Slapp av, Sandnes Ulf! Brann er ikke noe å frykte.

Brann har lenge blitt omtalt som «de hjelpeløses hjelper». Aftenbladet dro til Bergen for å finne ut om klubben kan leve opp til navnet i søndagens oppgjør mot poengtrengende Sandnes Ulf.

Dersom Sandnes Ulf-fansen skjelver før søndagens skjebnekamp mot Brann, ønsker TV 2-profilen Davy Wathne å berolige dem. - Denne kampen er perfekt for Sandnes Ulf. Lett hjemmeseier, sier han. FOTO: Stig Nilssen

Brann har ikke vunnet en seriekamp borte mot lag fra Vestlandet siden mai 2008. - Ingenting tyder på at den statistikken ryker søndag, sier de sportsjournalistene Tore Strand (BT) og til høyre Tormod Bergersen i BA. FOTO: Stig Nilssen

- Brann har ikke en gang æren å spille for. Den er tapt allerede, sier eieren av Fotballpuben i Bergen, Paal Davanger. FOTO: Stig Nilssen

 • Stig Nilssen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

BERGEN: — Dersom jeg var klubbleder i Sandnes Ulf, og fikk velge motstander i runde 29, hadde jeg uten tvil valgt Brann. De fleste bunnlagene som er desperate etter poeng slår Brann. Slik er det bare, sier Davy Wathne.

Den kjente tv-profilen slår ut med armene når Aftenbladet treffer ham utenfor TV 2s lokaler på Nøstet i Bergen. Han elsker å snakke om fotball. Engasjementet er på topp. Kunnskapen i samme klasse. Og når temaet er Brann, kommer det flammer ut av munnen på 63-åringen.

Davy satser på Sandnes Ulf

Wathne beretter om en klubb som for tiden lar seg herse med av publikum og lokalpresse. Om en klubb som arrangerer åpne medlemsmøter og nærmest overlater styringen til andre. Hvem har hatt suksess med en slik form for ledelse? spør han. Og svarer selv i neste setning.

Under sine fotballsendinger gjennom årene har Davy Wathne ofte dratt fram uttrykket «Brann, de hjelpeløses hjelper». Lag som er desperate etter poeng og må vinne, slår som regel Brann. Han trekker fram en drøss av eksempler.

Som da Viking var i ferd med å rykke ned til 1. divisjon i 2006 og måtte vinne den siste seriekampen mot Brann. De fleste husker 5-0-seieren og Peter Ijehs fire scoringer.

Han viser til et annet eksempel hvor Viking var innblandet. Da klubben flyttet inn til nytt stadion i 2004, slet Viking kraftig med å få sin første seier. Først da Brann kom på besøk i den sjette hjemmekampen, tok Viking sine første tre poeng på ny arena.

For et par uker siden måtte Sarpsborg vinne for å ha håp om overleve i eliteserien. Da passet det fint at Brann var motstander.

— Brann har en lang historie som viser at de ikke klarer å mobilisere mot desperate lag. Ingen klubber i Norge er så sårbare overfor en slik oppgave som venter borte mot Sandnes Ulf søndag. Dette er perfekt for Sandnes Ulf. Jeg spiller alt jeg eier og har på seier til Sandnes Ulf, understreker Wathne.

Lokalavisene er kritiske

Et par hundre meter lengre borte, midt i Bergen sentrum, holder de to lokalavisene Bergens Tidende (BT) og Bergensavisen (BA) til. Den siste uken har det vært litt høyere temperatur enn vanlig.

Etter 0-0 mot Hønefoss sist søndag var kommentator Tormod Bergersen i BA klar i talen på hele førstesiden i avisen: Brann-trener Rune Skarsfjord burde finne seg noe annet å gjøre. Også i BT har bokstavene vært av den skarpe sorten.

— Brann har ikke bare vært de hjelpeløses hjelper denne høsten, de har vært alles hjelper. Spesielt på bortebane er det bare elendighet, sier Tore Strand, kommentator i BT og Brann-spiller fra 1979 til 1985. Med sin 8. plass på tabellen ligger Brann plassert i ingenmannsland to serierunder før slutt. Før søndagens borteoppgjør har laget vunnet én, spilt tre uavgjorte og tapt 10 kamper på bortebane denne sesongen.

BA og BT minner også om at Brann har en elendig statistikk borte mot lag fra Vestlandet, da er Sandnes Ulf, Viking, FKH, Sogndal, Molde og Aalesund inkludert. I de siste 24 seriekampene mot disse lagene har ikke Brann vunnet én eneste kamp. Sist borteseier på Vestlandet kom mot Viking i mai 2008. De to journalistene påpeker imidlertid at alle spillerne i Brann får bonus dersom de passerer 40 poeng, og at de dermed må ta poeng mot Sandnes Ulf for å ha et håp om noen ekstra kroner til jul.

— Spillere og trener har hatt høye skuldrer den siste tiden. Ingenting tyder på at de har blitt lavere i løpet av den siste uken. Sandnes Ulf må gå rett i strupen på Brann og ta dem fysisk. Det liker ikke Brann, sier de to rutinerte reporterne.

- Er det ikke en mulighet for at støyen og presset kan virke som en vitaminpille hvor Brann-spillerne skal motbevise udugeligheten på bortebane?

— Muligheten er jo der, men en seier og tre poeng mot Sandnes Ulf vil være ubetydelig og ikke rette opp noe som helst. Sesongen er over, svarer Tore Strand og minner om at Brann møter nedrykkstruede Tromsø hjemme i siste seriekamp.

Stille på Fotballpuben

Det er stille på Fotballpuben i Bergen sentrum. Et par kompiser deler en skål peanøtter mens de ser engelsk ligacup på tv. For inntil et par år siden var stedet fullt av røde drakter og Brann-supportere gjennom hele uken. Diskusjonen gikk livlig. På kampdagene fylte de lett opp tre store busser til stadion. De 200-300 som ikke fikk plass, gikk i samlet tog fra sentrum til Branns hjemmebane.

Nå er det resignasjon og likegyldighet som preger. Paal Davanger (51) har eid stedet siden 1991. Han er fortsatt engasjert.

- Avstanden mellom fans og klubb/spillere har blitt for stor. Alt er så beskyttet nå. Da blir frustrasjonen mye større, selv om resultatene ikke er verre enn de var tidligere, påpeker Davanger.

51-åringen smiler når han blir konfrontert med uttrykket «de hjelpeløses hjelper». Han beretter om en form for tilfredshet som har lagt seg over byen etter at Brann tok gullet i 2007. Han advarer likevel Sandnes Ulf mot å ta lett på søndagens oppgave.

— Men jeg tror Sandnes Ulf vinner kampen. Brann har ikke annet enn æren å spille for. Nei, det trekker jeg tilbake. Æren er allerede tapt, de har ikke den heller å spille for, sier Davanger bestemt.

Og rister på hodet.

Publisert
 1. Eliteserien
 2. Sandnes Ulf
 3. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Eliteserien

SVUTMP
11Sandefjord Fotball2282122234-1226
12Strømsgodset225983040-1024
13Brann2266102636-1024
14Start2247112541-1619
15Mjøndalen2252151738-2117
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League Qualification
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

20 etterforskere slutter på samme avdeling

– Det er leit at det er stor gjennomtrekk på dette feltet, for dette er noen av de mest alvorlige sakene som…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet etterlyser vitner til ulykke

 2. Telenorbygget solgt

 3. Kvinne skal ha fått halsen skåret over ved kirke i Nice

 4. Ferge på Mannheller-Fodnes legges til kai for desinfisering

 5. Mann frifunnet for data­innbrudd hos Vegvesenet

 6. Nå gjelder påbudet om munnbind