Spår TV-suksess for Northug: – Han er unik

Ekspertene tror Petter Northug lykkes i sin nye jobb.

Petter Northug avsluttet langrennskarrieren onsdag. Nå kan han bli TV-ekspert. Ole Martin Wold, NTB scanpix

Onsdag avsluttet Petter Northug langrennskarrieren. Det er usikkert hva fremtiden bringer.

Vi har hvert fått ett tegn: I november avslørte nemlig Kampanje at Northug har skrevet under en langsiktig avtale med TV 2.

– Vi har en langsiktig avtale med Petter Northug. Det har vi hatt en stund. Nå skal vi sette oss ned på et eller annet tidspunkt og materialisere planene, sier TV 2-programdirektør Jarle Nakken til Aftenposten.

Mener Northug er et «medietalent uten like»

TV 2-toppen Nakken sier det er altfor tidlig å si når vi får se Northug på skjermen. Men tanken er at skilegenden skal jobbe med både underholdning og sport.

Dermed kan han blant annet bli å se i TV 2s direktesendinger fra verdenscupen. Kanalen har rettighetene til rennene som går i Sveits.

TV 2-ekspert Åge Skinstad jobbet tett med Northug i rollen som langrennssjef. Skinstad tror Northug ville gjort en «helt fantastisk» jobb som ekspert.

– Det er bare å tenke på hvordan han har levert som intervjuobjekt og hvordan han har vært i TV-serier og på sosiale medier. Han er et medietalent uten like, sier Skinstad.

Petter Northug og Åge Skinstad blir trolig gjenforent i TV 2. Her snakker de sammen etter et verdenscuprenn i Toblach i 2009. NTB SCANPIX

– Det er ganske mange som har kunnskap, og en god del av dem er flinke i media. Når det gjelder kombinasjonen, å blande kunnskap med å være dyktig i media, der vil han være unik.

– Hvordan vil det være for deg å jobbe med Northug?

– Jeg har veldig god erfaring med å jobbe med Petter. Jeg var langrennssjef mellom 2006 og 2015, og det var ikke direkte kjedelig å jobbe med ham. Jeg lærte masse av ham. Han var flink til å tenke annerledes. Det synes jeg var veldig spennende.

– Det blir veldig interessant

Torgeir Bjørn er i dag en kjent stemme i NRKs langrennssendinger. Men tidligere har han vært landslagsløper i langrenn. Bjørn er spent på hva Northug kan tilføre i en ekspertrolle.

– Han har vært med på å revolusjonere sporten, med tanke på hvordan han gikk i felt og avgjorde på slutten. Han kan formidle hvordan løperne tenker i en sånn situasjon, samt hvordan man angriper løpet og tenker taktisk underveis. Det blir veldig interessant å høre synspunktene hans, sier Bjørn.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn gleder seg til å se hva Petter Northug kan gjøre som ekspert. Terje Pedersen, NTB scanpix

Han understreker imidlertid at overgangen fra utøver til TV-ekspert kan være utfordrende.

– Det er stor forskjell. Som utøver tenker man bare på seg selv, men som ekspert på man sette seg inn i alle andres behov og tanker. Det er en overgang for noen, sier Bjørn.

Usikker

Det spørs imidlertid når Northugs nye karriere begynner. Jarle Nakken sier at TV 2 vil «komme tilbake senere» med mer konkrete fremtidsplaner.

På pressekonferansen fortalte Northug at han ikke har en «spikret rute» om hva som skjer i nærmeste fremtid, og at han vil bruke litt tid på å finne ut hva han skal gjøre.

På spørsmål om mulighetene fremover, svarte Northug slik:

– Det er litt samme spørsmålet som surrer rundt i hodet mitt. Du er litt spent på hva som kan skje, og hva du virkelig har lyst til. Mulighetene er så mange.