Straffedrama da Sverige tapte sin andre strake OL-finale

(Sverige - Canada 1–1, 3–4 etter straffer) Den 37 år gamle marerittrekken fortsetter for svenskene, etter at Canada trakk det lengste strået da OL-finalen ble avgjort på straffer.

Svenskene måtte fortvilet se på at canadiske spillere kunne storme ned mot keeper Stephanie Labbe som seierherrer etter en nervepirrende og svak straffesparkkonkurranse.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg er så jævlig lei av å ha en sølvmedalje, sier midtbanespiller Kosovare Asllani etter kampen.

Det måtte straffesparkkonkurranse til for å skille de to finalistene, etter at Jessie Flemming utlignet Stina Blackstenius 1–0-scoring da timen var spilt. I straffesparkkonkurransen ble det bommet hele sju(!) ganger, hvor Jonna Andersson bommet da det gjaldt som mest.

Dermed kunne Julia Grosso avgjøre det hele til Canadas fordel, og Sveriges gulltørke fortsetter. Sist svenskene tok et mesterskapsgull var i EM i 1984.

– For noen matchballer svenskene kastet bort, sa Discovery+-kommentator Jørgen Klem da den svenske fiaskoen var et faktum.

De canadiske jentene kunne juble for olympisk gull.

Finalen vil nok først og fremst bli husket for den svake straffesparkkonkurransen. Men det ble et dramatisk hendelsesforløp, hvor Sverige hadde muligheten til å avgjøre ved flere anledninger.

Kosovare Asllani var først ut, og sørget for at Sverige fikk den verst tenkelige starten. Real Madrid-stjernen sendte ballen i stolpen og ut, mens canadiske Jessie Flemming satte Canadas første.

Jessie Flemming var sikker fra elleve meter, både i kamp og i straffesparkkonkurransen.

Nathalie Bjørn var imidlertid skråsikker fra elleve meter, og da Ashley Lawrences forsøk ble reddet av Hedvig Lindahl var vi like langt. Olivia Schough sørget for at Sverige plutselig hadde overtaket da hun satt den tredje straffen sikkert.

Alt lå til rette for svensk jubel da den canadiske midtstopperen Vanessa Gilles satte sitt forsøk i tverrliggeren og ut. Det presset taklet ikke Anna Anvegard. Det gjorde heller ikke Caroline Seger, og dermed blåste Deanne Rose nytt liv i det hele, etter at lagvenninnen Adriana Leon også hadde brent sitt forsøk. Da vi talte hele seks bom, måtte finalen avgjøres med enkeltstraffer.

Les også

Åpningskampen som betyr ekstra mye: – Var ekstremt opprørt

Og da kom avgjørelsen. På det sjette straffesparket bommet Jonna Andersson, mens Julia Grosso satte sitt forsøk. Dermed gjorde hun Canada til olympisk mester, noe veldig få hadde trodd før mesterskapet.

Etter en første halvtime hvor Sverige presset på og var det førende laget, var det Stina Blackstenius som sendte svenskene foran etter 35 minutter. Et godt innlegg fra høyrekanten ble ekspedert i mål fra ti meter, mellom beina på en Canada-forsvarer.

Stina Blackstenius fant nettmaskene i sin andre strake OL-finale.

25-åringen fant også nettmaskene under finalen i Rio, men da måtte Sverige altså se seg slått av Tyskland.

Etter to strake bronsemedaljer i London og Rio, så canadierne ut til å være noe preget tidlig i finalen. Det gikk nesten en time før de skapte sin første farlighet, da kaptein Christine Sinclair ble felt inne i 16-meteren og ropte på straffespark.

Først lot dommerteamet situasjonen gå, før VAR ble koblet inn. Etter å ha tatt en kikk på bildene, pekte hoveddommer Anastasia Pustovoitova likevel på ellevemeteren.

Les også

Hegerberg snart tilbake: – Jeg vil ta tilbake tronen

Jessie Flemming var sikker, og sendte veteranen Hedvig Lindahl feil vei. 1–1 var et faktum. Det så ut til å gi Canada en real vitamininnsprøytning.

Iløpet av det neste minuttet var samme spiller farlig nære å snu kampen på egenhånd ved to anledninger, men svenskene slapp med skrekken.

Svenskenes største mulighet i ordinær tid kom ved Kosovare Asllani, men det ville seg ikke.

Etter en halvtime ekstra fotball, hvor Sverige igjen skapte de farligste mulighetene, endte finalen med å måtte avgjøres med straffer.

Publisert: