Blodprøve kunne avslørt infarkt

<p>En enkel blodprøve ville ha avslørt et hjerteinfarkt hos Alexander Dale Oen. Hjerteinfarkt er den tredje vanligste dødsårsak hos yngre toppidrettsutøvere.</p>

Alexander Dale Oen på pressekonferanse om helsetilstanden Foto: Håvard Bjelland

  • Ingvild Rugland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Ifølge obduksjonsrapporten har Alexander Dale Oen trolig hatt ett eller to mindre hjerteinfarkt en til to måneder før han døde. En spesifikk blodprøve kunne raskt ha avdekket hva som var årsaken til smertene hans.

  • Les sakene om Dale Oen her.

— En slik blodprøve vil avdekke dette i inntil noen dager etter infarktet. Deretter ville man kunne gå videre med andre tester, sier seksjonsoverlege Vegard Tuseth ved Haukeland Universitetssykehus, spesialist i kransåresykdommer.

Forutsetningen er at man tror at smertene kan skyldes hjertet. Ingen i det medisinske apparatet rundt Dale Oen var noen gang inne på at hjertesykdom kunne være årsaken til problemene.

Høy kolesterol

Obduksjonsrapporten viste at Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av blodpropp i en av de tre kransarteriene. Oen hadde trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkinger. Det slås fast at dette trolig er årsaken til skuldersmertene som oppsto i slutten av januar i år.

Olympiatoppens lege Ola Rønsen har beklaget overfor Dale Oens familie at ikke det medisinske apparatet greide å avdekke sykdommen. Den eneste indikatoren på at noe kunne være galt, var at svømmeren hadde økte kolesterolverdier. De skal imidlertid ikke ha vært så høye at det ga grunnlag for mistanke.

Over flere år

Vegard Tuseth på Haukeland sier at høye kolesterolverdier kan medføre økt risiko for hjertesykdommer, vanligvis over flere år.

- Uten andre faktorer sitter det langt inne å tenke hjertesykdom i første omgang. Det er veldig utbredt å ha skulderproblemer i idrettskretser. Funn av slike skader kan gjøre at man overser hjertesykdom dersom symptomene er usikre, sier Tuseth.

Hjertesykdommer kan også gi store pusteproblemer og brystsmerter, mens i andre tilfeller kan man ha hjertesykdommer uten at man plages.

Hjerteinfarkt er en av de aller vanligste dødsårsakene blant toppidrettsutøvere. Hos utøvere over 35 år er det den hyppigste årsaken, mens hos utøvere under 35 er det den tredje hyppigste årsak.

Publisert
  1. Svømming
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Høydeopphold er en blodpropp-trussel

  2. - Godt å få visshet

  3. Spesialist: - Ikke overrasket over infarkt

  4. &ndash; Utenkelig at Oen hadde en slik sykdom

  5. Dale Oen døde av hjerteinfarkt

BT anbefaler

Familien har fått nok: – Vi flytter ene og alene på grunn av skoleveien

En far knuger hånden til datteren idet de krysser veien. En håndfull eldre barn sykler forbi i rasende fart.