«Brann-spissen minner om en norsk målmaskin»

Se hvem Anders Pamer mener Mads Hvilsom har likheter med.

Mads Hvilsom scorer målene sine som kantspiller, men kan spille spiss. Han minner BT-kommentatoren om en tidligere norsk toppspiss.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

LITT DUKNAKKET, lut i ryggen. Spenstige steg. i stand til å score fra mange vinkler og posisjoner, med begge bein og hodet. Svært arbeidssom og nokså tøff i kroppen. Det er min beskrivelse av Mads Hvilsom etter å ha kikket på hans kamper for Hobro og sett hans første trening med Brann. Det kunne like gjerne vært beskrivelsen på en norsk toppspiss som la opp for et par år siden. Mads Hvilsom minner meg om ham. Dansken er en ung og noe spedere utgave av Ole Martin Årst.

LES OGSÅ: Slik skal Skålevik score

JEG HAR forelagt mine assosiasjoner til Lars Arne Nilsen, speideren Lars Tjærnås og Brann-assistent Robert Hauge. Sistnevnte fulgte Hvilsom for Start mens han herjet i Superligaen for Hobro. De ser alle likheten med Årst, og bekrefter inntrykket. Branns nye angriper er målfarlig og en angriper det er vrient å se den ekstreme spisskompetansen ved. Men det er noen av angriperne som bare "har det". Hvilsom har i hvert fall vist at han har hatt det. Da er det gode sjanser for at Brann har signert en god angriper.

HVILSOM har vært god i én sesong. Da representerte han nyopprykkede Hobro i 2014-2015-sesongen. Han laget 16 mål på 33 kammper, hvilket må sies å være oppsiktsvekkende. Kanskje enda mer interessant: Han scoret ingen av dem som spiss! Hvilsom er angriper, men ikke nødvendigvis midtspiss. Hobro spilte stort sett 4-2-3-1 den gang. Hvilsom spilte 20 kamper som venstreving, og laget elleve mål. han laget ytterligere to mål i de tre kampene han opererte som hengende spiss. Som høyrekant fikk han prøve seg ti kamper, det endte med tre scoringer. De siste tre kampene var som spiss. Da scoret han ikke. Men totalt sett nettet han i halvparten av kampene. Omtrent slik Årst gjorde i sin strålende karriere i Norge og Belgia.

LES OGSÅ: Her ble Hvilsom klar

Vår blogger Anders Pamer mener Mads Hvilsom minner om Ole Martin Årst.

DET FORTELLER ikke all verden. Det sier litt om at han er minst like god når han får skjære inn fra kantene og avslutte, eller komme fra en noe dypere posisjon og fyre løs. Men Hvilsom kan helt opplagt spille spiss, selv om det å være en ålreit hodespiller i Superligaen ikke er det samme som å levere i luftrommet i norsk fotball. Denne siden av spillet er det ennå ikke Årst-klasse over fra den 1,87 høye københavneren. Sjekk Hvilsoms kjempebom!

AVTALEN Brann har inngått med Hvilsom er egentlig en modell jeg liker. Brann tar relativt liten risiko ved å leie ham i halvannet år fra tyske Braunschweig, hvor Hvilsom overhodet ikke lyktes. Dessuten har de sikret seg en opsjon på kjøp av spilleren. Slike avtaler er gunstige, spesielt om Hvilsom skulle falle gjennom i Brann. Da koster det lite å ta sjansen. Men omvendt — dersom dansken blir en hit og hamrer inn scoringer, da er ikke avtalen like gunstig. For Hvilsom kan naturligvis selv velge om han vil bli solgt til Bergen eller om han vil bruke Stadion som et stort utstillingsvindu. Det gjør det avgjørende at Branns sportslige ledelse følger spilleren godt opp og sørger for å binde ham til klubben så snart man ser klare tegn til at mannen fortsatt presterer.

ENNÅ HAR ikke Brann investert en krone i spillerjakten. Hvis pengene finnes, eller stilles til rådighet fra eksterne aktører, håper jeg en kvalitetsspiller på midtbanen og en allsidig kantspiller står på ønskelisten. Klarer Brann å fylle opp med kvalitet i disse posisjonene, er plutselig sjansene for å overleve i årets serie så gode at man muligens kan heve blikket mot midten av tabellen. Muligens...

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk