Cuptørken endelig over: Rosenborg valset over Sarpsborg i cupfinalen

Etter tolv år uten cupgull, kunne Rosenborg endelig juble for en ny triumf.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

ROSENBORG — SARPSBORG 2-0

ULLEVAAL STADION: Rosenborg var ansett som store favoritter foran cupfinalen mot Sarpsborg 08. Forrige gang årets seriemester deltok i cupfinalen, var i 2013. Da møtte de den daværende seriemester, Molde, på Ullevaal. Den gangen vant blåtrøyene 4-2.

_IM_1463.JPG

Rosenborg har ikke vunnet cupfinalen siden 2003. Da vant trønderne 3-1 etter ekstraomganger mot Bodø/Glimt. 12 års ventetid er endelig over for trønderne.Da dommeren blåste i fløyta brøt jubelen løs både RBKs benk og ute blant spillerne på banen. Rosenborg har sikret sin første double (seier i cup og serie) siden 2003. * Adressa TV direkte: Her får du alle reaksjonene etter RBKs cupgull

- Det har vært en fantastisk dag. Å få være med på dette med denne gjengen med det arbeidet vi har lagt ned… det er fantastisk å stå her nå som cupvinner, sier Kåre Ingebrigtsen til NRK etter kampslutt. Og treneren kom også med en lovnad om kommende cuptriumfer.

— Det blir ikke 12 år til neste gang!

Rosenborg-kaptein Mike Jensen var også strålende fornøyd etter å ha sikret seg sin første cuptittel i Norge.

— Det er en deilig følelse å være dobbeltmestere etter den sesongen vi har hatt, sier dansken.

— Det ble ingen fintspillende kamp. Det var noen fine angrep iblant, men det ble mye lange baller på en vanskelig gressbane. Men vi var heldigvis forberedt på det, sier kapteinen om cupfinalen.

Les også

I dag ser Sigmund sin 50. cupfinale – på rad

God Sarpsborg-start

Et fullsatt Ullevaal ventet lagene, og solen over Oslo sørget for en fantastisk ramme rundt årets kamp i Norge.

Rosenborg satte cupfinalen i gang på Ullevaal og trønderne lot Sarpsborg få litt spillerom. Ingen av lagene hadde noen enorme sjanser i starten. Bojan Zajic skremte det trønderske publikummet, men skuddet ble sendt godt utenfor målet til André Hansen.

Etter ni minutter mistet Mike Jensen ballen på midtbanen mens Dorsin var på vei fremover. Sarpsborg kontret på sin høyreside og Zajic slo et godt innlegg til Mortensen som tvang frem en kjemperedning av Rosenborgs sisteskanse.

Bildeserie:

Les også

Se blinkskuddene fra cupfinalen

Fredrik Midtsjø avanserte med ballen og ble meid ned av Sarpsborg-kapteinen, Ole Christoffer Heieren Hansen. Spillerne røk i tottene på hverandre, men dagens dommer valgte å nøye seg med tilsnakk og et gult kort til Heieren Hansen.

Rosenborg-overtak

Etter sytten minutter spilt, slo Micke Dorsin et innlegg mellom keeper og forsvar. Ballen gikk gjennom feltet og der sto Alexander Søderlund og ventet. Eliteseriens toppscorer prøvde å sette ballen i mål, men endte opp med å kollidere med Duwayne Kerr i buret. Keeperen fikk behandling og kom seg opp igjen.

Etter 22 minutter skjedde det. Midtsjø og Svensson spilte fint seg i mellom på Rosenborgs høyreside. Midtsjø fant Yann-Erik de Lanlay som så vidt klarte å legge ballen 45 grader ut ii feltet. Der gikk Søderlund og Helland litt i veien for hverandre, men sistnevnte klarte å banke ballen bak Kerr i Sarpsborg-målet.

Rosenborg hadde alle tiders mulighet til å doble ledelsen etter 28 minutter. Søderlund ble elegant spilt gjennom alene med keeper av Svensson. Toppscoreren klarte ikke å holde hodet kaldt og satte ballen utenfor målet. Det gikk ikke lang tid før samme mann fikk muligheten igjen. Fra syv-åtte meter blåste spissen ballen over målet og opp på tribunen. To misser av eliteseriens suverene toppscorer. Rosenborg var i en meget god periode av kampen ved halvtimen på Ullevaal.

Det virket som om luften var gått ut av den blå ballongen. Rosenborg fikk beholde ballen så mye de ville og kom til muligheter. Fredrik Midtsjø tvang frem en god redning av Kerr etter 35 minutter.

Etter førti minutter spilt, doblet Mike Jensen ledelsen. Helland slo inn en corner på første stolpe. Ballen blir flikket ut i feltet og Holmar Eyjólfsson prøvde seg på et brassespark.

Mike Jensen fikk drømmetreff like før pause og scoret det som ble kampens siste scoring.

Treffet fra islendingen var ikke så verst og gikk i en Sarpsborg-forsvarer og ut til Mike Jensen. Dansken bestemte seg for å dundre til ballen på førsteberøringen. Avgjørelsen var god for ballen suste forbi Kerr og i mål.Rosenborg ropte på straffe rett før pause. Etter et vakkert spill og et innlegg fra venstresiden, gikk Søderlund i bakken. Hoveddommeren vinket spillet videre til stor misnøye fra Rosenborg-supporterne.

Trønderne gikk til pause med 2-0, vel fortjent. Sarpsborg åpnet med sjanser, men etter kvarteret på Ullevaal handlet det nesten bare om Rosenborg.

Usikre Sarpsborg

Etter hvilen fortsatte Rosenborg å styre banespillet. Sarpsborg virket usikre og skremt i spillestilen sin. De blå fra øst klarte ikke å finne hverandre på banen, noe som gjorde at Rosenborg kunne fortsette å styre kampen.

Søderlund vant ballen på Sarpsborgs tredjedel og spilte ballen til Helland. Vingen slo en tunellpasning til Jonas Svensson som siktet på nærmeste kryss. Kerr fikk fingertuppene på ballen og slo den opp i treverket. Rosenborg virket tent etter hvilen.

Fredrik Midtsjø ble lagt i bakken av Bojan Zajic rett før timen var spilt. Midtbanespilleren kom seg inn på banen igjen. Rosenborgs nummer 21 har fått kjenne sarpingene i finalen.

Med en halvtime igjen på Ullevaal våknet Sarpsborg litt. Mulighetene var ikke mange, men noe måtte skje dersom de skulle ta igjen Rosenborgs ledelse. Rommene ble større og finalens underdog prøvde seg både på kontringer og dødballer – uten hell.

Etter 70 minutter ble Midtsjø tatt ut til fordel for Anders Konradsen. Midtsjø har måtte tåle en del juling i kampen og satt i tillegg på et gult kort etter at han rev ned Zajic tidligere i omgangen.

Idet klokka passerte 90 minutter fikk Alexander Søderlund en ny kjempesjanse. Landslagsspissen viste riktignok hvorfor han ikke er et soleklart førstevalg på topp for Norge. Han forsøkte å lobbe ballen over Dwayne Kerr, men det traff oversiden av tverrliggeren og over mål.

Men det bryr han seg nok lite om. Rosenborg er cupmester 2015!

Publisert: