Får Skarsfjord for lite skryt?

Har Skarsfjord rett i at ungdomsarbeidet i Brann er langt bedre enn sitt rykte?

OMFAVNELSE: Bård Finne og Rune Skarsfjord så ut til å sette stor pris på hverandre etter førstnevntes scoring mot Aalesund i mai.
  • Brann-blogger
  • Eduardo Andersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

DODDO-BLOGGEN: Rune Skarsfjord har vært trener i Brann i over tre år. Kontrakten hans med Brann går ut i 2014, og diskusjonen om han bør få fornyet den vil snart dukke opp. Meningene om Branns trener er mange og delte. Noen mener han er rett mann for Brann, andre ikke. Den diskusjonen lar jeg imidlertid ligge denne gangen, og ser heller på uttalelsene han kom med i lørdagens avis om talentsatsingen til Brann.

BLOGGER: Eduardo Hans «Doddo» Andersen.

Der kom det tydelig frem at han ikke føler seg verdsatt i byen mellom de syv fjell. Han gir uttrykk for at bergensere generelt er flinke til å fremheve det negative, og nærmest tie i hjel det positive. Han sier blant annet:

«I Bergen er man stort sett interessert i det som dårlig.»

«Jeg vet ikke om det er folkesjelen eller hva det er for noe. Når Brann gjør det dårlig, er det resultatene som er dårlige. Når Brann gjør det det bra er det enten spillet som er dårlig, bruken av unge spillere eller spillestilen som er dårlig.»

«Men selv om jeg har blitt fremstilt som en nesten ungdomshater, så viser både karriereveien min, og det jeg har gjort at det er motsatt.»

«Vi har fått altfor lite kreditt for det vi har gjort med ungdommene.»

Rune Skarsfjord mener altså at han gjort en langt bedre med jobb med Brann generelt, og med ungdommene spesielt, enn det bergensere flest har fått med seg.

Har han rett i det?

Som han selv sier, fakta taler for seg selv. Brann er blant de aller beste i landet på bruk av ungdommer, spesielt på bruk av U21-spillere. Ingen har brukt flere U21-spillere enn Brann så langt i år. Det er ikke mange år siden Brann var i den motsatte enden av den skalaen.

Nesten sensasjonelt bra

Resultatene han har oppnådd med Brann er heller ikke svake. I 2010 reddet han oss fra nedrykk. I 2011 ble det med et helt nytt lag 4. plass og cupfinale. I 2012: 6. plass og semifinale i cupen, og i år ligger Brann på 4. plass etter 16. serierunder..

Med tanke på at disse resultatene er oppnådd i en tid da Brann har kuttet sine budsjett med hard hånd, vil nok mange påstå at de er høyst respektable, ja, nesten sensasjonelt gode. Husk at Skarsfjord ikke er i nærheten av å ha de midlene som Mons Ivar Mjelde i sin tid hadde.

Men på den andre siden, Brann har fortsatt et av eliteseriens største budsjetter. Brann og Skarsfjord har betydelig større ressurser å rutte med enn klubber som Sogndal og Haugesund. Noe annet enn en plass på den øverste delen av tabellen ville ikke stått i stil med budsjett, publikumsinteresse og støtten klubben får fra Hardball.

Svak borteform

Så var det dette med Branns borteform, da. Det er vanskelig å slå seg på brystet så lenge den er konsekvent ytterst svak, og når det gjelder spillestil, den er muligens effektiv, men underholdende?

Angående bruk av ungdommer på A-laget er det også folk som protesterer på Skarsfjords rolle, slik for eksempel Lars Bakkerud gjorde. I 2012 var han ansvarlig for Branns ungdomssatsing. Da han forlot klubben sa han i et intervju med BT at fremgangen med Branns ungdommer hadde kommet på tross av Skarsfjord, ikke på grunn av .

— Det eksisterer ingen særlig kommunikasjon mellom den sportslige ledelsen rundt A-laget og ungdomsavdelingen, sa han blant annet da, og mente at årsaken til at ungdomsrevolusjonen skyldtes press fra øverste hold i klubben.

Bakkerud er imidlertid historie. Det er ikke Rune Skarsfjord, og verdsetter vi ikke nok den jobben han gjør med Brann og med talenter som Barmen, Mohus, Larsen, Gjesdal, Haugen og Finne?

Er du enig? Får Branns trener for lite skryt?

Publisert: