De norske kvinnene utklasset konkurrentene

<p>To norske lag på pallen i kvinnestafetten.</p>

Publisert Publisert

GOD GJENG: Therese Johaug, Kristin Størmer Steira, Heidi Weng og Marit Bjørgen var suverene på stafetten. Foto: Bendiksby, Terje

  • Nicholas Bergh
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Mens seieren i søndagens herrestafett var av det knepne slaget , vant Norges førstelag komfortabelt i kvinnestafetten. Finland holdt følge lenge, men det var aldri noen tvil om at Marit Bjørgen skulle klare å sikre norsk seier. Andrelaget havnet også på pallen, etter en sterk sistetappe av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Sterkt med to på pallen. Det viser at det er høyt nivå blant jentene i norge. Mange tar det som en selvfølge at vi vinner, men vi gjør ikke det selv. Vi vet vi må gjøre en hundreprosents jobb for å lykkes , sa Therese Johaug til NRK etter at seieren var et faktum.

Norske uhell på førsteetappen

Norge hadde to sterke lag fra start på søndagens stafett. Men begge lagene fikk en litt kaotisk førsteetappe. Først falt førstelagets startkvinne Heidi Weng, før andrelagets Vibeke Skofterud falt litt senere på etappen. Det var ikke mangel på offensivitet på den første etappen, og det ble til slutt store spredninger i feltet.

Finland vekslet først, drøye fem sekunder foran hjemmefavoritene Frankrike. Heidi Weng vekslet som nummer tre, og sendte Therese Johaug ut på skuddhold foran neste etappe. Vibeke Skofterud fikk det imidlertid tøffere, og vekslet 53 sekunder bak Finland .

Therese Johaug virket pigg på lørdagens fellestart, og åpnet forrykende. Det gikk ikke langt tid før hun var oppe på siden av Finlands Aino Kaisa Saarinen. Frankrikes Celia Aymonier kjente imidlertid tempoet, og lå 21 sekunder bak halvveis på etappen. Dermed var det tidlig klart at det skulle bli en ren duell mellom Norges førstelag og Finland.

Steira hentet inn

Det var liten tvil om at Johaug hadde ambisjoner om å riste seg løs fra sin finske konkurrent. Først i motbakkene opp til 3.7 kilometer måtte Saarinen gi en skikkelig luke.

Johaug holdt frekvensen oppe helt til veksling, og sendte Kristin Størmer Steira ut like i underkant av ti sekunder foran finnenes Riita-Liisa Roponen.

De to løperne har hatt mange tredjeetappe-dueller opp gjennom årene. Begge de rutinerte løperne startet relativt behersket. Roponen tok sakte men sikkert inn forspranget, og hadde kontakt med Steira da de gikk ut på andrerunden.

Bak tetduoen sendte flotte etapper av både Ingvild Flugstad Østberg og Martine Ek Hagen det norske andrelaget opp på en tredjeplass foran Frankrike og Sverige, men avstanden var fortsatt rundt et minutt opp til Roponen og Steira.

Det var forventet at Marit Bjørgen ville være et sterkere kort enn Kerttu Niskanen på sisteetappen, derfor gjorde Roponen et forsøk på å parkere Steira. Men mot slutten var det i stedet Steira som virket sterkest, og lagene var samlet ved veksling.

Suveren Bjørgen

På starten av ankeretappen var tempoet bedagelig i tetduoen. Andrelagets ankerkvinne Astrid Uhrenholdt Jacobsen startet imidlertid forrykende og parkerte Frankrike og Sverige.

Bjørgen og Niskanen kom sammen inn til veksling, men i de første bakkene på andrerunden ble kvalitetforskjellen åpenbar. Bjørgen satte på turboen, og avstanden til Niskanen ble over 20 sekunder på et par kilometer.

Bjørgen cruiset inn til seier i ensom majestet, og til slutt var det 27.9 sekunder ned til Finland. Niskanen hadde imidlertid ingen problemer med å holde unna for Jacobsen. Heming-løperen sikret tredjeplassen før Sverige og Frankrike.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Landslagstreneren: - Kan fort bli et sjansespill

BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN