

Tidenes beste norsk slalåmkjører forteller om en tankegang hvor antall verdenscupseiere henger høyere enn antall «kuler».

– Vinner man nok renn, får man den kula uansett. Så da får jeg heller bare prøve å vinne flere renn, så får man bare ta det som det kommer, sier Kristoffersen.

BARMARK: Henrik Kristoffersen smetter inn noen timer om dagen med barmarkstrening mens han er på besøk hos foreldrene i Rælingen.

Til tross for at de to alpinessene alltid konkurrerte mot hverandre i løypen, utviklet de et godt forhold til hverandre som venner.

– Vi tekstet en del etter jeg brakk ankelen, men det har vært vanskelig å holde kontakten og møtes på grunn av corona, forteller Kristoffersen og forteller litt om den tidligere konkurrenten:

– Jeg synes jo han er veldig hyggelig, og det var han også da vi kjørte mot hverandre. Vi var konkurrenter i bakken og prøvde å slå hverandre for alt det var verdt, men han var også kanskje en av de jeg trivdes best med i verdenscupsirkuset.

Kristoffersen har kommet 16 ganger på andreplass bak Hirscher i karrieren. 15 ganger i verdenscupen og én gang i OL.

– Jeg kjente litt på det i 2018-sesongen da jeg kom så mange ganger bak han, sier Kristoffersen og legger til at han ikke har noe problem med å akseptere det siden Hirscher kjørte bedre.

Se hele listen:

I 2019/20-sesongen lå Kristoffersen på skuddhold til å vinne sammenlagtcupen. Han hadde 167 poeng færre enn landsmann Aleksander Aamodt Kilde, men med syv renn færre kjørt.

Kilde snittet på 42,44 poeng per renn, mens Kristoffersen lå på 48,95 i snitt.

Så gjorde pandemien sitt inntog i Europa, og verdenscupsirkuset ble stoppet. Det internasjonale skiforbundet (FIS) avgjorde at verdenscupen ble avgjort med de poengene som var samlet inn på det tidspunktet.

– Skulle du ønske de heller avgjorde det på snittpoeng?

– Nei, det hadde blitt helt feil, svarer Kristoffersen kontant til tross for at han da ville ha vunnet.

Før den kommende OL-sesongen har Kristoffersen satt seg et enkelt, men likevel uhyre vanskelig mål: Kjøre fort på ski.

– Kjører jeg bra og alt funker, vet jeg at det vil går bra, sier Kristoffersen.

Publisert
 1. Alpint
 2. Henrik Kristoffersen
 3. Vintersport
 4. FIS
BT anbefaler

Regine (24) fikk strøm­regning på nesten 7000 kroner

– Jeg tenkte at her må det ha skjedd en feil.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Mann på besøk døde – kvinne tiltalt

 2. Sunniva skal ha blitt påført over 50 skader

 3. Verken politiet eller PST vil svare på om Bhatti-post ble fanget opp

 4. – Kan bli et unikt bergensk samlingspunkt

 5. Her tømmer de bygget – 50 personer flyttes

 6. – Det jeg har sett, taler ikke godt for dem som har gjort dette