Slik ser Brann for seg den nye tribunen

Salg av 300 studentboliger gjør at Brann kan bygge en «gratis» ny langside.

BOLIGER: Slik ser man for seg at man kan ha boliger på Brann Stadion. Men foreløpig er det på skisse-nivå. Foto: Illustrasjon: Og Arkitekter

 • Øystein Vik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Vår førsteprioritet er å få et best mulig fotballag, fylle stadion og å skape gode opplevelser. Det er utgangspunktet for det vi nå vil gjøre, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann.

Sammen med styreleder Eivind Lunde og styremedlem Birger Grevstad presenterte hun planene for utbyggingen av den sørlige langsiden (Fjordkraft-tribunen) for klubbens medlemmer tirsdag kveld. De rundt 30 medlemmene som møtte opp denne flotte sensommerkvelden fikk forelagt en ny langside med 300 studentboliger inkludert i den nye tribunen.

Brann skal samarbeide med Studentsamskipnaden i Bergen (SIB) om å bygge den nye tribunen. Brann får en helt ny tribune med om lag 4500 seter. Studentsamskipnaden får 300 boliger. I tillegg til at hele langsiden skal fornyes, blir også svingene mellom dagens Fjordkraft-tribune og de to kortsidene (BT-tribunen og Frydenbø-tribunen) bygget igjen slik at Brann Stadion blir et helhetlig og tett anlegg med tak som flukter hele veien rundt.

Det er planlagt byggestart høsten 2017, dersom alt går i orden med å få omregulert Brann Stadion til å kunne brukes til boligformål.

— Vi har hatt en forhåndskonferanse med kommunen, og de er veldig positive, sier Grevstad.

Kapasiteten på "nye" Brann Stadion vil bli om lag 17.000, noen hundre lavere enn i dag.

Les også

Studentboliger skal gi Brann ny tribune og milliongevinst

Stor gjeld

Den sørlige langsiden på Stadion er den siste delen av tribunen som ikke er fornyet i moderne tid. Før Sparebanken Vest-tribunen sto klar i 2007, var den hovedtribune. Mange vil huske åpningen der spillerne kom ut, med Branns VIP-er sittende over på "Altanen". Men nå tyder alt på at tribunen som først ble påbegynt på 1930-tallet, er historie.

Brann har omlag 160 millioner kroner i gjeld i dag, og klubben er tydelig på at det ikke er aktuelt å fornye tribunen for egen regning.

KLARE FOR BYGGING: Birger Grevstad (til v.), Eivind Lunde og Vibeke Johannesen i Brann er klare for å utbedre Fjordkraft-tribunen (i bakgrunnen) på Brann Stadion. Foto: Øystein Vik

— Vi kan ikke ta på oss med gjeld, sier styreleder Lunde.Derfor trenger Brann en samarbeidspartner. Klubben har vurdert å inkludere næringsbygg, bolig for familie, skole og andre ting, men av ulike årsaker er alt dette lite ideelt. Studentboliger, derimot, blir sett på som perfekt fordi man kan ha mange boenheter, men likevel ingen biler. Det blir bare lagt opp til sykkelparkering.

— SIB jublet med en gang vi inviterte dem. De kom på Stadion på fem minutter, sier Grevstad.

Les også

Kasper (12) fikk en feilaktig straffe: Bommet med vilje, nå hylles han

Les også

«Denne snuoperasjonen hadde aldri skjedd uten Lars Arne Nilsen»

— Helt ideelt

— For oss er dette helt ideelt. Vi har en stor mangel på studentboliger, og beliggenheten her på Brann Stadion kunne ikke ha vært bedre, sier Stein Ove Halhjem, boligdirektør i SIB.

Brann vil med samarbeidet med SIB få bygget en helt ny tribune uten å betale en krone for det. Så store blir inntektene av å selge boligdelen til SIB. I tillegg håper Brann å sitte igjen med en sum som kan brukes til å betale ned på den 160 millioner kroner store gjelden. Akkurat hva Brann vil få for å selge boliger til SIB er ikke klart ennå.

Brann vil også i fremtiden slippe å drive vedlikehold på det som er en rundt 85 år gammel tribune. Brann har nå 12-14 millioner kroner i kostnader på Brann Stadion, noe blir sett på som en ulempe for klubben.

— Dersom dette går i boks vil vi nærme oss sammenlignbare klubber når det gjelder kostnadene til stadionanlegget, sier Lunde.

Bekymret for VIF-fans

Den nye tribunen ble godt mottatt av medlemmene, men den store bekymringen var hvordan det vil slå ut at boligene vil ha vindu ut mot gressmatten på Stadion. Medlemmene var også bekymret for om tribunen vil bli intim nok med boliger i øvre del av tribunen.

— Det siste vi vil ha er Vålerengen-fest fra en som bor på Stadion mens vi spiller kamp. Det skal vi ikke ha, og det har vi spilt inn. Men vi tror vi skal finne løsninger på det, sier Roger Lillebøe-Hansen, leder for supporterklubben Bataljonen.

Hovedmålet med ombyggingen er å at Brann skal få et bedre fotballag og at Stadion skal bli mer attraktiv for potensielle billettkjøpere.

— Det å få bedre fasiliteter er helt avgjørende for å få folk på kamp, sier Johannesen.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
12Strømsgodset7223915-68
13Mjøndalen IF61326606
14Sandefjord Fotball6204912-36
15Stabæk6123711-45
16Brann9117820-124
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien
 2. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg turte knapt å ta telefonen

– Tilværelsen handlet stort sett bare om å spare krefter til kvelden, sier Dagfinn Lyngbø.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Huset til Jan må rives om det blir grønt lys for ny sykkel­stamvei: – Føler hjelpeløshet

 2. «Fullstendig parkert, også han»

 3. Ingvild har gått 300 gater i Bergen. Hun har funnet sin favoritt.

 4. «Uakseptabelt å kreve betaling for dette»

 5. Spesielt éin dag denne veka kan du gle deg over hopp i temperaturen

 6. Her har det gått galt igjen: – Eksepsjonelt ødeleggende